Александар Вучић: Спас у масовном тестирању и вакцини, не питамо колико кошта

Пробаћемо да идемо и на 25.000 и 30.000 тестираних дневно, то исцрпљује све наше капацитете, поручио Вучић

Александар Вучић (Фото: Тара Радовановић/Танјуг)

Председник Србије рекао је вечерас, током обиласка радова на новој ковид болници у Батајници, да је као грађанин Србије поносан на чињеницу да је за четири месеца изграђена тако велелепна болница.

„Чекамо као озебао сунце, да за седам дана отворимо ковид део са 200 лежајева интензивне неге и 500 места на полуинтензивној нези. При оваквом темпу пријема, ово ће да нам значи три – четири дана, уз отпуштања“, рекао је Вучић.

Поновио је да ће нова болница у Батајници, када прође време короне, бити искоришћена за друге болеснике, и имаће најмодерније опремљену интензивну негу. Додао је да ће ковид болница у Крушевцу бити отворена око 15. децембра.

Он је истакао да је у градњу болнице у Београду уложено око 60 милиона евра, а да ће у опремање обе болнице, у Београду и Крушевцу, бити уложено још нешто више од 30 милиона евра.

„То је огроман новац који није лако прикупити, а платили смо из сопствених средстава, да бисмо сачували здравље и животе људи колико можемо“, рекао је Вучић.

Поводом раста броја заражених, замолио је све људе да се раније јаве лекарима, јер после 10 и 11 дана, неретко дође до смртног исхода.

„Пробаћемо да идемо и на 25.000 и 30.000 тестираних дневно, то исцрпљује све наше капацитете. То је несхватљиво колико је пара на дневном нивоу. Спас је само у масовном тестирању и у вакцини“, казао је он.

Вучић је додао да имамо мање мртвих него сви у окружењу, јер тестирањем бар ти људи се понашају дисциплинованије и труде се да не шире инфекцију и воде рачуна о свом здрављу.

„Рано откривање и изолација је суштина лечења и борбе против ове инфекције. Друга ствар је вакцина, покушаћемо у наредних месец дана да обезбедимо прве значајније количине вакцина“, рекао је Вучић и додао да не пита колико кошта.

Вучић је истакао да се држава труди и покушава да у наредних месец дана обезбеди прве значајне количине вакцине.

„Разговарамо са свим земљама. Ми смо део ковакса, ако ЕУ они набављају Фајзер, и ми ћемо, не питамо колико кошта. Ако набављају Модерну, и ми ћемо. Али, разговарамо и са нашим кинеским и руским партнерима. И са Британцима, за Астразенеку… Разговарамо са свима не бисмо ли што пре дошли до вакцине“, поручио је Вучић.

Поновио је да ће држава дати све од себе да обезбеди бар милион доза до краја године, за здравствене раднике, који трпе страховит притисак.

„Ти људи више не могу да поднесу, они су најизложенији, буквално су на ивици физичке снаге“, рекао је Вучић и додао да је више од 1.500 здравствених радника заражено короном.
Додао је да ће вакцине, поред здравствених радника, бити затим обезбеђене и за војску и полицију, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Nasa sreca u nesreci sto je av lazovcina *********. Sve sto je obecao i rekao da ce biti, palo je u vodu. Mrka kapa i za vakcine, za testove isto. Jedino da ga stisnu sa nekom debelom lovom, mada sumnjam.

    2
    1
  2. „… буквално су на ивици физичке снаге“…
    Запослите више медицинских радника, уместо што по препоруци ММФ кољете здравство.

  3. Себе представља као неког ко ће да се избори да Срби међу првима добију вакцине. Суштина приче је да се обавезао да Србе потури да се на њима испита вакцина. Није нормално грабити се да први добијеш нешто неће бити испитано. Ми смо продати за Бајденово помиловање Вучића. Наравно да ме неће разувери ни његово јавно вакцинисање физиолошким раствором из „оригиналне“ амбалаже.

Оставите коментар