Александар Вучић: Нећемо тражити ни од кога да се вакцинише, осим војске, полиције, лекара

Дајем обећање да ћемо да пробамо да набавимо 500.000 до милион вакцина, да пробамо да помогнемо здравству, не интересује ме која ће то вакцина бити, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: ТВ Happy/Снимак екрана)

Данас нам је убедљиво најтежи дан од почетка короне. Нећемо тражити ни од кога да се вакцинише, осим војске, полиције, лекара, рекао је председник Србије Александар Вучић у емисији “Ћирилица” на ТВ Хепи.

„Данас после подне је до 20.30 сати био најтежи дан за Србију. Ово је убедљиво највећи број заражених до сада. У овом тренутку имамо преко 4.800 људи у болницама. Здравствени систем нам је препун, чак и неке бање морамо да претворимо у ковид болнице. Чекамо отварање ковид болнице у Батајници, али на овакве бројеве не могуће је све сместити“, рекао је Вучић.

„У региону је ситуација због броја мртвих тежа. Наша дужност је да збринемо све грађане, а то је тешко кад не поштују мере, апелујем на грађане да поштују мере. Ја дајем обећање да ћемо да пробамо да набавимо 500.000 до милион вакцина, да пробамо да помогнемо здравству, не интересује ме која ће то вакцина бити“, додао је он.

Председник Србије је истакао да је спреман да преузме ризик, и да није питање колико ће вакцина коштати већ да се што пре добије.

„Кинези су се изборили са епидемијом, а Америка и Европа где постоји традиција поштовања људских права сада се боре са епидемијом. Што се нас тиче, спреман сам да преузмем лично ризик, није питање колико ће се платити, већ да се вакцина добије што раније“, истакао је председник Србије и додао:

„Дан раније добијена вакцина спасиће на десетине људи. То ће спасити и нашу економију. То ће да спаси хиљаде људи који ће да задрже свој посао, ако добијемо вакцину месец дана после других. То ће да спаси и младе људе, којима одузимамо младост и живот. За нас вакцина није политика. Вакцина је живот наших људи и наше економије“, истакао је Вучић, пренео је Блиц.

„За нас је пресудно да вакцину добијемо што пре, ако увеземо кинеске или руске вакцине имаћемо политички проблем, али нико у Србији не треба да има дилему. Хвала ЕУ што су нас уврстили у програм, али ако можемо да увеземо раније, то ћемо урадити. Али нећемо тражити од никога да се вакцинише, осим војске, полиције, лекара. Наша обавеза је да вакцину што пре допремимо у Србију. Не могу да гарантујем, али велика је могућност да ће ускоро бити значаја количина вакцина у Србији. То је питање сата и дана. Не смемо да губимо људе, срећом код нас је мало боље него у Босни и Хрватској“, рекао је Вучић.

О патријарху Иринеју и митрополиту Амфилохију

Вучић је рекао да га је пробудио позив да је патријарху СПЦ Иринеју пре неки дан позлило и истакао колико је његова личност важна.

“Ретко је пронаћи таквог човека, то је за поштовање. Увек је био у српском народу и у Црној Гори и Републици Српској”, казао је Вучић.

Вучић је казао да је био на сахрани митрополита Амфилохија и да је био забринут за здравље патријарха Иринеја.

“Он добро зна и кроз које политичке ноћне море морате да пролазите и шта је то што морате да урадите. У сваком случају сам задовољан што сам са митрополитом Амфилохијем имао много бољи однос у последњих шест месеци него раније”, казао је Вучић.

Навео је и да се видео са митрополитом пред смрт, те да су њихови разговори били другачији него раније.

“Рекао ми је да много боље разуме тежину позиције у којој се налазим”, казао је Вучић. “Ја сам му рекао да сам захвалан”, додао је он, пренео је Б92.

Вучић је напоменуо да Србија није тражила ни од председника Црне Горе Мила Ђукановића ни од премијера Душка Марковића да повуку признање независности Косова.

“Знам ја какви су били притисци у Бриселу и код кога то дође на сто на крају”, навео је он.

Боље познајем Бајдена, Трамп је бољи за Србију

Вучић је рекао да са Џозефом Бајденом има веома добар, пристојан однос, али и да је јасно и данас шта би било боље за Србију.

Вучић је казао да је Бајден један од људи који је увек фантастично припремљени за састанке. Подсетио је да није тако давно када је Бајден посетио Србију, да је то било пре само пет година.

“Са њим имам лично бољи однос него са Доналдом Трампом. Али ако ме питате шта би било боље за Србију јасно је, пошто су демократе учествовале у одузимању Косова, а Трамп је тиме био мање оптерећен”, објаснио је он.

Вучић се осврнуо и на своју посету Белој кући рекавши да није био понижен, већ уважаван.

“Био сам примљен и на билатерални састанак, а столица на којој сам седео није била лошија од ове вечерас. Човек себе само својом глупошћу и лошим понашањем може да унизи. Не тиме на којој ће столици да седи. Али морали су да пронађу нешто негативно”, нагласио је он.

Вучић је изразио уверење да је изградио поштовање за Србију, јер и када га нападају говоре с поштовањем.

“Са нама се више не спрдају, а са нама су се раније спрдали у региону”, подсетио је он, пренео је Танјуг.

О рату с мафијом

Вучић је појаснио да је реч о сукобу два клана, а да је проблем то што су укључили и људе из државног система.

“Ја сам рекао – пре Нове године видећете огромне резултате по том питању”, најавио је он.
Како је рекао, ако људи из те друштвене структуре возе кола од 400.000 евра, морате да се запитате одакле им паре.

“Ко је то њима то дао, нису то они купили, неко је он то њима дао. Ишле су лажне информације унутар државе и ка свима и ка медијима који су морали да обаве криминализацију моје породице и да уплету некога из моје породице. Испало је да су сви мафијаши и све што су рекли су лагали”, казао је он.

Вучић је казао и да би по таквом плану могао да буде убијен неко из његове породице, што би њему била опомена, пренео је Б92.

“Ево да кажем, не плашим се уопште и победићемо их све”, казао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар