Александар Лукашенко: Медијски простор, бојно поље геополитике

Не ограничавајући се етичким оквирима као што су објективност, поштење, морал, они угрожавају наше историјске, културне, људске вредности, рекао Лукашенко

Александар Лукашенко (Фото: БелТА)

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да се медијски простор претворио у бојно поље геополитичких интереса, у чијем средишту је и Белорусија.

„Данас се друштво суочава са глобалним изазовом. Епоха пост-истине и лажних вести уништава класичне норме и принципе професионалног новинарства. Информациони простор претвара у бојно поље геополитичких интереса, у чијем средишту се налази и Белорусија“, рекао је Лукашенко обраћајући се учесницима XIV Конгреса Белоруског савеза новинара.
Поздрављајући учеснике, Лукашенко је рекао да „штампа, укључујући такозване нове медије, делује као инструмент за остваривање амбиција несавесних политичара и политичких стратега“.

„Не ограничавајући се етичким оквирима као што су објективност, поштење, морал, они угрожавају наше историјске, културне, људске вредности, информативни суверенитет и државност“, истакао је белоруски лидер.

Председник је изразио уверење да су новинари у стању да пронађу адекватан и професионалан одговор на агресиван и деструктиван утицај на свест Белоруса.

„Ово је наша линија одбране коју морамо заједно бранити на 75. годишњицу Велике победе. У част наших предака који су дали мир и слободу нашој родној земљи, дужни смо да заштитимо народ од екстремизма и радикализма новог времена“, додао је он.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра. Полиција је саопштила да се протести у Белорусији радикализацују. Европска унија више пута је изјављивала да не признаје резултате председничких избора у Белорусији. У међувремену, низ западних земаља увео је индивидуалне санкције лицима за које се верује да су умешана у изборна кршења и сузбијање протеста.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар