Жарко Јокановић: Они који тврде да корона не постоји саучесници у убиствима

Након готово месец дана борбе са корона вирусом, у којој му је живот висио о концу, сценариста и колумниста Жарко Јокановић изашао је из болнице

Жарко Јокановић (Фото: Данас)

Након готово месец дана борбе са корона вирусом, у којој му је живот висио о концу, сценариста и колумниста Жарко Јокановић изашао је из болнице.

Ипак, у разговору за Данас истиче да је и даље слаб а да ће последице болести бити трајне, попут одређених промена на плућима. За теоретичаре завере који пропагирају да корона не постоји каже да су саучесници у убиствима људи.

– Првих 11 дана од кад сам сазнао да сам позитиван, био сам код куће. Примао сам терапију од четири антибиотика. Имао сам температуру и све пратеће симптоме. Таман када сам помислио да се стање побољшава и да сам на прагу излечења, завршио сам у болници. Ова болест је јако непредвидива и не може се поредити са грипом – упозорава Јокановић.

Две болнице су биле пуне у моменту када је његово стање захтевало хоспитализацију. На крају је примљен у Војномедицински центар Карабурма.

– После пет дана болничког лечења снимак плућа је био катастрофалан. Тада су ми променили терапију. Докторка ми је рекла, да су то учинили три, четири сата касније „у недељу би ми давали седам дана“. Био сам на кисеонику, на инфузији 18 сати дневно, примао сам најјаче антибиотике и кортикостероиде. Кортикостероиди су ми спасили живот али од њих ми је скочио шећер на 21 и умало сам упао у кому. Још увек примам инсулин али доктори кажу да ће потреба за њим временом проћи – прича наш саговорник.

Јокановић није дијабетичар, нема ниједно хронично обољење и ни по чему не спада у ризичну категорију сем што, како каже, има мало више килограма. Вирус му је напао плућа, јетру, лево уво.. „све што је могао“.

– Патријарх је био у соби преко пута. Лечили су нас можда и најбољи лекари на свету. Њихову пожртвованост, као и сестара, техничара, чистачица, психолога… никада нисам видео. То су истински хероји. Они не ходају, они трче од једног до другог пацијента. Болница је пуна. Свакога часа стижу све тежи и тежи случајеви – каже Јокановић.

Он додаје да је кључно на време реаговати и добити терапију, јер је сваки минут важан.

– Борба са короном је руски рулет. Видео сам здраве, младе, атлетски грађене људе који су умирали. Стање пацијената може драстично да се погорша у року од пола сата. Да са благим, готово никаквим симптомима завршите на кисеонику или респиратору. Нема правила, ни што се тиче година, ни конституције, нити здравственог стања – упозорава наш саговорник.

Према његовим речима, људи не схватају озбиљност ситуације а ширење теорија завере је постало помодарство.

Фото: Пиксабеј

–Ја их зовем секта. Агресивна секта која пропагира да корона не постоји. Они су саучесници у убиствима људи. Те који не верују да корона постоји најљубазније молим да без маске оду у ковид болнице, уз претходни потпис да неће тражити лечење ако се заразе. То би било једино поштено од тих моралних наказа који директно урушавају јавно здравље – наглашава Јокановић.

Наш саговорник је прекјуче изашао из болнице где се лечио 15 дана. Последњег дана лечења обратио се јавности писаним путем:

– Поздрав из ковид болнице, мој 15. болнички дан. И 26. дан од првих симптома мојих и моје супруге, Милице Милше, која се лечила код куће. Они који параноично мисле да смо плаћени да износимо сопствени став – само описују себе и оно што би они урадили када би им неко то понудио. Какви су били моји болнички дани, компликације, борба за живот – сигуран сам да не интересује вас који у корону не верујете – све док их сами не будете проживели на овом месту, у болници. Можда и преживели. Дођите у ковид болницу да се уверите да корона не постоји. И да је безопасна. Наравно, без маске. Да докажете да сте у праву. Сигуран сам да јесте – написао је Јокановић. Јер, додао је, лекари, сестре, техничари и остало здравствено особље носе скафандере, рукавице, маске и заштитне наочаре „из чистог мазохизма – зато што воле да се муче“.

– Преко пута моје собе лежи патријарх Иринеј. Лече га. Или мислите да је и он део неке завере? Са пуним кофером пара поред болничког кревета? Мислите да су и патријарха СПЦ потплатили да вас лаже да корона постоји и да је опасна болест? Као и све остале овде, раднике, сељаке, професоре, младе спортисте, службенике, најобичније грађане, од којих су можда неки ваши рођаци, пријатељи или познаници. Шта кажете на то, ви теоретичар завере, а верници Српске православне цркве? Па, где ће вам душа, ако је за вас и патријарх завереник, а не тешко болестан човек који се лечи од вируса, који не признајете да постоји, истакао је Јокановић поручивши свима да се чувају „јер је ово језива болест и верујте да не желите да проверите“.

Борићу се против примитивизма

– О политикантском Кризном штабу мислим све најгоре и о томе сам више пута писао. Баш као што и о овој власти и Александру Вучићу мислим све најгоре, о чему протеклих осам година, сваке недеље, пишем у својим колумнама Писмо послушног грађанина Србе у Блицу. Тој листи борбе против глупости и покварености додајем и вас који негирате реалност, науку, медицину и логику, у име помодарства теорија завере и лажних вести, необразовања и примитивизма којим се поносите, чиме директно угрожавате животе других, на много начина. Дакле, то што радите је цивилизацијско зло, против кога ћу се, такође, борити – поручио је Жарко Јокановић.

Катарина Живановић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

5 replies

 1. Који су ти млади људи који умиру сваки дан? Колико их је у броју који сваки дан умре?

  25
  2
 2. Cim ti tako gromoglasno, na sva usta, jos uplices i patrijarha, znaci da si lazovcina i pozer. Ko normalan o svojoj bolesti se zali (hvali) javno ?! Kazi ti nama posteno, koliko su te platili za ove baljezgarije?

  32
  5
 3. Кортикостероиди кажеш… Јес вала, скаче шећер, расту груди, смањује се пиша, наместо образа задњица расте, ноћне полуције… ах, код жарка су дневне полуције чији садржај излази у бљуцу… Срамото људска, здравље ти желим не би ли се међу живе вратио, савест и покајање терапија да ти буду…

  30
  5
 4. Стављам маску

  Стављам маску
  Мијењам се
  Глумим да ја нисам ја
  Покушавам личити на копију
  Макар и своју
  Скривам своју оригиналност

  Вјежбам мимикрију
  Страх ме је нечијег страха
  Правим привид
  Да се плашим
  Иначе ће нечија фикција
  Појести моју стварност

  Момчило

  9
  2
 5. Ајд све и некако, али чуј бориће се он против примитивизма, чију серију која је оличење кича, примитивизма, бесмисла и ужасне глуме гледамо сваке недеље.

  9
  1

Оставите коментар