Пут Дечани–Плав заобилази заштићену зону Високих Дечана

Овај аранжман укључује синхрони развој међународног обилазног пута изван граница Специјалне заштићене зоне и локалног пута унутар СЗЗ, стоји у саопштењу

Манастир Високи Дечани

Савет за спровођење и надгледање (ССН) одлучио је да међународни пут Дечани-Плав заобиђе заштићену зону манастира Високи Дечани, али да истовремено буде довршен локални пут који пролази кроз заштићено имање манастира.

У саопштењу Канцеларије Европске уније у Приштини наводи се да је ССН усвојио аранжман о рехабилитацији путева у општини Дечани у сагласности са релевантним косовским законом бр. 03/Л-039 о специјалним заштићеним зонама (СЗЗ), од 15. јуна 2008. године.

„Овај аранжман укључује синхрони развој међународног обилазног пута изван граница Специјалне заштићене зоне (СЗЗ) и локалног пута унутар СЗЗ. Сам аранжман има за циљ подстицање односа међу заједницама кроз заштиту верског културног наслеђа и јачање економског развоја општине Дечани као и самог региона“, наводи се у саопштењу.

Кфор зауставио радове на путу код Високих Дечана

Овај аранжман су омогућили италијански амбасадор у Приштини Никола Орландо уз подршку и експертизу команданта КФОР-а генерал-мајора Рисија.

Чланови ССН-а пратиће примену аранжмана уз подршку КФОР-а који ће деловати у оквиру свог мандата, истиче се у саопштењу.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић навео је да је одлуком Савета за спровођење и надгледање заштићених зона усвојен аранжман који ће заштитити манастир од градње међународног пута, који ће ићи заобилазницом ван заштићене зоне.

„С друге стране омогућиће и рехабилитацију постојећег пута кроз зону за локалну употребу становника Дечана. Процес ће ићи синхронизовано и под међународним мониторингом. Тиме је обезбеђено поштовање закона, на чему је наша Црква од почетка инсистирала“, навео је Сава Јањић.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 12. 11. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар