Коссев: Електроснабдевање севера Косова од 14. децембра предато тзв. Косову?

Поред независности, КОСТТ-у је, још према ранијем споразуму, одобрено и да делује као регулаторна зона у оквиру косовско-албанског регулаторног блока

Фото: Д. Јевремовић

Од 14. децембра планирано је да КОСТТ преузме управљање над електроснабдевањем на Северу Косова, сазнаје КоССев. На основу званичног документа у који је КоССев имао увид, предвиђено је да са овим датумом престане размена електричне енергије између ЈП ЕПС-а и КОСТТ-а која је постојала до сада ради потреба снабдевања потрошача на Северу.

Ово је, подсетимо, било најављивано и раније летос, одобрењем уговора између КОСТТ-а, ЕНТСО-Е и Оператора система преноса Албаније ОСТ-а, са чијом применом се планирало да се започне на јесен.

Другим речима, КОСТТ сада и започиње „самосталан оперативан рад“ – како се наводи у овом документу; односно, КОСТТ, ће од овог датума, – 14. децембра, функционисати самостално од српског оператора преносног система Електромрежа Србије (ЕМС).

Поред независности, КОСТТ-у је, још према ранијем споразуму, одобрено и да делује као регулаторна зона у оквиру косовско-албанског регулаторног блока.

Против споразума одобреног летос, говорио је и претходно у априлу председник Александар Вучић, најављујући и арбитражу уколико се то буде догодило.

Косовска електромрежа од априла има енергетски блок у Тирани

„Упозоравам их на противправност њихових одлука. Жалићемо се на свим местима. Тражићемо најпре привремене мере у року од 14 дана, и када донесу одлуку, ми је нећемо примењивати. Кад хоћете да правите такву врсту енергетског хаоса, имаћете одговор Србије јер нећемо да згазите нашу земљу и наш народ као што сте замислили. Ни наш народ на Северу Косова, ни наш народ у целини, ни нашу земљу,“ рекао је Вучић тада, а након првог изгласавања ове одлуке у ЕНТСО-Е, додајући и да „моли“ да не покушавају физички да преузму Валач.

Још увек без лиценце за Електросевер

У вези са надлежностима за електроснабдевање на Северу, друго кључно питање јесте регистрација и лиценцирање ћерке фирме „Електросевер“.

Иако је лиценцирање компаније Електросевер при косовском Регулаторном уреду за енергију (РУЕ) најављено договором од летос, уз предвиђени рок од 30 дана, то се још увек није догодило.

Један од главних камена спотицања између Београда и Приштине још од потписивања споразума о енергетици 2015. је њихово различито тумачење улоге коју треба да игра управо Електросевер. Тиче се конкретно дела споразума којим је предвиђено да ће ново предузеће вршити и одређене улоге дистрибуције, поред снабдевања. Српска страна инсистира на томе да Електросевер обавља услуге снабдевања и дистрибуције, док Приштина то не дозвољава, наводећи да нова компанија може да се бави само услугама снабдевања, фактурисања и наплате.

Тренутно, према информацијама до којих је такође дошао КоССев, из извора блиском Електрокосмету, у РУЕ је више пута подношен захтев за проширење делатности и на услуге дистрибуције. Такође, Електросевер одбија да поднесе захтев за лиценцу само за снабдевање.

Не само што Електросевер још увек није добио лиценцу, већ то не утиче на могућност КОСТТ-а да преузме пуну контролу над системом и инфраструктуром на Северу, јер је, како КоССев даље сазнаје, радницима у главној трафо станици у Валачу, наводно још пре више од месец дана затражено да се изјасне „чији су радници“ – КЕДС-ови или ЕМС-ови.

Уколико Електросевер не добије лиценцу за снабдевање, снабдевач ће аутоматски бити КЕСКО.

У таквом сценарију, и наплату електричне енергије, преузима КЕСКО, а оцене експерата су да није реално да ће се она одвијати ретроактивно.

Портпароли без сазнања

Потврду ових сазнања о 14. децембру као датуму за почетак самосталног рада КОСТТ-а на Северу Косова, КоССев до објављивања ове вести није успео да добије од званичних портпарола ни на косовској, ни на српској страни. Из српског Министарства рударства и енергетике, као и из КОСТТ-а, инсистирали су на томе да им се захтев за информације достави писаним путем што смо и учинили. Портпаролка косовске владе, Антигона Баџаку није имала никаква сазнања у вези са тим.

Како нам је рекла ипак, КОСТТ као „независно тело одговара Скупштини, а не влади“.

Ни портпарол министарства за економски развој, заштиту животне средине и енергетику, Уран Хаџај, није имао сазнања о овом питању, обећавши да ће нам у међувремену доставити одговор, када буде имао више информација.

С друге стране, КоССев је из извора блиских влади Косова сазнао да је пре примене било каквог договора овог типа, неопходно „урадити припремне радње“, које укључују и, како нам је извор казао, састанке са градским властима. Није желео ни да лицитира са могућим датумом примене споразума али је навео да ће до ње свакако доћи.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 3. 12. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар