Уредба Владе Србије: Маске обавезне и за децу старију од четири године

У Службеном гласнику објављена нова Уредба Владе Србије о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19, међу којима је она да је маска обавезна и за децу старију од четири године

Фото: ЕПЕ/ЕФЕ – С.Т.Р.

У Службеном гласнику јуче је објављена нова Уредба Владе Србије о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19 у којој су детаљно наведене најновије мере о којима је већ било речи у јавности, али и нова мера према којој је маска обавезна и за децу старију од четири године.

У најновијој Уредби наведено је да је странцима који долазе у Србију дозвољен улазак само ако поседују негативан ПЦР тест, не старији од 48 часова, док држављанима Србије који немају негативан ПЦР тест одређује се карантин у трајању од 10 дана.

Та мера за наше држављане претаје да важи ако особа у периоду трајања карантина одлучи да се тестира и добије негативан ПЦР тест.

У Уредби је наведено да контролу поседовања негативног ПЦР теста и поштовања мера карантина у кућним условима врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, на основу података које доставља установа која је извршила тестирање и орган државне управе надлежан за санитарну инспекцију.

У делу ношењу маске наведено је, оно што је већ познато јавности, да је она обавезна на јавним местима у затвореном простору, на јавним местима на отвореном простору уколико није могуће одржати растојање од најмање два метра и у јавном друмском и железничком саобраћају.

Поред тога, оно што је новина јесте да су родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи, дужни да обезбеде да деца старија од четири године носе заштитну маску.

Када је реч о школама, наведено је да зимски распуст, сагласно прописима којима се уређује школски календар, почиње 21. децембра 2020. године и завршава се 15. јануара 2021. године и важи за све ученике основних и средњих школа на територији Србије.

У Уредби је истакнуто и да особе које су заражене короном, након болничког лечења отпуштају се на кућно лечење без контролног ПЦР тестирања и дужна су да, након отпуста, остану у кућној изолацији у трајању од 14 дана, након чега се јављају на преглед у ковид амбуланте, преноси Танјуг.

Ова уредба ступа на снагу данас, осим одредаба које се односе на улазак страних и наших држављана у земљу, које се примењују од 20. децембра 2020. године до 10. јануара 2021. године, с тим што се одредба у делу који се односи на контролу карантина у кућним условима, може примењивати до 19. јануара 2021. године.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Има ли педијатра у авиону?

Оставите коментар