Златибор Лончар: Вакцина против корона вируса неће бити обавезна него препоручена

Одавно су написана та правила, могу да буду мало модификована због специфичности вируса, али вакцинација није обавезна, она је препоручена, рекао министар здравља

Златибор Лончар (Фото: Танјуг)

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да вакцина против корона вируса, када буде набављена, неће бити обавезна него препоручена, као и да за сада нису разматрана ограничења за оне који евентуално не желе да је приме. Лончар је за телевизију Хепи изјавио да су предвиђени приоритети међу онима који би међу првима могли да приме вакцину када буде доступна, да су на првом месту здравствени радници који раде на инфективним клиникама у црвеним зонама, затим остали здравствени радници, службе безбедности, војска, полиција и јавне службе.

„Одавно су написана та правила, могу да буду мало модификована због специфичности вируса, али вакцинација није обавезна, она је препоручена”, рекао је Лончар, преноси Бета.

Он је на питање новинара да ли ће грађани који евентуално не желе да се вакцинишу против корона вируса моћи да путују, да одлазе у банку, лете авионом или обављају друге послове рекао да поводом таквих ограничења, која су најавиле неке светске пре свега авио-компаније, потребно да „имате вакцину која има дозволу и да имате довољну количину да би могли сви да се вакцинишу”.

Лончар је рекао да су приватне клинике у Србији укључене у борбу против епидемије тако што је неким регистрованим микробиолошким лабораторијама дозвољено да раде тзв. „брзе тестове”, али не и ПЦР тестове на корона вирус.

„Они су у обавези да до 12 сати пријаве колико има позитивних да бисмо ми могли да се организујемо”, рекао је Лончар, наводећи да се даље збрињавање пацијената одвија у државним здравственим установама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. medicinska inkvizicija

    8
    1
  2. Za sada nisu predviđene mere, ali za onda jesu.

Оставите коментар