Гордана Чомић: Сарадњу са НАТО развијати и охрабривати

Србија је веома спремна да сарађује кроз програм „Партнерство за мир“, рекла Чомић на међународној конференцији „Београдска НАТО недеља”

Гордана Чомић (Фото: N1)

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић изјавила је у недељу да „сарадњу између Србије и НАТО треба даље развијати и охрабривати“.

„Србија је веома спремна да сарађује кроз програм ‘Партнерство за мир’“, рекла је Чомић на међународној конференцији „Београдска НАТО недеља – ово смо ми”, коју организује Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) из Београда.

Чомић је на првом онлајн панелу, под називом „Наставити или не наставити”, навела да би требало да се разуме да Србија има одређене резерве када је реч о чланству у НАТО.

„С друге стране мислим да постоји јако пуно простора за будућу сарадњу“, истакла је Чомић.

Она је додала да претпоставља да САД неће ништа променити у својој политици према Србији.

„Не очекујем да ће се однос Срба променити значајно, јер када год виде НАТО одмах то препознају као део САД“, рекла је Чомић.

Навела је да очекује да ће убудуће улога НАТО бити интензивирана и проширена у региону Западног Балкана, али и измењена, и истакла да нас је пандемија променила.

Чомић је оценила и да би НАТО требало да се фокусира на улогу жена у миротворним операцијама поготово у овој постковид ситуацији.

„НАТО би требало више да се фокусира на чињеницу да је, с једне стране медаље безбедност, али с друге стране те исте медаље су људска права“, истакавши да „то мора да иде руку под руку“.

Јелена Милић: Тренутно 63 одсто грађана подржава јачу сарадњу са САД

Директорка ЦЕАС Јелена Милић је навела да, према резултатима овогодишњег истраживања јавног мнења под називом „Ово смо ми“, које је спровео ЦЕАС, „овог тренутка 63 одсто грађана Србије подржава јачу сарадњу са Америком у областима економије, али и безбедности и одбране без тога ко је у Белој кући“.

„Додајте томе и 13 одсто неопредељених, који се вероватно могу убедити проактивним аргументованим приступом. То је онда 80 одсто грађана Србије“, рекла је Милић.

Јелена Милић (Фото: Медија центар Београд)

Она је додала да „данас 53 одсто грађана Србије сматра да се политика САД према Србији поправља“.

Нерезидентни виши сарадник Атлантског савета из САД Дамир Марушић оценио је да су за време Трампове власти „САД приступиле Србији на један другачији начин“.

„Изузетно је важно да Америка учествује у свим процесима на Западном Балкану и да Бајденова администрација настави да гура процесе даље, да се осмисли кохерентна политика која ће се односити у ширем смислу на цео Балкан и конкретно на Србију“, рекао је Марушић.

Бивши сарадник Стејт департмента предвиђа одличну сарадњу Србије са Бајденовом администрацијом

Пензионисани званичник Стејт департмента Бертрам Браун рекао је да „Бајден подржава евроатлантске интеграције, зна овај регион“ и да ће његовим доласком на место председника САД доћи до далеко веће сарадње са Европом.

„Када је реч о Србији мислим да ћете имати одличну сарадњу са Бајденовом администрацијом ако се настави та врста позитивног става, разумног приступа. Мислим да је Србија зарадила поене у Америци самом чињеницом што је разумна, стабилна, што се понаша као стабилизујући фактор на Балкану, поготово у односу на Босну“, рекао је Браун.

Бертрам Браун (Извор: natoweek.rs)

Он је навео да Србија чини велику услугу Босни одржавајући стабилан однос са Републиком Српском.

„Председник Вучић на рационалан начин сарађује са Косовом, Албанијом. У том смислу Вучићева администрација ће сигурно имати добре односе са Бајденовом администрацијом”, истакао је Браун.

Он је оценио да је Америка кључна када је реч о Косову, она може да олакша дијалог и обезбеди сарадњу косовске владе.

„Уколико желимо да заиста дође до неког споразума, ту је Америка од кључног значаја и може заиста да помогне”, рекао је Браун.

Опрема: Стање ствари

(N1, 15. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Они који се залажу за Нато сарадњу не знају шта раде. Они који галаме и трабуњају о тој сарадњи нису ни један корак предузели да се оном човеку из Чаглавице, који је тамо остао да живи, врати имовина и кућа коју су му отели Нато љубимци. О чему Милићка и Чомићка причају. Немају јадне појма. Зато, госпође, задржите ту сарадњу за своје…..

  13
 2. И сутра ће неко да каже да је Недић био колаборациониста а ове две су државни службеници је л?
  Госпође драге, нема Срба који су за сарадњу са том бандом. Та групица која то заговара се зове Издајице а не Срби! Издајицама је рок трајања ограничен на трајање окупације. Даће Бог да и то зло прође.

  19
 3. Тако је, то у логору Србија.
  Кад нема ко да пусти воду !

  10
 4. Tako je i Nikola pasanjin saradjivao sa nato pa umalo osta bez nagoro karabaha, a gospodja neka posalje svoju cerku u nato misiju u Irak da siri zenska prava.

Оставите коментар