Упокојио се у Господу патријарх српски Иринеј (1930-2020)

О свим другим детаљима у вези са сахраном Његове Светости Патријарха јавност ће бити ускоро обавештена. Вечан му  спомен и Царство Небеско

Патријарх Иринеј (1930-2020)

У петак, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници „Kарабурма“ у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић).

О свим другим детаљима у вези са сахраном Његове Светости Патријарха јавност ће бити ускоро обавештена. Вечан му  спомен и Царство Небеско!

Дана 27. августа 1930. године благочестиве родитеље Здравка и Милијану Гавриловић из села Видове код Чачка – и са њима сав род српски – Господ је благословио рођењем мушког детета које је на крштењу добило име Мирослав. У родном селу завршио је основну школу, а после Гимназије у Чачку и Богословију у Призрену. Затим дипломира на Богословском факултету у Београду.  По завршетку војне службе постављен је за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора октобра 1959. године у манастиру Раковици од стране Патријарха српског Германа прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј. На дан Свете Петке исте године у цркви Ружици на Калемегдану је рукоположен у чин јеромонаха. Док је као професор службовао у Призренској богословији упућен је на постдипломске студије у Атину. За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године, одакле се враћа у Призрен на место ректора славне Богословије.

Животопис Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја

Са те дужности је 1974. изабран за викара Патријарха српског са титулом Епископа моравичког. За Епископа нишког изабран је 1975. године. На Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве 22. јануара 2010. године изабран је за Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског.

Опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 20. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

4 replies

 1. Бог душу да му прости !
  Плакаће, данас многи.
  Као што је плакао он, слушајући децу са нашег распетог Косова и Метохије.

  https://vaseljenska.net/2020/11/20/suze-patrijarha-irineja-ovo-je-jedini-put-da-je-plakao-u-javnosti-video/

  Вјечнаја памјат !

  22
  3
 2. Вјечнаја памјат!

  22
  2
 3. Покој души Патријарху Србском Иринеју. Да му Господ подари Царство Небеско.

  11
  2
 4. Његова Светост архиепископ пећки, митрополит београдско – карловачки и патријарх српски блаженопочивши господин Иринеј прошао је у тешком времену дуг и трновит пут од јерођакона и јеромонаха, професора Призренске богословије (у два наврата), управника Монашке школе у Острогу. Потом викарног епископа моравичког, викара патријарха Германа. За епископа нишког изабран је 1975. године. На трон епископа Нишке епархије устоличен је у Саборној цркви у Нишу 1975. године. Дана 22. јануара 2010. године одлуком Изборног сабора Српске православне цркве изабран је за патријарха. На дан 3. октобар 2010. устоличен је у манастиру Пећкој патријаршији. Остаће упамћен по мудрим, умереним и одмереним порукама народу. Благо оном ко довијека живи имао се рашта и родити! Покој душа његовом преосвештенству патријарху СПЦ господину Иринеју! Здравља и живота живим!

  6
  3

Оставите коментар