Олга Четверикова: Ствара се дигитални концентрациони логор

Вирус је само убрзао прелазак на дигитални колосек и показало се да и власти тако виде дигиталну цивилизацију. Они су добили све оно што су тако дуго планирали, рекла Четверикова

Олга Четверикова (Фото: Русские онлайн)

(Русские онлайн, 21. 6. 2020)

Директор Центра за геополитику Института основних и примењених истраживања Олга Четверикова изјавила је у интервјуу за Слободну штампу да власт, покрећући тему чиповања и покушавајући да је маргинализује, одвлачи пажњу друштва од много већих опасности које стоје пред нама. А то је потпуна дигитализација, промена система управљања земљом, ограничење права и слобода грађана, увођење генетских пасоша и још много тога, што је донедавно изгледало као фантастика, али је после пандемије корона вируса много ближе реалности.

Олга Четверикова: Све што се код нас дешава подсећа на бајку „Чаробњак из Оза“, у којој управник Гудвин управља градом помоћу гласина и страхова на које се усредсређује људска мисао, па људи ни о чему другом не могу да размишљају, нити да појме шта се заиста дешава. Наша највећа невоља је у томе што нас непрестано потапају у виртуелни свет у ком људи губе способност да разумно мисле, губе способност да сагледају реалност и проуче је. Прво што треба схватити јесте да пандемија не постоји. У информационом простору активно се понавља и шири мисао да је реч о пандемији или епидемији, но, званично, у нашој земљи она није била призната и карантин није био уведен. Зато власти стидљиво називају ту ситуацију с корона вирусом „режимом повишене приправности“.

Кад почне да се говори о пандемији, људи помисле да је у овим условима неопходна свеопшта вакцинација, иако је у последње време било доста иступа веома добрих епидемиолога и вирусолога који су објашњавали да је немогуће направити вакцину за неколико месеци. За то је потребно бар неколико година. Друга ствар о којој се активно размишља је насилна вакцинација. Ње не може бити јер је то злочин и насилна вакцинација није дозвољена по Уставу. Када све то посложимо, добијамо да нема пандемије, нема вакцине и да је криминално бавити се насилном вакцинацијом вакцином која још није пронађена. Зато мислим, да наши људи не треба да се плаше онога чега нема, а морају у себи наћи снагу и самоорганизовати се у правној сфери да би могли да зауставе офанзиву која се припрема.

Желите ли да кажете да нас прича о чиповању води на странпутицу и не допушта да се усредсредимо на још важнија питања?

Олга Четверикова: Не сасвим. Чиповање постоји, већ се појавило доста информација о Бил Гејтсу и његовим плановима и о томе шта се све спрема. Но, када се све то набаца на једну гомилу, видимо да је реч о познатом методу провокације. Људе плаше, па, не знајући реалну ситуацију, почињу да галаме о теоријама завере. Сходно томе, организатори вакцинације своје противнике приказују у смешном светлу, како би их изобличили и компромитовали. На фону таквог моралног и информационог притиска на грађане остварују оно што им је потребно.

Зато је веома важно да пођемо од реалности и делујемо разумно. Наши грађани, кад се самоорганизују у правној сфери, од оних који протурају вакцинацију морају захтевати потпуну јавност рада и извештавање. Ко прави вакцину, на основу чега, за шта? Све то мора бити јасно и отворено. И кад то изађе у јавност, видећемо да заправо нема никакве вакцине и да је не може ни бити у догледно време. Право, закон – то је оно шта се сада највише гази и претвара у привид. Право за њих једноставно не постоји. А тога се највише и боје. Морамо научити да делујемо у правној сфери, док закони, који нам омогућавају да сачувамо наша права, нису ликвидирани.

Данас се активно разматра питање дигиталне идентификације грађана чија примена може бити убрзана због корона вируса. Да ли у томе постоји некаква опасност за становништво? И ако постоји, у чему се она састоји?

Олга Четверикова: Све што се дешавало током доношења и потписивања Закона о јединственом регистру сведочи да се право темељно гази. Када су почели да разматрају пројекат тог закона, бројни специјалисти су указали на недопустивост његове реализације јер се коси са великим бројем чланова Устава и других закона о правима човека, о заштити личних података. Када је ушао у процедуру усвајања, у првом-другом читању, иступили су и представници специјалних служби и такође изјавили да је тај закон недопустив, јер их практично избацује из тог процеса, што ће довести до ситуације која се не може контролисати. Фактички, Федерална пореска служба се претвара у надмонополистичког оператора, који ће имати овлашћења већа и од ФСБ-а. Јединствени регистар ће објединити такву масу података и користити такве технологије, узгред, не домаће, које ће угрозити наше грађане, зато што је могуће не само „цурење“ података, већ и свесна предаја свих података иностранству. Све молбе ФСБ-у и Генпрокуратору да дају правну оцену тог законодавног пројекта биле су игнорисане.

А онда је све било брзо прихваћено у Думи, Савету Федерације, и на крају је закон потписао и председник. Но, на томе се прича не завршава, јер закон потписивањем не престаје да буде антиуставан. Мислим да је главна борба пред нама. Закон о јединственом регистру становништва ствара све услове за престројавање државног система и његово превођење на дигиталну платформу управљања на основу дигиталних платформи ФНС и Сбербанке. Сбербанка има и свој „суперкомпјутер“ који је направила америчка компанија NVIDIA. У складу са тим и сви чиновници и сви традиционални државни органи ће бити замењени дигиталним технологијама. И то је само почетак. Затим, гласање ће се одвијати у електронској форми, већ је донет и одговарајући закон. А даље, покренуће се питање да и сами грађани, у електронској форми, добију могућност да разматрају законе и законске пројекте који ће бити постављени на дигиталној платформи. У таквом систему управљања велики број закона и чланова Устава једноставно се неће примењивати.

А да ли је дигитализација лоша или је то, можда, природан процес?

Олга Четверикова: Најважнији фактори дигиталне економије су масе података (Big Data). Њен бизнис-модел постаје дигитална платформа која уклања све посреднике, то јест оне који се у ланцу стварања додатне вредности појављују као сувишна карика. Уклања се традиционална трговина, уместо ње се уводи интернет-трговина, уклањају се учитељи, уместо њих се уводе дигиталне платформе за обуку. Традиционални систем образовања захтева постојање зграда, учитеља, уџбеника, инфраструктуру – а то је скупо, то су велики издаци. Ако све то уклонимо и преведемо у рад на даљину – много је јевтиније. Зато што већ имате компјутер или gadget, а ако немате, утрапиће вам га на силу, као што се недавно дешавало за време обуке за рад на даљину. Довољна је једна технички добро разрађена платформа да се маса учитеља и других специјалиста ослободи. Друго питање је где ће они отићи?

Али оне који то уводе то не занима, пошто су власници дигиталних платформи и зарађују огроман новац. Узгред, у време обуке за рад на даљину коришћена су само два државна програма: Московске електронске школе и Руске електронске школе. Осталих 40 дигиталних платформи су приватне компаније које су веома добро зарадиле на рачун државе. Једна од најуспешнијих је дигитална платформа Сбербанке, која преузима све активнију улогу у наметању даљинске обуке. Даље, систем ће уклањати и остале посреднике. То нису само предавачи, већ и, на пример, судови, зато што се већ врше припреме да се читав судски процес преведе у дигиталну форму. Даље, укидају се државни чиновници, такође посредници између човека и његових података. И на крају, онај коме припадају дигиталне платформе, ко учествује у њиховом развоју – тај ће остварити највећи приход.

А пошто је тај систем глобални и ствара се на основу технологија западних ИТ компанија, код нас ће само бити изграђен као национални сегмент свеопште дигиталне управе. Ето зашто се појавио нови дигитални разред, у који улазе власници ИТ компанија, оператори и администратори. Они невидљиви, што је за државну управу особито опасно, јер када човек ступајући у контакт са државним органом види чиновника, зна ко носи одговорност, и кога треба питати, а на дигиталној платформи све постаје невидљиво и нема одговорности. Код нас дигитална економија није додирнула ни индустријску производњу, ни пољопривреду. Она је ушла у сферу „паметног града“, у телемедицину, у дигиталну обуку, у дигитално управљање државом. Сви хоће да узму Кину за узор, но тамо је, пре свега, дошло до дигитализације индустрије. А код нас власт поставља као циљ друштвеног развоја вештачки интелект. А где је човек? Човека у тим плановима уопште нема. Сада почињу бесмислене дискусије поводом дигитализације, да ли је то добро или лоше. А реч је просто о инструментима. Дигиталне технологије су само технологије које користи човек – или на своју штету или на своју корист. Сада се оне користе искључиво за то да се управља човеком, да се измени његова свест, да се измени његово тело и уметну сваковрсни импланти и други чипови.

Свеједно, чему служе чипови? На њима се једноставно чува информација или је то нешто више?

Олга Четверикова: Ми не знамо тачно шта је то чип и зато је потпуно јасно да га се људи боје. Узмите, на пример, Програм националне техничке иницијативе који је разрадила Руска инвестициона компанија. Један од праваца у оквиру тог Програма – неуронет, неуротехнологије и вештачка интелигенција (узгред, ту стратегију је разрадио Герман Греф) – предлаже реалну симбиозу између компјутера и човека уз помоћ уметака у мозгу. Ту већ не управља оператор рачунаром, већ обрнуто. Но, ни компјутер није самосталан, и њега је неко направио, неко је уградио програм и стоји иза свега тога.

Ситуација је веома сложена, тим пре што није било никакве јавне расправе, чак ни расправе међу специјалистима и научницима. Шта је то дигитална економија и куда власт води друштво? Нису нам рекли. Они једноставно брзо и тихо прихватају тај програм дигиталне економије. И пре свега те дигиталне технологије користе за систем контроле над нашим грађанима. Шта смо конкретно добили? Надзорне камере и QR кодове. Да ли је дошло до неког напретка, да ли смо добили квалификовану радну снагу? Не, али су зато милиони људи остали без посла.

Вирус је само убрзао процес преласка на дигитални колосек и показало се да управо тако и власти виде дигиталну цивилизацију. Они су добили све, све што су тако дуго планирали. То им се свидело и сада нам говоре да ће најесен кренути други талас ванредног стања. Матвијенко је већ рекла да се морамо навићи на то да ће елементи „коронавирусног“ живота остати присутни и у будућности. Заклањајући се тим, они ће мењати законодавство без уобичајене процедуре. Ситуација са корона вирусом је умногоме створила услове у којима је власт претворила наше људе у жртве, то јест у људе са свешћу жртве.

Један од основних метода управљања наших елита је наношењем психичких траума људима. То су методи који се користе у затвореним друштвима – езотеријским, масонским, окултним. Јер психичка траума дозвољава да се избрише сећање и на то место постави жељени програм, то јест, фактички се врши промена човекове свести. Људи су реаговали на различите начине, но, мислим да се у нашем случају десила врло важна ствар. Иако су, споља гледано, сви показали послушност и потчинили се у овој ситуацији, заправо, по свему судећи, никада, за све ове године, није било тако активног освешћивања прилично велике групе људи о томе шта се заправо дешава. Људи су почели да размишљају, и да први пут реално предузимају акције за одбрану достојанства људске личности. Они су први пут себе осетили не само као квалификоване потрошаче, како је говорио Фурсенко. Људи су почели да се буде из потрошачке хибернације у којој су били дуго времена ‒ и то је најважније. Као и то да је власт показала свој стратешки пројекат – пројекат наше будућности: концентрациони дигитални логор, и они се те идеје неће одрећи.

Разговор водила: Ана Седова

С руског посрбио: Александар МирковићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Pre Drugog pustinskog rata Rusija je vodila politiku Moskva-Berlin-Pariz (uz ShOS, EAU i BRIKS, sve su to bile magicne reci za Srbe, resenje za sve,ja sam upozoravao na nedostatak supstance, a visak personalnog…) i na pocetku je to izgledalo uspesno, Nemacka i Francuska se nisu pridruzile “Koaliciji voljnih” (Ameri su trazili da se “french fries” (ponfrit), zbog “izdaje” Francuza, zove “freedome fries” :)))) Kada je otvoreno pitanje evropske PRO (protivraketne odbrane) Francuska i Nemacka je najpre nisu zelele, pa se javila ideja da ucestvuju i Rusi, pa da barem ruski oficiri bubu u komandi PRO, na kraju su je Ameri stacionirali u Poljskoj i Rumuniji.

  Sve je to pokazivalo da Rusija sebe vidi kao deo evropske politike, bezbednosti i trzista.Iza toga se krila kobna, ali mozda neibezna greska, da je veca opasnost Kina.Rusija ima ogromnu teritoriju koju moze da brani samo vojno, ne i populaciono, a Kina je ekonomski div, vojno jaca od Rusije i ima ogromno stanovnistvo.Taj strah i ipak evropska istorija ucinili su da Rusi naprave grasku, na kojoj su uvek bazirali svoje vojne pobede, uvlacenje duboko u svoju teritoriju neprijateljskih snaga, nasuprot tome, Putin se istrcao na osnovu ogromnih dobitaka od skoka cena nafte i ekonomske saradnje sa Nemcima i Francuzima, ali bez sustinskih politickih i civilizacijskih veza kakve su evro-atlantske i bez zaledjine stabilne ekonomije i jake vojske.Amerika je jednim udarcem u Ukrajini sve to presekla.Zaustavila ruski ekonomski napredak sankcijama koje pogadjaju EU, ali ne i SAD.Ogromni ruski fondovi o kojima se raspravljalo da li iz cuvati ili ulagati su nestajali ubacivanjem u potrosnju, ambiciozna reforma armije je zastala zbog neophodnosti “импортозамещения” vitalnih tehnologija, posebno u sferi odbrane, a koje su kupovane sa Zapada.Takodje se pokazala niska produktivnost ruske vojne industrije, tako da nijedno “prvo rusko” oruzje (Armata, Su-57, Kurganjec, Koalicija, Bumerang) nije uslo u serijsku proizvodnju, a brojevi koji su naruceni (npr 76 Su-57 (i to do 2027) protiv vec postojecih 190 F-22 i 570 F-35) ili (planira se 9 podmornica Jasen-M (poboljsan Jasen, koji postoji u jednom primerku “Severodvinsk” i gradjen je od 1993-e do 2010-e) cija prva podmornica “Kazanj” je trebala da udje u flotu 2018-e i danas se testira, nasuprot tome SAD imaju 23 podmornice Virdzinija i Si Vulf (planira se 66!).Zato se Rusija okrenula, kao Severna Koreja, raketama i hipersonicnim raketama, kao i PVO, svodeci ostatak vojske na modernizaciju modernizacija.

  Ekonomsko slabljenje Rusije, ulazak u meki trbuh kroz Ukrajinu, a visi i Belorusija, razvoj PRO, apsolutna nadmoc na moru, sve to ukazuje da se Rusija uveliko nalazi u ratu, a da to ni sama ne zna.Iz knjige Radovana Vukadinovica ‘Nuklerne strategije supersila” moglo se nauciti da Amerikanci nikada nisu prihvatiali tezu o uzajamnom nuklearnom unistenju, verujuci da munjeviti nuklerni udar moze onesposobiti SSSR da uzvrati na nacin na koji SAD ne bi mogle da izdrze.Pre desetak godina u “Politici” je izasao tekst dvojice americkih profesora o tome kako danasnje SAD imaju moc da pobede u nuklearnom ratu zajedno Rusiju i Kinu. (vecina ruskih strateskih raketa od tada je ostala ista, “Satane” su i dalje u sahtovima iako su trebale biti zamenje devedestih). Ako se sada sve ovo sagleda, cini se jasnim da odlazak SAD sa svetske scene bez svetskog rata izgleda nemoguc.

  Kina nema istorijsko iskustvo SAD i Rusije/SSSR-a.Nikada nije vodila kompleksni rad upotrebom svih vidova vojske (niti je vodila bitke sa gomilama nosaca aviona po Pacifiku, niti je vodila bitke sa hiljadama tenkova i desetinama hljadama aviona i artiljeriskog oruzja).Nema diplomatsko iskustvo ove dve sile.Cini se da Zapada koristi ekonomske veze sa Kinom, da bi je drzao mirnom. dok se obracuna sa Rusijom, a onda sledi ona, a postoji mogucnost i popustanja prema Rusiji (cinilo se da je to mogla biti Trampova politika), sto bi uz strah od kineskog naseljavanja, moglo da izoluje Kinu, a onda bi Rusija dosla sledeca.Takodje, u pogledu SAD i Kine, u igri e i nesto vise,sve manje harmonicne veze izmedju kapitalizma i demokratije.Zapada je racunao da ce kapitalizam nuzno gurnuti Kinu u demokratiju, a onda se pocelo sa pricom o precenjosti evropskog radnika i “srecom” svetska ekonomska kriza i pandemija, otvorila su prostor za obaranje cene rada na Zapadu.Sa druge strane, upravo u SAD kapital preti da urusi demokratiju.

  Na kraju ovog predugog teksta, jos par stvari.Nije jasno iz teksta Cetverikove, po cemu je to Rusija razlicita od Zapada, cemu Putinovo istrcavanje.Takodje je jasno da sve strane u sukobu imaju mracne planove za covecanstvo, odnosno njegovu potpunu kontrolu (ako se citaju komentari o vakcinaciji na nekim drugim sajtovima i ako se tome doda kritika demokratije iz krugova “suverenisticke inteligencije”, jasna je ona misao najveceg americkog filozofa Dzordza Lukasa da demokratija propada uz aplauze, dodao bih najvise onih kojima je najpotrebnija).Ideje “obnove” , “povratka” uz njima pripadajuci politiku nasilnog zaborava ononih mogucnosti koje sa “obnovom” ne treba da se “obnove”, a koje su i dovelo do potrebe “obnove”, pokazuje da se istorija zavrsila i da uz postojeca tehnicka sredstva i ideologije kraja istorije (popularni “liberali”) i ideologije obnove (“suverenisti”, “identisti”), preti da coveka dovede u stanje koje doslovno vise nikada nece biti prevazidjenjo.Prevazidjen ce biti covek, a uslovi za to leze duboko u kulturi Evrope sa kraja XIX i u XX veku, a mozda i mnogo ranije.

  8
  6
 2. Упетљали се моћници ,,ко пиле у кучине,, не схватајући да ће и они на крају завршити у једном свету хаоса у коме нико више неће имати никакву контролу над поретком ствари, па ни они! Сходно закону ентропије све ће завршити на нижем нивоу уређености а не на вишем !

  5
  1

Оставите коментар