СНФ: Владика Артемије, духовно чедо светог Јустина и духовни отац светог Харитона

Владика Артемије сигурно личност која је уз патријарха Павла, оставила најдубљи траг у животу многострадалних Косова, Метохије и Рашке области

Владика Артемије (Фото: Јутјуб)

На велики хришћански празник, на дан Архистратига  Михаила, упокојио се у Господу,  епископ Епархије рашко-призренске у егзилу, г. Артемије (Радосављевић).

Владика Артемије је сигурно личност која је уз владику и потоњег патријарха Павла, оставила најдубљи траг у животу многострадалних: Косова, Метохије и Рашке области. Својом духовном снагом, препородио је готово угашен монашки живот у манастирима широм Косова, Метохије и Рашке.

Преданим радом са свештенством и мирјанима, вратио је православни живот међу православни народ на КиМ након вишедеценијске ере атеизма, подигао је на десетине цркава и манастира широм ЕРП и широм православне васељене, био је велики духовник који је замонашио преко 400 монаха и монахиња.

Ширио је истину без бојазни, знајући да „Бог није у сили него у правди“, и страдавао је за Бога и правду.

У најтежим данима по српски народ на КиМ, са својим свештенством и монаштвом остао је као сидро које је задржало српски брод да га олуја НАТО агресије не однесе у неповрат.

Владика Артемије је био духовно чедо светог Јустина и духовни отац светог Харитона, чиме је његов даљи пут у Царство Небеско одређен, чиме је наш народ добио још једног молитвеника пред Господом.

Одлазак владике Артемија је велики губитак за његову духовну децу, и за све људе који су га познавали.

О Архистратигу Михаилу 2020.
Информативна служба Српског националног форума (СНФ) из ГрачаницеCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Свети Ава Јустин је рођен и упокојио се на Благовести, а Његво духовни
  син – монах Артемије /потоњи Епископ Артемије/ је замонашен у упокојио
  се на Св. Архангела Михаила.

  17
 2. @Драган Славнић
  Како се символично круг затворио!

  Присјетимо се ријечи Светог Јустина Ћелијског:
  „Високе горе громови бију многи!“
  Још као дјечак сам купио, под Острогом, аудио касету с бесједама Авве Јустина. Касете одавно нема, а Његове ријечи ћу памтити док сам жив.

  Људи се на земљи уздају у своју силу. У своје титуле и своју моћ. На крају то све Бог пореда. Сваког постави на своје мјесто.

  Празнина најгласније јечи. А из пуноће се точи мир.
  Достојан!
  Вјечнаја памјат!

  22

Оставите коментар