Бил Клинтон: Моји најважнији резултати НАТО бомбардовање и Дејтон

Бивши амерички председник Дејтонски споразум назвао „тријумфом мултилатерализма и трансатлантског партнерства” оценивши да је он ослободио грађане БиХ из „хорора рата”

Бил Клинтион (Фото: Снимак екрана)

БРИСЕЛ – Бивши амерички председник Бил Клинтон, за време чијег мандата је потписан Дејтонски мировни споразум, изјавио је данас да је најважнији резултат његовог политичког деловања као председника САД то што је постигнуто НАТО кампањом и „напорним преговорима” у Дејтону.

Клинтон је, обраћајући се на конференцији поводом 25-огодишњице потписивања Дејтонског мировног споразума, у организацији Европског савета за спољне послове, истакао да му је драго што је изабрани председник САД Џо Бајден, како је навео, схватио важност подршке САД Босни и Херцеговини и што ће наставити тим путем.

Он је оценио да у тренутној политици БиХ не постоји визија о будућности јер је, како је навео, последњих десет година присутан „повратак национализма и корупције”.

„Нема ни флексибилности ни визије према крајњем циљу”, сматра Клинтон.

Дејтонски мировни споразум назвао је „тријумфом мултилатерализма и трансатлантског партнерства” оценивши да је он ослободио грађане БиХ из „хорора рата”.

„Сви знамо да је пут до дејтонског споразума био трагичан. Жао ми је да је толико дуго требало да до њега дође. Такође ми је веома жао да се морао догодити ужасни геноцид у Сребреници да би се чланице НАТО покренуле и предузеле акцију. Али, догодио се. И сада, 25 година касније могу рећи да сам захвалан на Дејтонском миру јер је, ако ништа, ослободио грађане БиХ из хорора рата. Ноћна мора коју су издржали грађани БиХ никад се неће вратити”, рекао је Клинтон.

Клинтон је додао да они којима је стало до БиХ и њене будућности треба да се посвете томе да буду активни партнери, наводећи да је напредак могућ ако се САД и Европа укључе у процес подршке БИХ.

„У 1996. влада није могла да убира порезе, биле су три војске, три царине, три обавештајне службе, сада је једна војска, јединствена пореска служба и јединствена гранична контрола. Ово су постигнућа која и дан данас треба славити”, рекао је Клинтон.

Нагласио је и, како преноси босански Кликс, да компромис треба да буде часна ствар, а не ружна реч.

„Грађани БиХ, укључујући и РС, који су ван политике, спремни су за будућност и поносни су што су Босанци и Херцеговци. Постоји читава послератна генерација људи који су спремни окренути се ка будућности. Морамо бити свесни чињенице да помирење не долази преко ноћи и да је то процес који треба континуирано градити. Дејтон је дао основу за то јер, као што је Алија Изетбеговић рекао ‘боље и неправедан мир него наставак рата’. То је требало да буде нови почетак за све стране”, рекао је Клинтон.

Он је додао да треба окренути страницу према ери партнерства и сарадње.

„За мене је најважнија лекција у протеклих 25 година та да друштво најбоље функционише када сви имају моћ да сами изграде своје животе. Разлике међу нама су битне, али сличности су битније”, закључио је Клинтон, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Демократе из САД још нису ни ступиле на власт,а већ промовишу рат,извидница у облику нво је устала из гроба и сеје мржњу по Србији,време је да се уведе регрутација у Србији док не буде касно.

    2
    1

Оставите коментар