У манастиру Нова Никеја у Лелићу сахрањен владика Артемије

Срби са КиМ донели су јуче у Лелић земљу из Грачанице и Косовске Митровице, „како би ублажили сузу владике Артемија коју је пустио за КиМ кад су га са њега прогнали“

Сахрана владике Артемија (Фото: Вечерње новости)

Бивши епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић) сахрањен је јуче у родном Лелићу у манастиру Нова Никеја, седишту Епархије рашко-призренске у егзилу.

Од њега се опростило више од хиљаду верника из свих крајева Србије и дијаспоре, као и монахиње из манастира Ћелије, у коме је владика Артемије био духовник 16 година наследивши на тој дужности архимандрита Јустина (Поповића).

Заупокојену литургију и опело служили су хорепископи и монаштво ЕРП у егзилу.

„Служити Богу, а не времену – био је мото владике Артемија, чији је живот био поплочан страдањем. Остао је веран Цркви светих отаца, следећи постојано и смирено пут свог духовног оца Јустина и земљака и светитеља владике Николаја. Очувао је њихов аманет и дату епископску заклетву, а нас његову духовну децу обавезао духовним наслеђем да наставимо његовим светосавским путем православне вере. Његов часни гроб биће заветно место за испуњење његовог аманета да ‘без вере нема Цркве, ни Срба и Србије без Косова и Метохије’“, рекао је у беседи на опелу хорепископ новобрдски и панонски Максим.

Срби са КиМ донели су јуче у Лелић земљу из Грачанице и Косовске Митровице, „како би ублажили сузу владике Артемија коју је пустио за КиМ кад су га са њега прогнали“.

Јована Баљошевић из Ораховца, између осталог, поручила је да „одласком владике Артемија утихнуо мајчински глас СПЦ“ и прочитала телеграм Мери Марте Волш из Ирске, бившег службеника УН администрације на КиМ у коме истиче да јој је била част што је „упознала човека који је много пропатио ради истине и хришћанских вредности“.

„Ми смо потомци истог духовног оца Јустина, који је живео како је говорио. Зато смо ми изнад свега, служимо Богу, Светом Сави и оцу Јустину и ма где били ми смо православци, светосавци и јустиновци. Ћелије никад нису напустиле владику Артемија, ја сам га посећивала и у Шишатовцу и овде у Лелићу. Преко покојног владике Милутина Синоду предала захтев са 15.000 потписа да се процес обнови и владики врати достојанство“, рекла је мати Гликерија опраштајући се од владике Артемија.

Он је преминуо после краће болести у 85. години прошле суботе на празник Сабора Светог архангела Михаила на дан 60. годишњице монашења у манастиру Ћелије.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 23. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Сачувај Боже, какав текст, пун лажи и замена теза. Марко Радосављевић, тј. рашчињени и размонашени Артемије је оставио Цркву Христову и оставио иза себе особе које се облаче као епископи и саблажњени народ. То ава Јустин није чинио!

  3
  29
 2. @Teodor

  Лепо је што сте чули за аву Јустина, али би било добро да нешто и прочитате од његових дела пре него што донесете такав грешан суд о владики Артемију. Чувајте душу своју од осуђивања праведника, јер Вам никакво оправдање неће бити то што су Вам други рекли да тако мислите.

  26
  1

Оставите коментар