Влада Србије: Још један ребаланс буџета због пандемије

Ово је највећи дефицит у јавним финансијама у последњих петнаестак година, а направљен је због трошкова који је држава имала због корона вируса

Фото: А. Васиљевић/Политика

Држава мора још једном да измени буџет за ову годину, а то ради већ други пут због последица пандемије на економију. Влада је урадила предлог ребаланса државне касе који је већ стигао у скупштину, а пред посланицима би требало да се нађе почетком наредне седмице.

Минус у државној каси у овој години повећан је на 483 милијарде динара што износи 8,75 одсто бруто домаћег производа (БДП). Предвиђени су укупни приходи државе од 1.291,4 милијарде динара и расходи од 1.774,4 милијарде динара. Минус у државној каси премашио је четири милијарде евра, износи око 4,128 милијарди евра, док је у првом ребалансу с краја априла било предвиђено да минус буде око три милијарде евра.

Ово је највећи дефицит у јавним финансијама у последњих петнаестак година, а направљен је због трошкова који је држава имала због короне што је влада и навела у образложењу. Јавност је већ била упозната да ће дефицит буџета у овој години износити готово девет одсто БДП-а, јер је то саопштено након последње ревизије актуелног аранжмана с ММФ-ом.

Из другог ребаланса види се да укупни буџетски приходи нису подбацили, јер су за 2,4 одсто или 46,5 милијарди већи у односу на износе предвиђене ребалансом буџета из априла.

На расходној страни је направљен јаз. Текући расходи повећани су у односу на износ који је био планиран ребалансом из априла за 87,31 милијарду динара. Субвенције су повећане за 75,18 милијарди динара у односу на ребаланс из априла. Разлог повећања су највећим делом средства која су обезбеђена за исплату 60 одсто минималне зараде за два месеца привредним субјектима, доделу субвенција за подршку раду хотелске индустрије због потешкоћа изазваних пандемијом заразне болести ковид 19, Јавном предузећу „Путеви Србије” за одржавање државних путева, Коридорима Србије ради завршетка изградње ауто-путева у Републици Србији, за директне подстицаје у пољопривреди и друго, наводи се у образложењу ребаланса.

Министарство финансија (Фото: Данас/Александар Рокнић)

У предлогу измена закона о буџету наведено је да су потребна средства за финансирање буџетског дефицита и свих других обавеза од 901,6 милијарди динара. Планирано је да се те паре обезбеде из зајмова домаћих и међународних комерцијалних и мултилатералних финансијских институција и иностраних влада у износу од највише 71 милијарду динара. Као и кроз емитовање државних хартија од вредности у износу од највише 455 милијарди динара, у износу од највише 377 милијарди динара и од продаје домаће финансијске имовине у износу од највише 8,5 милијарди динара.

Ребаланс буџета урађен је према пројекцији да ће привредни пад за 2020. годину износити један одсто што је промена навише у односу на априлску пројекцију када се очекивао пад од 1,8 одсто БДП. У случају одсуства ових мера подршке привреди и становништву пад БДП-а у 2020. години био би већи, и износио око пет одсто, оценила је Влада Србије.

Подсећања ради, оригиналним буџетом за 2020. годину били су предвиђени приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи од 1.334,7 милијарди динара, тако да би дефицит износио 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП-а. Приликом априлског ребаланса држава је рачунала на приходе од 1.244,8 милијарди динара и на расходе од 1.593,3 милијарди динара, дефицит од 348 милијарди динара, односно 6,9 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Јована Рабреновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 11. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар