Предраг Кон: Ситуација у здравству може се упоредити с ратним стањем

Паралелан се живот води, у једном је ратно стање, а постоје и они који беже од тога, који желе да по сваку цену живе нормалу. И ту баланс треба пронаћи, рекао др Кон

Фото: Танјуг

Смањење броја оболелих у последњих неколико дана треба да нас охрабри, али не треба да се опуштамо, јер је велики притисак на болнице у Србији, нарочито на одељења интензивне неге, нагласио је епидемиолог Предраг Кон.

Он је рекао да иако је здравствени систем пренапрегнут, да је још више пријема, него отпуста из болница, али да функционише и да је тренутно велики број тешких и средње тешких случајева, као и да се ситуација у којој се налазимо са разменом кадрова у здравству може упоредити само са ратним стањем.

Кон је напоменуо да без обзира што је велики вентил болница у Батајници, још се пацијенти из Београда лече и у другим градовима Србије.

„Ово је време херојства медицинског сектора. Паралелан се живот води, у једном је ратно стање, а постоје и они који беже од тога, који желе да по сваку цену живе нормалу. И ту баланс треба пронаћи”, рекао је Кон гостујући на ТВ Прва и истакао да по питању смртности од ковида, када се поредимо са другима у свету, не треба да се осећамо лоше и да је то најважније.

Он је напоменуо и да треба имати на уму да смртност расте када здравствени систем колабира.

„Ми по питању смртности не бисмо смели да се осећамо толико лоше, а то је најважније. То ће врло темељно касније да се анализира”, казао је он, преноси Танјуг.

Кон је рекао да одговорни за мере траже баланс, али да очигледно нису нашли довољно начина да убеде људе да размишљају другачије.

Напоменуо је да је распродаја за Црни петак показала колика је потреба људи да побегну од свега, опусте се и приуште себи нешто.

Кон је рекао да је врло слична ситуација била у марту као и сада, идеална за пренос вируса, и да су се тада видели ефекти ванредног стања.

Ковид болница у Батајници (Фото: Инсајдер/Срђан Илић)

„Јасно је нама да је то најефективнија мера. Да ли ћемо прибећи томе, то зависи, ми инсистирамо да се све мере поштују, као што је забрана окупљања више од пет особа”, казао је Кон говорећи о могућности увођења полицијског часа за Нову годину.

Додао је да је већ говорио на Кризном штабу да таква одлука мора бити одлука читавог тела, те да је то суштина.

„Медицински део кризног штаба инсистира на томе да не буде окупљања, а ако до тога дође, онда држава мора да инсистира на мерама да се то спроведе”, навео је он.

Поновио је да држава мора да разреши тај проблем, јер се при ограничењу кретања говори о кршењу људских права.

Кон је, коментаришући изјаву Драгана Марковића Палме, који је рекао да је потребно направити „примирје са вирусом”, рекао да је то немогуће.

„Са противником нема примирја, он може само да се потисне, он је решио да остане на планети и остаће. Ми једноставно да дозволимо себи да се опустимо и правимо се да овога нема мислим да није мудро. Мислим да господин Палма гледа други угао, који могу да разумем, потребно је људима да се опусте, али није тренутак”, навео је он на ТВ Прва.

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Говорећи о доласку вакцине против ковида-19, Кон је рекао да је утврђивање приоритета јако добра, те да кад вакцинација не иде по групама брзо, потребно је пустити и остале да се вакцинишу.

„То је веома озбиљан посао, направити план имунизације”, рекао је он.

Он је најавио да ће Србија током следеће године изаћи из епидемије.

„Са том вакцином ће бити лакше, али и без те вакцине ћемо изаћи из овог проблема. Оно што је врло битно, да вакцином што је могуће више подигнемо колективни имунитет, јер је то најважније”, казао је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Радио на томе да се унушти, прода Торлак, а сада прича о ратном стању?!
  Свесно, намерно, унуштио фабрику за производњу вакцина – биолошку муницију –
  и тако Србију и србски народ довео до капитулације због немогућности благовремене
  вакцинације становиштва домаћим вакцинама?
  Издајник на челу Кризног штаба – где то има?

  3
  1
 2. Zamisli ti taj bezobrazluk…neki hoce da zive normalno….e sad je sve rekao.

  4
  1

Оставите коментар