ФИФА: Заставе дугиних боја биће дозвољене на Светском првенству у Катару

Фифа је саопштила да је одлучна да подстакне Катар на организовање „инклузивног турнира“

Извор: Печат

Организатори Светског фудбалског првенства у Катару 2022. године саопштили су да ће на стадионима током утакмица бити дозвољене заставе дугиних боја, пошто се тада неће примењивати закони против LGBTQ популације у тој земљи, у складу са прописима Фифе који промовишу толеранцију и инклузију.

До почетка Мундијала остало је мање од две године, али постоји забринутост око третмана коме би могли бити изложени геј навијачи у Катару, где су забрањене истополне везе, што је у супротности са ставом Фифе против хомофобије.

Фифа је саопштила да је одлучна да подстакне Катар на организовање „инклузивног турнира“, када се Светско првенство први пут буде одржало на Блиском истоку.

„Не кријем да сам геј жена у фудбалу и ово схватам лично. Видећемо напредак и промену у свим тим аспектима и заставе дугиних боја, мајице, биће добродошле на стадиону. Они добро разумеју какав је наш став“, рекла је шеф Фифе за друштвену одговорност и образовање Џојс Кук.

Руководство Организационог одбора понудило је гаранције Фифи да са стадиона неће бити уклоњени реквизити који промовишу LGBTQ права.

„Када су у питању заставе дугиних боја на стадионима, Фифа има своје смернице, имају правила. Каква год да су, ми ћемо их поштовати. Наша земља је конзервативна, али и гостољубива. Схватамо разлике у културама људи. Разумемо разлику у веровањима људи и зато мислим да ће сви бити добродошли и према свима ће се поступати са поштовањем“, навео је челник Организационог одбора Светског првенства Насер Ал-Катер.

Светско првенство у Катару одржаће се од 21. новембра до 18. децембра 2022. године.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Курир, 9. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар