Предраг Антонијевић: Срби на Косову као у логору, зато је „Дара из Јасеновца“ кренула из Грачанице

Филм “Дара из Јасеновца“ даје наду на крају, јер је то филм не о томе како су нас убијали, него како смо преживели, наводи режисер Предраг Гага Антонијевић

Филм ,,Дара из Јасеновца” (Фото: Косово онлајн/Снимак екрана)

Премијера филма “Дара из Јасеновца“, српског кандидата за Оскара и Златни глобус, одржана је у Грачаници, што је донекле многе изненадило, али познати српски редитељ Предраг Гага Атонијевић за Косово Онлајн објашњава зашто је управо одабрано да филмски живот његовог остварења крене са Косова.

“Како бих рекао, Србе сада на Косову стављају у логор и тако их третирају, што није лепа асоцијација, него тужна. Међутим, живот мора да иде даље, изгураћемо све те ствари, а управо “Дара из Јасеновца“ даје наду на крају, јер је то филм не о томе како су нас убијали, него како смо преживели и симболичан је разлог зашто смо кренули са Косовом“, наводи Гага Антонијевић, који се тренутно налази у Лос Анђелесу.

Планирате ли у будућности да снимите филм о страдању Срба на Косову?

Имам и то у плану. Да снимим филм о томе шта се дешава Србима на Косову, видећемо, човек бира, Бог одлучује. Радим доста тога, серија и филмова. Током протеклих година сам радио велике и болне теме, Први светски рат, сада Други светски рат, филм Спаситељ који се бавио ратом у бившој Југославији, и сада имам намеру да се дотакнем и Косова. У тој сам фази живота, имам 60 година, и желим да се бавим најболнијим тачкама нашој историји, ако ми Бог буде дао и да снимим.

Предраг Антонијевић (Фото: РТС)

Колико је битно што је “Дара из Јасеновца“ и у конкуренцији за Златни глобус?

То је велика ствар, јер у принципу немамо приступ Златном глобусу јер то захтева приказивања филма у САД, односно америчког дистрибутера. На прсте руке се могу набројати наши филмови који су доживели америчко приказивање, јер амерички дистрибутери врло пажљиво бирају шта ће да узму. План је да стартује у биоскопима 5. фебруара, а због целе ситуације око пандемије, план је да се за почетак иде у већим градовима у мањем броју сала и да се потом шири.

Како процењујете шансе вашег остварења у трци за престижним наградама?

Биће тешко, али има увек шансе. У конкуренцији за Оскара има преко 90 филмова, за Златни глобус ће бити мање, али ту идеш против америчких остварења. Што кажу Бог одлучује, али не би амерички дистрибутери узели “Дару из Јасеновца”, а да не мисле да је изузетно снажан и да ће га америчка публика разумети и реаговати на њега.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 6. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар