Политика: Израелске тајне службе довођене у везу и са ранијим убиствима иранских нукеарних стручњака

Израел који се повезује са ранијим убиствима иранских нуклеарних званичника није јавно коментарисао оптужбе о својој одговорности

Сахрана Мохсена Фахризадеха (Фото: ЕПА)

Израелски обавештајци успели су да регрутују званичника блиског недавно убијеном Иранцу Мохсену Фахрисадеху да сними како тај ирански нуклеарни научник говори о својим напорима да произведе „пет бојевих глава” за Иран, објавио је тиражни израелски лист „Једиот ахронот”.

Како је наведено, тај снимак је још 2008. године бивши премијер Израела Ехуд Олмерт пустио тадашњем председнику САД Џорџу Бушу млађем током посете јеврејској држави и био је кључни елеменат у настојању да Американци појачају напоре у супротстављању иранском нуклеарном програму.

Извештај се позива на неколико неименованих израелских и блискоисточних обавештајних званичника, те бившег премијера Израела Ехуда Барака који је био министар одбране у Олмертовој влади. Олмерт је наводно хтео да снимак пусти само Бушу, а да Бушов саветник за националну безбедност Стивен Хедли изађе из собе.

Фахризадех научник за кога Израел и САД кажу да је предводио иранску нуклеарни програм, убијен је у нападу из заседе 27. новембра на домаку Техерана. Иран је оптужио Израел за то убиство, запретивши осветом.

Иран: Извршен атентат на водећег нуклеарног физичара, Техеран оптужује Израел

Израел који се повезује са ранијим убиствима иранских нуклеарних званичника није јавно коментарисао оптужбе о својој одговорности али је упозорио Израелце да не путују у земље Залива, између осталог, јер би могли бити мета иранских напада.

Аутор извештаја у Једиот ахроноту Ронон Бергман пише да је Израел скоро три деценије састављао досије о Фахризадеху и да је одавно одбацио тврдње научника да нема везе ни са каквим програмом развоја оружја. Снимак је за Израел био коначан доказ да ирански нуклеарни програм не служи у мирнодопске сврхе, како је Техеран више пута тврдио.

Барак је за време те Бушове посете поводом шест деценија оснивања Израела питао да ли САД могу снабдети јеврејску државу оружјем које још нема у арсеналу, укључујући наводно летелице које узлећу вертикално и бомбе које уништавају бункере.

Буш је тада рекао да је званична позиција САД оштро противљење акцији Израела против иранског нуклеарног програма, објаснивши да његова земља такође не намерава да делује све док је он председник. Олмерт је очекивао такав одговор и одлучио да наредног дана пусти снимак Бушу под условом да о томе не разговара ни са ким, чак ни са директором ЦИА.

Бивши премијер Израела објаснио је да је снимљен говор Фахризадеха који предводи тајни ирански нуклеарни пројекат АМАД, за који Иран тврди да не постоји. Бушу је тај говор у којем се могу чути детаљи о развоју оружја преведен.

Једиот ахронот је цитирао делове говора али у њима нема речи нуклеарно, већ се научник жали да нема довољно фондова да ради и каже, очито алудирајући на своје надлежне, „они желе пет бојевих глава” и „не допуштају ми да радим”.

Олмерт је тада наводно схвативши да Буш неће продати Израелу оружје које тражи предложио пуну обавештајну сарадњу о иранском нуклеарном питању, на шта је председник САД пристао као и на заједничке операције против тог пројекта, преноси Бета.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар