Политика: Да ли ће слава Свети Никола бити епидемиолошка бомба

Лекари апелују на вернике да овог свеца обележе без гостију због ризика од ширења заразе изазване ковидом-19

Фото: Д. Јевремовић

Премијерка Србије Ана Брнабић апеловала је јуче на грађане да предстојећу славу Светог Николу прославе у кругу породице и да избегну већа окупљања.

– Ми не можемо људима улазити у куће и пребројавати ко има колико гостију. Зато молим људе да овог викенда будемо дисциплиновани и тиме помогнемо нашем здравственом систему – рекла је премијерка.

Многи лекари управо обележавање Светог Николе виде као потенцијалну епидемиолошку бомбу јер сматрају да ако дође до уобичајеног прослављања славе с великим бројем гостију, за десетак дана може да се очекује нови пораст оболелих од ковида-19.

Познато је да је ово једна од најчешћих слава у Србији, где половина људи слави, а половина иде у госте. Људи се друже, гласно причају, у затвореним просторима борави више људи… Све то представља епидемиолошки ризик јер на једном месту могу да се нађу и оболели од ковида који немају симптоме, а који могу да пренесу заразу на друге госте.

Епидемиолог професор др Радмило Петровић истиче за „Политику” да је незгодан тренутак за прослављање славе с великим бројем гостију и да је сигурно да се након тога очекује повећање броја оболелих од короне. Ипак, он не сматра да ће тај број експлодирати као темпирана бомба.

– Људи треба да славе у кругу породице, без гостију. Мислим да ће већина поштовати савете лекара. Више се прибојавам окупљања за дочек Нове године. То ће бити већи епидемиолошки проблем – каже др Петровић.

Лекар Раде Панић, анестезиолог и председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, међутим, сматра да Никољдан носи велики епидемиолошки ризик и да грађани морају да буду разумни. Верници треба да пресеку колач и да имају жито на столу, сматра наш саговорник, око кога треба да се окупе најближи чланови породице.

– И ја сам славио Мратиндан, али у кругу породице. Треба испоштовати правило да не сме бити окупљања више од пет људи на једном месту. И верницима и свим нашим грађанима треба да се приближи чињеница да једна година славе која ће се обележити нешто другачије није ништа у односу на остатак живота који је пред њима. Већим окупљањем најмилијих људи сигурно ће неко бити угрожен. Ако је неко стварно верник, он ће размишљати тако да своје најмилије сачува. У супротном доћи ће до повећања броја оболелих, а неко од наших најмилијих ће можда бити и међу онима који су страдали због короне. Зато је порука струке да се ове године стрпимо да бисмо наредних година могли да славимо онако како смо навикли – сматра др Панић.

Ана Брнабић: Против сам забране кретања и затварања за викенд

Наш саговорник појашњава да као што за Никољдан нема неких великих забрана, очекује да их неће бити ни за обележавање католичког и православног Божића, као и да није пожељно у наредном периоду правити било каква славља.

O предстојећим празницима и увођењу посебних мера како не би дошло до већег броја оболелих од короне не размишља се само у Србији већ у целом свету. Власти широм Европе покушавају да пронађу баланс између потребе да се ограничи ширење вируса и да грађанима дозволе да предстојеће празнике прославе са својим најближима. Већина држава ће у овом периоду ублажити рестрикције које су тренутно на снази, али у незнатној мери, како преноси Танјуг, како не би дошло до погоршања епидемиолошке ситуације.

У Чешкој ће од 18. децембра отпочети бесплатно добровољно тестирање свих грађана употребом брзих антиген тестова, а циљ је да се породичне посете учине безбеднијим. Током божићних и новогодишњих празника у Грчкој ће бити отворене књижаре и фризерски салони, а ноћни полицијски час почињаће сат времена касније. Ове мере биће на снази до 7. јануара, док ће рестрикције на путовања међу регионима важити до следећег месеца. Цркве ће бити отворене 25. децембра и 6. јануара, док ће број верника у њима бити ограничен. У Француској ће 15. децембра бити укинуте мере карантина, које ће заменити ноћни полицијски час, осим за Бадње вече. Италијани неће моћи да присуствују поноћној миси за Бадње вече, која ће због полицијског часа почети два сата раније. У друге регионе грађани ће моћи да путују само у хитним случајевима током сезоне празника, почевши од 20. децембра. У Холандији је на снази мера која прописује да само три особе могу доћи у посету једном домаћинству. Ова мера је 8. децембра продужена до 15. јануара. Ресторани и кафићи ће остати затворени, а премијер тврди да није искључено увођење додатних мера пре Божића. Ресторани, музеји, биоскопи и друге културне институције у Данској затворене су 9. децембра у 38 од 98 општина, укључујући и престоницу, а ова мера остаће на снази до 3. јануара.

Немачка ће морати да уведе строже мере пре празника. Федерална влада је 10. новембра продужила мере карантина до 10. јануара, али ће оне бити ублажене током божићних празника, када ће бити дозвољено окупљање до десет људи, не укључујући децу. Мађарски премијер Виктор Орбан је 7. децембра саопштио да неће бити новогодишњих прослава. Рестрикције које су тренутно на снази, укључујући и полицијски час након седам сати увече, важиће најмање до 11. јануара. Ноћни полицијски час у Португалији ће за Божић и Бадње вече бити померен за три сата, од 23 до два часа иза поноћи, када неће бити ограничења на окупљања у домаћинствима, а у Шпанији ће за Божић и Нову годину бити дозвољено окупљање до десет особа у једном домаћинству, четири више него сада, док ће полицијски час овим данима почети у 1.30 уместо у 23 сата.

Данијела Давидов-Кесар

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар