Данас: Да ли је рејтинг шефа државе разлог што се не уводе строже мере?

Строже мере у борби против вируса утицале би на пад рејтинга Александра Вучића, а могло би да дође и до непослушности грађана, сматрају саговорници листа Данас

Фото: Бета фото/Саша Ђорђевић

Строже мере у борби против вируса утицале би на пад рејтинга лидера СНС Александра Вучића, који обавља и функцију председника државе а могло би да дође и до непослушности грађана, сматрају саговорници Данаса које смо питали има ли основа за став да се са увођењем строжих мера оклева јер би Вучићу рејтинг пао.

Рејтинг и заоштравање мера јуче је повезао лидер ССП Драган Ђилас.

Он је у саопштењу навео да „држава, односно Влада и председник не предузимају нити усвајају ни једну једину меру да се ширење вируса спречи, а српски политичари ћуте зато што размишљају о сопственом рејтингу уместо о здрављу људи“.

Ђилас је оценио и да поверење грађана у државу није пољуљано, већ да оно више не постоји.

„Захтевам од оних који имају моћ да донесу одлуку да престану да се баве својим рејтингом, да престану да раде истраживања и процењују да ли ће народ на неку меру реаговати добро или лоше, да ли ће због тога изгубити неки глас на наредним изборима већ да ураде оно што свака одговорна власт мора да уради“, поручио је Ђилас.

Драган Ђилас (Фото: Странка слободе и правде)

Дејан Бурсаћ, истраживач сарадник у Институту за политичке студије, за Данас каже да се строже мере не уводе из два разлога.

– Један разлог је свакако рејтинг. Људи реално нису уплашени од вируса како су били у марту кад је болест била непознаница, а и прошли пут када су најављене строже мере након избора избили су протести. То наравно може да се промени ако се ситуација погорша. Други разлог мислим да је економски. Видимо да ће бити велики буџетски дефицит ове године, БДП је једна од светлих тачака за коју Вучић може да се ухвати и он не може да допусти да се економска активност угаси – наводи он. Упитан о поверењу грађана у државу, одговара да то зависи од групе, те да гласачи СНС имају поверења.

Дејан Бурсаћ (Фото: Н1)

И политиколог Младен Мрдаљ указује на негативне ефекте строжих мера по Вучића.

– Вучић је свестан да постоји потенцијал за масовну грађанску непослушност (случај студентска побуна, случај побуна против полицијског часа). Не само да би му пао рејтинг, већ би се улило самопоуздање опозицији. Пошто би се непослушност највише видела у Београду, то јест у урбанијим центрима, то би могао бити талас за повратак опозиције у Београду – сматра Мрдаљ.

На поређење тоталног затварања пре шест месеци и сада он за наш лист каже да се тотално затварање десило у битно другачијим околностима.

– Нико није знао колико је опасна ситуација, нико није знао колико мере могу заиста да поремете живот, нико није знао колико ће недоследна, лицемерна и контрадикторна бити власт, укључујући и Кризни штаб, при примени тих мера. Сада је све обратно. Грађани виде да вирус није толико опасан (иако нико не зна какво би било стање да нема никаквих мера – шведски „мекани приступ“ је био усамљен и показује да се стање ипак драстично погоршава), економске последице су ужасне и сви знају да може бити и горе, а власт и Кризни штаб су изгубили кредибилитет. Погледајмо Дарију Кисић Тепавчевић – зашто је постала министарка? Или није радила добро посао, или је завршила посао? Ако је завршила посао, откуд званичници говоре да је ситуација све гора – објашњава Мрдаљ за Данас.

Младен Мрдаљ (Фото: Приватна архива)

Он наводи да грађани немају поверења у државу, што није најгоре.

– Грађани више немају поверења једни у друге. Млади без маски тероришу старије са маскама у аутобусима. Полиције нигде. Ниво стреса расте. Свако или брине за себе или не брине ни за себе. Последње мере које дају полицијама тако широка овлашћења су очајнички потез да се сачува ауторитет, али се (свесно или не) друштво даље гура у владавину једног човека. Ми смо заиста на прагу диктатуре – каже наш саговорник.

Како додаје, оптимално решење које је Вучић смислио је да, на крају крајева, одговорност пребаци на „непослушне и неодговорне“ грађане.

– Тако би његовим присталицама показао да су опет други криви. То што је одговорност СНС да државни органи униформно спроводе све одлуке надлежних институција се сакрива – закључује Младен Мрдаљ.

Подсетимо, већ неколико дана грађани очекују строге мере кризног штаба којима би се ограничио рад ресторана и затворили кафићи и клубови који су према речима припадника власти основни извор великог броја заражених вирусом.

Израел Шамир: Ослобођен Београд!

Александар Вучић: Најлакше је критиковати

Председнику Александру Вучићу новинари су поставили питање о повезивању рејтинга и строгим мерама. Он је указао да постоје људи који су одговорни и они које ништа не обавезује. „Када смо затварали ресторане и кафиће, говорили су зашто то радимо, кад не затварате, криви сте што не затварате“, рекао је Вучић. Према његовим речима, води се рачуна о држави, те да постајемо пети у Европи по успешности у борби против ковида, а до јуче смо били шести. „Умели смо да меримо шта је права мера, да не изгубимо за економију ништа и да бринемо како ће људи да преживе и економски да опстану“, рекао је Вучић и додао да је најлакше критиковати оне који раде.

Лидија Валтнер

Опрема: Стање ствари

(Данас, 14. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. dosta. vise s tim merama…ljudi umiru ali neki morajubi da prezive….bolje mi je da umrem od virusa nego od gladi jer od necega moram da umrem…necu ziveti valjda kao kornjaca do beskraja….

  2. Đilas: doneti oštrije mere, umesto ćutanja zbog rejtinga Је л` Сад лупати у шерпе да се уводе мере?
    Ђиласе, јеси ли пошао или си дошао?

  3. Кад чујем опозиционе и аналитичке аргументе, испаде Вучић добар. Замислите они њега критикују због недоношења строгих мера. Што значи, да се они питају давно би били у казамату, и потпуној корона диктатури. Невиђено. Од толико ствари за које га треба не само критиковати,већ стручно и лекарски испитати.
    А испаде да се он се бар колико толико плаши народа. Уф!..нисам знао да ће он бити мање од два зла.

Оставите коментар