Велика Британија: Начелник Генералштаба енглеске војске изгубио се током вежби

У Министарству одбране рекли да је генерал Марк Карлтон-Смит убрзо пронађен, војска чак инсистира на томе да се није изгубио, већ да је „био тамо где га нису очекивали“

Генерал Марк Карлтон-Смит (Фото: UKDJ)

Генерал Марк Карлтон-Смит, начелник Генералштаба Велике Британије, изгубио се током вежбе након што је скочио из хеликоптера, саопштио је лист „Сан“.

Инцидент се догодио десетог новембра на полигону у близини Солсберија, где је више од две хиљаде војника учествовало у вежби „CERBERUS“. Скок генерала је требао да се тајно изведе, према стандардима за извођење специјалних операција.

„Генерал, који је бивши командант специјалних снага САС, искочио је из хеликоптера у погрешно подручје током посете полигону, чија површина је око 770 квадратних километара. Извео је скок у сумрак из хеликоптера ‘Вајлдкет’ да би подигао морал војницима. Генерал је схватио да се изгубио, тек када је видео да је хеликоптер одлетео, а њега нико није сачекао“, наводи лист.

Паника је настала након што је постало јасно да је хеликоптер одлетео, а генерал се није појавио. Војска је очајнички покушавала да мобилним телефоном позове генерала и његове помоћнике, али је био јако лош сигнал.

У Министарству одбране су рекли да је убрзо пронађен, војска чак инсистира на томе да се није изгубио, већ да је „био тамо где га нису очекивали“.

„Био је тренутак када су сви војници узвикнули: „Дођавола…“, схвативши да су изгубили команданта. Његов долазак је био важан, све је било планирано за њега. Када је постало јасно где је он, послата је специјална јединица“, рекли су у Министарству одбране.

Нестанак генерала се догодио, јер је пилот изабрао место слетања на око 600 метара даље од планираног.

Генералов познаник изјавио је да је Карлтон-Смит професионалац и да није у опасности.

„Марк је војник специјалне војске. Довољно је да само погледа у небо и пронаћи ће пут. Добар је у вештинама преживљавања и спасавања. Сигуран сам да ће ово памтити као смешан догађај. Такве ствари се дешавају чешће него што можете замислити“, рекао је генералов познаник.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 12. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар