Никола Варагић: Замисли живот у којем су МТС и СББ на слободном тржишту

Још кад би борба између МТС-а и СББ-а била права тржишна утакмица са правилима која сви поштују. Међутим, то је прљава игра и нико не поштује фер-плеј

Никола Варагић (Фото: Соња Ракочевић)

Сукоб између МТС-а и СББ-а је, на неки начин, користан, јер се обе компаније сад много више труде да пруже бољу услугу по нижој цени. Нико нема монопол, а нема ни картелског удруживања, чега има на другим тржиштима у Србији, попут тржишта обуће и одеће, или беле технике и телевизора, где постоје монополисти или највећи трговци или увозници, који су се удружили да би се договорили како да одрже високе цене или марже, и на тај начин да пљачкају грађане Србије или потрошаче у Србији.

Још кад би борба између МТС-а и СББ-а била права тржишна утакмица са правилима која сви поштују. Међутим, то је прљава игра и нико не поштује фер-плеј.

Извор: N1

Али, да замислимо да нема те прљаве игре, да заиста постоји слободно тржиште и да МТС и СББ поштују законе и правила игре тако да финансијски резултати тих компанија зависе искључиво од сопственог рада и квалитета услуга и садржаја, тј. задовољства корисника. Шта мислите, која компанија ће за 5 или 10 година бити лидер на тржишту Србије?

Прво, кад би заиста постојало слободно тржиште, било би допуштено да се појави бар још један провајдер или конкурент. Опет, и за то је потребно неко време, па би тржиште још неко време остало подељено између МТС-а и СББ-а. Тренутно је МТС лидер на тржишту. МТС има више корисника и бољу инфраструктуру. МТС није више само провајдер, МТС има исто као и СББ (тј. BC Partners и United Group), производњу садржаја – телевизије са информативним програмом и продукцију филмова и серија. Али, СББ ствара квалитетнији садржај – има боље серије и филмове, N1 има боље водитеље и емисије и отворена је за опозицију или критичаре власти и неких друштвених појава, којих је све више, због чега све више грађана отказује услуге МТС-а и прелази у СББ.

Фото А. Васиљевић

То можда још увек није тако велики број, али дугорочно, ако СББ буде имао квалитетнији садржај и тзв. слободне медије у понуди ТВ канала, имаће и више корисника. СББ може да трчи и финансијски и технолошки маратон са МТС-ом. МТС штити држава, али интересе инвестиционих фондова или власника СББ-а, штите много јаче државе од Србије. И СББ, поред тога, запошљава креативније људе. Најбољи новинари РТС-а и Б92 прелазе на N1.

Зато, ако МТС нема квалитетан садржај, не може остати лидер на тржишту. Мислим да су они који воде Телеком Србија о свему мислили, само не о томе. Јер, Пинк има уговор и са СББ-ом. Шалу на страну, држава мора да штити интересе МТС-а, ми не желимо власт која жели да уништи Телеком Србија, али ни да уништи конкуренцију. Држава мора да штити и интересе страних инвеститора попут власника СББ-а, и да остави могућност да још неки домаћи или страни инвеститор, ако постоји потреба и простор на тржишту, може да добије дозволу за рад на тржишту Србије. Држава мора да штити, пре свега, интересе потрошача. Зато је можда једно од решења да се законом одвоје дистрибуција и продукција садржаја.

Скуп подршке телевизији N1 (Фото: N1)

Ако се то не раздвоји и ако МТС не унапреди квалитет мреже и квалитет садржаја – ако се не приближи и укусу корисника који нису лојални чланови владајућих странака, МТС ће, кад дође до смене власти, изгубити лидерску позицију, а можда ће бити одведен и у стечај.Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , ,

7 replies

 1. МТС није никакв лидер на ТВ и информационом тржишту.
  То је златна кока помоћу које Власт купује и препродаје којекакве ТВ ирадио станице, и све остало што им помаже да могу да трују Србију својим лажима и да оправдавају своје лоповлуке.
  То је сада ојађена компанија у дуговима која на силу покушава да буде лидер, безочно гушећи оне које не заступају ставове ове Власти.
  Треба само погледати списак људи који праве програме на ТВ станицама са националном фрекфенцијом, ко се ту појављује, какви су то програми. Чисто ђубре од програма, незналице, новинари по задатку, учесници у програмима за које се човек може запитати да ли су нормални или су мало више надрогирани. Срам и беда, таман су одраз данашње Србије и њене Власти.

  13
  2
 2. Ovo bi trebalo da je patriotski sajt.
  Malo ste polupali loncice kada vam je N1 kvalitet.

  8
  4
 3. Kakav je sbb kvalitet, znamo mi potrosaci sbbovog marifetluka. Vise od godine dana, nema dana da ne bude prekid tv programa. Manje prekida je imao nekad rts,ov eksperimentalni program. Drugo, prevodi su sve gori i gori. Dali placaju prevodioce po broju slova, uglavnom ili se prevodi svaka treca rec ili kad je malo bolje onda vidite po recima da je hrvatski prevod. Serije i filmove stalno ponavljaju, neke stare i po 30 godina. Internet posle 14h uspori do bezsmisla itd. Znamo da je soros za nagradu dobio od ,,nase,, prve vlasti dzabe svu infrastrukturu da napravi giganta sbb. ******* ******** ****** ****** ***** ***** **** ***** ***** **** Nikad niko jevrejima nije ostao duzan ! Sada su se ocigledno dogadjaji obrnuli pa mts zari i pali.

  9
  2
 4. @jon сматра: “Ovo bi trebalo da je patriotski sajt. Malo ste polupali loncice kada vam je N1 kvalitet.“, а очигледно није чуо за- или не жели да прихвати мудру изреку: “Audiatur et altera pars”, а без тога се не може добити колико-толико обухватнија слика стања и догађања у друштву.
  Слажем се да ни N1 ни NovaS нису никакав посебан квалитет, али они су једни од ретких који имају могућности да пробијају општевладајући режимски медијски мрак. Квалитет је ту условна јединица, јер није им тешко да буду занатски бољи од режимских омиљених ђубрета као Пинк, Хепи и сличних. Природно, они то не раде из љубави према објективности, истини, оданости новинарској професији, и сличних трица и кучина. Ако N1 и NovaS не би постојали, маса режимских свињарија и тупавости не би уопште доспевала до јавности – каква је та јавност, да је… Они јесу филијале западних моћника, тиме су заштићени, па им зато режим осим што им сипа пакосне примедбе и покушава да им омета доступност јавности, не сме суштински ништа – може само да их мрзи… Њихов задатак је тројак: с једне стране дају (прави или лажни) утисак јавности какви би медији требало да буду ; они су уједно и једини мали канал којим глас опозиције може допрети до јавности. С друге стране, задатак им је да режимским барабама – дајући опозицији какав-такав доступ јавности, стално дају на знање да је опозиција (која је потпуно про-западна) ту, и да се лако може догодити да режим, ако постане баш сувише несташан, буде смењен – јер: ту је резервни тим (опозиција). С треће стране, они пропагирају у неку руку повампирење неке виртуелне “треће Југославије“ уз употребу “БХС“ језика и појмова (то је резервна опција, у позадини). Било како било – без њих не би сте имали прилике да сазнате ни онолико колико вам они додају као противотров режимској пропаганди. Да ли су добри? Нису! Али, окрени –обрни, бољи су од режимских медија – што није ни мало тешко.

  13
  3
 5. Djubre su i jedan i drugi tako reci oba

 6. У прилици сам да пратим и једно и друго али се овде не бих бавио тиме.

  Треба имати на уму да су и једно и друго пројекти развијени под окриљем државе с тим што је у другом очевидно умешана и страна (дубока) држава.
  Што се наше државе тиче код првог се ради о власништву (и свиме што оно са собом носи) а код другог о жмурењу на дивљачко ширење и вишегодишње маестрално избегавање пореских обавеза.
  МТС као да има и функцију да СББ не буде проглашен за монополисту а то није само у Србији случај.

  СББ је де факто монополиста на добром делу територије бивше СФРЈот, ако се погледа Регион од милоште зван и Адриа, а такође и моторна снага проповедања перфидне регионално-братствено-јединствене култур-идеологије у Србији, између осталог,
  МТС се ту нежно прикључује, нарочито синопсисима и преводима који се, и за једне и за друге, штанцују на „хрватском“, чак и то врло полуписмено. Ћирилице нигде ни од корова а кад се и појави буде у функцији транслитерације јадне (у покушају), „хрватске“ језичке конструкције. .

  Испушта се из вида и да МТС пружа услуге мобилне телефоније што ће му прво, ценим, бити избијено када га буду комадали.

  Што се (пара)политике тиче – да упростим скоро до баналности: и једни и други су „власт“ с тим што је СББ и „опозиција“. Што је сигурно – сигурно је. Тако ће МТС увек бити „властан“, док га не „приватизују“ као Сава Центар. Не сумњам да ће поносни власник постати нека фондација са којом ККР/СББ сигурно неће имати никакве везе а да за потомке неће остати ни (бакарна) парица.

  У вези новинара и новинарства: МТС нема информативни ТВ програм а (H1)N1 – чија ли је оно беше испостава?

  Приде, ко може нек наведе име ЈЕДНОГ новинара од интегритета у Србији а да није тешко идеолошки обојен уређивачком политиком медија у којем је на задатку. Пробајте слободно и са макар једном конференцијом за штампу а слободно укључите и неки сатирични програм. Обавезно немојте искључити Јавни сервис европске Србије који је, част превасходно радијским изузетцима, апсолутно у функцији – не садашње власти, региона и пута у eU него – титоизма и НАТО-а (кад се скине шминка и да избегнем да поменем регионалне подизвођаче).

  И једна информатичка пикантерија: испратите један мрежни пакет који путује од вашег рачунара до било ког српског инетрнет домена (сајта). Најједноставнија команда за то је tracert naziv_domena (на пример tracert stanjestvari.com) и задаје се у тзв. командном промпту. За добар део мрежних уређаја биће исписано врло разумљиво име, власник и географска локација. Ту најбоље видите како смо премрежени а нарочито је занимљиво за оне који не користе СББ интернет услуге.

  Све у свему сматрам сматрам да је тема изузетно озбиљна и да звавређује дубљу и вишестрану анализу. Њеним истраживањем, нарочито питањем власничке структуре, бавио сам се барем две године пре него што је начета у медијима а када је СББ у градским срединама већ увелико усисавао сву конкуренцију коју је могао, док МТС по том питању није радио ништа осим што се „бранио“ од улоге монопилисте на тржишту. То ми је био непосредан повод јер су се понашали као да су пуштени с ланца. Тада (H1)N1 није постојао ни у траговима.

  Колико ми је познато први је на ову тему квалитетно писао Печат (на њиховом сајту у претрази унесите ККР и/или СББ) мада је прича је већ углавном била при свршетку. Ово што сада гледамо је, осим овога што сам навео, просто симулакрум некакве („лавовске“) борбе. Баш као између „власти“ и „опозиције“.
  Плен је подељен (читај раскомадан), има ту још по неки играч, и чека се даља инструкција са највишег места.

  9
  1
 7. SBB je investirao skoro ništa u infrastrukturu, i ponuda im je bedna da bednija teško biti može – internet koji se guši, koji tokom udarnog perioda rada od kuće nije sastavio 24h bez ispada.

  Novinare vrbuju velikim parama, i na N1 oni imaju potpunu slobodu da pljuju po Srbiji, Srbima, Srpstvu i par probranih ljudi iz vlasti. Ništa kritičko o spozorima i vlasnicima SBB / United Media / KKR nije dopušteno. Ništa protivno partijskoj liniji duboke države nije dopušteno. Nikakva prosrpska opozicija nije dopuštena. Ćirilica je naravno prognana.

  Sve u svemu, ništa bolje od MTS, a za onog ko bi da opstane ovde i mnogo gore, jer stvara iluziju slobode koju guši na svakom koraku (vidi pod „Slobodna TV“).

Оставите коментар