Радио Слободна Европа: Србија и тзв. Косово постигле споразум о обустави међусобних посета

Овај споразум је, према изворима из Европске уније, склопљен одмах након што су власти у Приштини одбиле захтев за посету високих српских званичника

Фото: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

Косово и Србија су прошле недеље постигли „меморандум о разумевању“ за обуставу узајамних посета, све док се настављају ископавања сумњиве масовне гробнице, у којој се сумња на албанске цивиле убијене током недавног рата на Косову, јавља Радио Слободна Европа, програм на албанском језику.

Овај споразум је, према изворима из Европске уније, склопљен одмах након што су власти у Приштини одбиле захтев за посету високих српских званичника.

Портпарол спољне и безбедносне политике ЕУ, Петер Стано потврдио је да је постигнут споразум о поверењу, али није прецизирао око чега су се странке договориле.

„Не коментаришемо дипломатски или меморандум о разумевању којим посредује ЕУ са нашим партнерима или између њих. Али, у овом конкретном случају могу да потврдим, не улазећи у детаље, да смо посредовали у таквом разумевању између Косова и Србије у вези са међусобним посетама“, изјавио је Стано.

Дознаје се да је споразум постигнут преко специјалног представника за дијалог Мирослава Лајчака и предвидео да ће се странке уздржати од захтева за посете Србији или Косову.

Али један званичник ЕУ рекао је Радију Слободна Европа, под условом анонимности, да је „косовска министарка Мељиза Харадинај Стубла, у року од неколико сати прекршила поверљивост тог споразума и да је зато ЕУ изашла у јавност и потврдила постојање споразума о коме није требало говорити у јавности“.

Како је објашњено у седишту ЕУ, иницијатива за тај споразум покренута је због „изненадне навале захтева“ поднетих за посете Косову и Србији, у време када су започета ископавања на месту за које се сумња да је масовна гробница у којој су тела Косовских Албанаца који су убијени током рата.

Процена је, како је речено, да ће такве посете изазвати тензије и емоције.

Мељиза Харадинај Стубла: Вучић неће моћи на Косово док се не извини за геноцид

Према изворима, постојала су три захтева Србије за посету Косову, укључујући захтев председника Србије Александра Вучића, један захтев Косова за посету Србији.

Извори РЕЛ-а потврдили су да се и српска страна „тихо“ сложила да повуче захтев за посету.

У оквиру техничког дијалога, уз посредовање ЕУ, Косово и Србија постигли су Споразум о званичним посетама, који је ступио на снагу 1. децембра 2014.

Такође се утврђују рокови када се могу слати захтеви за посете и када странке могу одбити посету од званичника друге државе. Према споразуму, о свему томе треба обавестити ЕУ.

Министарство спољних послова и дијаспоре саопштило је 21. новембра да је одбило захтев за посету Косову председника Србије Александра Вучића и још двојице званичника.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 26. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар