Сергеј Лавров: Запад поново ствара униполарни свет ─ Русија и Кина се неће потчинити

Судећи по свему, Европска унија је одустала од својих претензија на улогу једног од полова у мултиполарном систему, истакао министар спољних послова Русије 

Сергеј Лавров (Фото: Алексеј Филипов/Спутњик)

Запад покушава да оживи једнополарни модел света, али је мало вероватно да ће му се Кина и Русија потчинити, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији скупштине Руског савета за међународне послове.

Он је додао да је Европска унија, очигледно, одустала од својих претензија на пол мултиполарног светског поретка и почела да се фокусира на Сједињене Америчке Државе. Лавров истиче:

„Судећи по свему, Европска унија је одустала од својих претензија на улогу једног од полова у мултиполарном систему, који је објективно формиран и потпуно се оријентисала ка Сједињеним Америчким Државама. Политика Немачке по многим питањима у последње време нас је уверила да је то управо оно што Берлин жели да уради, задржавајући своје претензије на потпуно вођство у ЕУ. Французи имају мало другачију политику, али чини нам се доминантном тенденција одустајања Европске уније од претензија на пол у мултиполарном светском поретку.“

Према његовим речима, интелектуалним оправдањем своје политике Запад износи злогласни концепт светског поретка заснован на правилима која се измишљају успут, на интерним састанцима.

Руски министар додао је и да Запад покушава да дискредитује Уједињене нације. Лавров је нагласио:

„Запад износи злогласни концепт ‘светског поретка заснованог на правилима’. Правила се измишљају у ходу, на разним интерним састанцима. Европска унија управо је поново заслужила похвале (америчког државног секретара Мајка) Помпеа одобривши генерички пакет, генерички механизам за увођење санкција због кршења људских права. Још један механизам, након хемијског и сајберхакерског, који ЕУ ствара у свом уском кругу, не трудећи се да се обрати универзалним органима створеним под покровитељством Уједињених нација. Ови органи, који сада пролазе кроз тешка времена, Запад на све могуће начине покушава да дискредитује.“

Он је објаснио да Запад или покушава да их потчини својој вољи кроз „приватизацију“ секретаријата, као што се види у Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО), или, „када то не успева, извлачи одговарајућу тему изван структура Уједињених нација, изван универзалних конвенција“.

У оквиру новог режима глобалних санкција за кршење људских права, који је усвојила Европска унија, санкције могу бити уведене против нарушилаца људских права широм света.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 12 .2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар