Коха диторе: Бајден ће стати на крај идеји размене територија

Арбреша Лоџа из Групе за правне и политичке студије очекује да ће Бајден бити оштрији у погледу изазова који су Косову наметнути од Србије и Русије

Џозеф Бајден на Косову (Фото: Спутњик)

Доласком председника Џоа Бајдена на чело Сједињених Америчких Држава, опције које укључују промену граница на Балкану неће бити актуелне, пише Коха.

Како наводи тај медиј, аналитичари сматрају да Бајден, који добро познаје историју региона, неће подржати идеју која последње три године кружи у оквиру дијалога између Косова и Србије.

Политички аналитичар из Берлина Бодо Вебер, рекао је за Коху да ће се преговори вратити на првобитне принципе, с циљем постизања правно обавезујућег споразума.

„Коначно ће се завршити опасна епизода размене територија. Обнављање дијалога у првобитном оквиру биће обављено уз очување његових основних принципа – да је идеја о промени граница на Балкану превазиђена. Србија се мора вратити политици заснованој на стварности, признајући да је одавно изгубила Косово, да би постала прави партнер Запада”, рекао је Вебер.

Што се тиче споразума из Вашингтона од 4. септембра, посредством бившег председника Доналда Трампа, Вебер сматра да ће економска питања, попут оног о „мини Шегену“, бити усклађена са контекстом Европске уније.

„Део споразума који говори о пресељењу амбасада у Јерусалиму, пашће оног тренутка када Бајден уђе у Белу кућу“, рекао је Вебер.

Како подсећа Коха, током предизборне кампање, Бајден је рекао да је независност Косова неповратна.

У писму америчким Албанцима, кандидат демократа се обавезао да ће сарађивати са Европском унијом на оживљавању дијалога, “с циљем омогућавања праведног и свеобухватног решења које поштује територијални интегритет Косова и постизања пуног узајамног признања”.

Арбреша Лоџа из Групе за правне и политичке студије очекује да ће Бајден бити оштрији у погледу изазова који су Косову наметнути од Србије и Русије.

„Природно очекујемо да ће се ова промена одразити на дијалог између Косова и Србије у којем ће Бела кућа бити многоструко стабилнија, у односу на промоцију независне државе Косово и отвореном супротстављању пракси Србије и Русије у њиховој кампањи за отпризнавање независности Косова“, рекла је Лоџа.

Коха подсећа да за време Обамине администрације, док је Бајден био потпредседник, Сједињене Државе нису директно учествовале у дијалогу, поверавајући улогу посредника Европској унији.

Током претходних посета Косову, Бајденов главни захтев био је јачање демократске државе, као и борба против организованог криминала и корупције, пише приштински медиј.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 9. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар