Виши суд у Београду: Првослав Давинић ослобођен оптужби за злоупотребу службеног положаја

Давинић је у последњих десетак година правоснажно ослобођен по три оптужнице

Првослав Давинић (Фото: Танјуг)

Виши суд у Београду ослободио је некадашњег министра одбране Србије и Црне Горе Првослава Давинића од оптужби да је злоупотребио службени положај приликом продаје вишка наоружања војске СЦГ предузећу из Подгорице.

Првослав Давинић и генерал Милун Кокановић у овом случају су ослобођени и оптужби да су заједно злоупотребили службени положај приликом куповине стана начелнику Генералштаба Војске СЦГ Љубиши Јокићу.

Ово је друга по реду првостепена пресуда којом су Давинић и Кокановић ослобођени од оптужби у овом случају, након што им је суђење поновљено по налогу Апелационог суда, који је усвојио жалбу тужилаштва на прву ослобађајућу пресуду.

И на нову пресуду тужилаштво има право да уложи жалбу.

Давинић је ослобођен од оптужби да је 2005. године предузећу „Ј“ из Подгорице прибавио имовинску корист у износу од 1.617.686 америчких долара, а држави Републици Србији нанео имовинску штету у том износу.

Ослобођен је и оптужби да је исте године Црној Гори прибавио имовинску корист у износу од 1.528.477 америчких долара, а Србији нанео имовинску штету у истом износу, поводом реализације комисионог уговора о продаји наоружања, иако је знао да је сво то наоружање, као имовина Државне заједнице СЦГ која се налази искључиво на територији Србије – по територијалном принципу имовина Србије.

Тужилаштво наводи да су због тога сва новчана средства остварена продајом наоружања морала да се уплате на посебан предрачун у оквиру консолидованог рачуна трезора Народне банке Србије.

Треће дело за које је ослобођен заједно са Милуном Кокановићем тиче се куповине стана за Љубишу Јокића.

Оптужницом се терете да су Јокићу прибавили имовинску корист од 26.628 евра, а Министарство одбране СЦГ нанели имовинску штету у том износу.

Правоснажно ослобођен по три оптужнице

Давинић је у последњих десетак година правоснажно ослобођен по три оптужнице за такозвану аферу „Панцир“, затим за станове намењених „Кобрама“, и стан за намењен једном официру, а и даље му је у току суђење у случају познатом као “сателит”.

Добио је правоснажну условну осуду, у случају познатом као „баркаса“, поводом оптужби да је 2005. године Црној Гори поклонио војни брод баркаса вредан око 3,6 милиона динара, и тако према ставу суда, оштетио буџет државне заједнице.

Давинићу је у том случају одлуком Апелационог суда у Београду изречена казна затвора од осам месеци и истовремено је одређено да се казна неће извршити уколико у року од три године не изврши ново кривично дело, док је Република Србија је ради остваривања имовинско-правног захтева упућена на парницу.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТС, 30. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар