Драган Шормаз: Нема воље за учлањење Србије у НАТО

Не мора чланство, нико нас не позива. Битније је да постанемо члан ЕУ, а онда ћемо бити под НАТО кишобраном, јер се ЕУ ослања на Алијансу, оценио посланик СНС-а Шормаз

Нећемо конкурисати за чланство у НАТО, јер за тако нешто нема воље, оценио је посланик Српске напредне странке Драган Шормаз, лидер Двери Бошко Обрадовић је за сарадњу са Алијансом у досадашњем формату, Небојша Зеленовић из Заједно за Србију за стратешки споразум са Западом, док лидер ПСГ Павле Грбовић истиче да нема услова за чланство.

Шормаз, Обрадовић, Зеленовић и Грбовић учествовали су у дебати „Да ли је време за чланство Србије у НАТО“, у организацији Института за европске послове.

Шормаз, као шеф Сталне делегације Скупштине Србије при Парламентарне скупштине НАТО, рекао је да „није НАТО лобиста“, али да треба јасно рећи да НАТО никога не позива у чланство, већ држава сама конкурише.

Ми сарађујемо посредством програма Партнерство за мир, такав уговор има и Русија, иако је од 2015. године под суспензијом због Украјине, рекао је Шормаз.

Нећемо аплицирати за чланство, јер нема воље за тако нешто, навео је Шормаз.

Драган Шормаз  (Фото: N1)

„На моју жалост, настављена је политика четири стуба Бориса Тадића“, рекао је он.

Шормаз је подсетио да је учествовао у рату 1999. године као припадник ПВО и добио је виши чин за ангажовање.

Имали смо жртве, последице, али прошло је 20 година. Да ли су Јапанци чекали 20 година после две нуклеарне бомбе или стратешко партнерство са САД, упитао је Шормаз.

„Залажем се отворено, јавно – без обзира којој странци припадам, као Драган Шормаз – да су наши стратешки партнери САД, ЕУ и да се учланимо у Унију, а са свима треба да будемо пријатељи“, нагласио је Шормаз.

„Америчка војска је у Варварину, где је било оно страдање, направила вртић и нико тамо није рекао не треба“, предочио је Шормаз.

Оцене ИПА су сјајне, али једини проблем који они виде је јавна дипломатија, зато за почетак да говоримо колико сарађујемо са НАТО, оценио је он.

„Не мора чланство, нико нас не позива. Битније је да постанемо члан ЕУ, а онда ћемо бити под НАТО кишобраном, јер се ЕУ ослања на Алијансу“, оценио је Шормаз.

Зеленовић је рекао да нису он, Обрадовић и Грбовић одговорни што Србија није отворила ниједно поглавље, већ СНС и то што нема напретка у владавини права и због тога како изгледају избори у Србији.

Небојша Зеленовић (Фото: Н1)

Наша политика треба да буде стратешко партнерство са Западом које доноси добар живот, рекао је Зеленовић, оценивши како то „доноси стабилност која омогућава да дођу добру инвестиције, више улагања“.

Он неколико пута није директно одговорио да ли се залаже за чланство у НАТО, напомињући да о томе тек треба отворити дебату.

Зеленовић је рекао да су сва важна питања која треба отворити – о Косову, НАТО, какви су избори, медији – питања која ће довести до суштинских ствари, а то су слобода медија и фер избори.

Бошко Обрадовић је рекао како он нема ништа против сарадње са НАТО кроз формат Партнерства за мир, али није за чланство, јер је Србија једина земља коју је Алијанса бомбардовала, чиме је направљен преседан за бројне наредне интервенције.

Према његовим речима, Србија је већ у предворју НАТО, јер је од 2012 године одржано 112 вежби војске Србије и НАТО, а само 12 са Русијом.

Нема потребе да се Шормаз жали јер је СНС „проНАТО „организација, рекао је Обрадовић и нагласио да Србија треба да има један стуб спољне политике – свој интерес.

„Немам проблем да свој интерес нађе и на Западу, али Запад протеклих 30 година не види Србију као партнера“, додао је Обрадовић.

Он је оценио и да су „европске интеграције заустављене“ и да не разуме зашто се колеге тиме „замајавају“.

Мораћу да цитирам Томислава Николића који каже да је „еталон за глупост у Шумадији један Шормаз“, рекао је Обрадовић и додао да Шормаз заступа антируску пропаганду.

„Ви сте, господине Шормаз, српски дипломата при НАТО и да се неко тако обрати високом руском званичнику или било ком страном званичнику, мора бити смењен“, предочио је Обрадовић.

„Ја нисам ни проамерички, нити проруски лобиста, већ хришћански Европљанин, суверениста и патриота“, рекао је Обрадовић.

Нећу само да ме неко преведе жедног преко воде, као у Црној Гори, без референдума за НАТО, поручио је Обрадовић.

Павле Грбовић је оценио како у овом тренутку „нема услова“ да Србија постане чланица НАТО, а проблем је и „лицемеран однос власти“ према тој теми.

Павле Грбовић (Фото: Н1)

„Србија има развијену сарадњу са НАТО, али посланици владајуће коалиције и министри ружно говоре о Алијанси, а Влада има одличну сарадњу са НАТО“, додао је он.

„Наш спољнополитички курс је вођен интересима владајуће елите и зато доносимо контроверзне и шизофрене одлуке, попут недавног гласања у УН“, указао је Грбовић.

„Спољна политика, додао је он, креирана је искључиво интересима оних који су на власти, а Србија је онда једнако непоуздани партнер свима њима“, рекао је Грбовић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 10. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. „Америчка војска је у Варварину, где је било оно страдање, направила вртић и нико тамо није рекао не треба“, предочио је Шормаз.

    Само није рекао колико америчке деце иде у тај вртић?

    6
    1
  2. … и како јњ смео ово Данас да украде Вучићу?

    „Залажем се отворено, јавно – без обзира којој странци припадам, као Драган Шормаз – да су наши стратешки партнери САД, ЕУ и да се учланимо у Унију, а са свима треба да будемо пријатељи“,

    „Не мора чланство, нико нас не позива. Битније је да постанемо члан ЕУ, а онда ћемо бити под НАТО кишобраном, јер се ЕУ ослања на Алијансу“

    И ко је дозволио? Да се то не спрема још опозиционија опозиција?

    1
    1
  3. Ко Шормазу и његовим истомишљеницима брани да буду “партнери“ САД, ЕУ ?
    Нека се преселе у САД и ЕУ, ако ће их примити као новопридошле “чланове“!
    “Ко воли – нек изволи!“, у своје лично име, али не у име већине Срба који то
    не желе!
    Драгане Шормаз!
    Купи карту за одлазак у САД, ЕУ, НАТО пакт, у једном правцу – срећно отпутовао,
    по свом избору, и никада се не вратио!

    2
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading