Немачка полиција разбила берлинске демонстрације против рестриктивних мера

Рестриктивне мере подржава већина Немаца, али им се противи гласна мањина која редовно организује протесте широм земље тврдећи да су ограничења неуставна

Полиција воденим топовима растерује демонстранте између Бранденбуршке капије и зграде Рајхстага, 18. 11. 2020. (Фото: Михаел Зон/АП Фото)

Немачка полиција је у Берлину разбила демонстрације противника рестриктивних мера уведених ради сузбијања корона вируса.

Полиција је воденим топовима кренула на демонстранте код Бранденбуршке капије, након што су они игнорисали позиве да носе маске и да држе одстојање једни од других.

Након што су натопили демонстранте водом, полицајци су улетели у масу и почели да одводе неке учеснике протеста.

Неки демонстранти су гађали полицајце ракетама за ватромет и бакљама, док су полицијски хеликоптери кружили изнад.

Полиција је данас блокирала широко подручје око најважнијих државних институција уочи очекиваних протеста у време гласања Бундестага о закону који Влади канцеларке Ангеле Меркел треба да омогући лакше увођење ограничења у борби против корона вируса.

Протестант са натписом ‘Карневал против фашизма’, 18. 11. 2020. (Фото: Кристијан Манг/Ројтерс)

Посланици ће гласати о закону који ће бити основа за увођење рестриктивних мера о социјалном дистанцирању, обавезном коришћењу маски на јавном месту и ограничења рада продавница.

Рестриктивне мере подржава већина Немаца, али им се противи гласна мањина која редовно организује протесте широм земље тврдећи да су ограничења неуставна.

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас оштро је реаговао на процену демонстраната да је нови правни акт налик закону из 1933. године који је нацистима омогућио да усвајају законе без одобрења парламента.

„Свако наравно има право да критикује мере, наша демократија се развија кроз размену различитих мишљења. Али свако ко релативизује или банализује Холокауст, ништа није научио из прошлости”, казао је Мас, преноси Бета.

Немачка разматра забрану окупљања око Бундестага противника уведених рестриктивних мера

Очекује се да ће закон усвојити оба дома Бундестага и да ће га председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер брзо потписати.

Немачка, која из света добија похвале због начина управљања здравственом кризом, до сада је пријавила 13.000 смрти од последица корона вируса, што, поређења ради, представља четвртину броја умрлих у Великој Британији.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 11. 2020)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар