Светозар Поштић: Још једном о п(л)андемији

Газде су изгубиле стрпљење, и сматрају да је куцнуо час да себи обезбеде еколошки здраву планету без бедних, гласних и непослушних. Али ми знамо да Господ праведан суд суди

Светозар Поштић (Извор: Лична архива)

Морам одмах да признам да ми је много лакше кад не размишљам о пландемији. Болест која се појавила почетком ове године резултат је више силе. Ја, као безначајна капљица у мору безутицајних становника на овој планети не могу ништа да променим. Идемо даље; могло би бити много горе.

Па ипак, нешто ми не да мира, и опет чачкам, размишљам, расуђујем. Највише ме узнемирава то што не се не зна ни порекло ни стварна природа ове болести. Теорија је много, а убедљивих доказа мало. Само једно је сигурно: страх код великог дела становништва и предузете здравствене мере газдама новца (како из зове Валентин Катасонов) или газдама дискурса (како их назива Израел Шамир) и те како одговарају. Не само да им одговарају, него су их они већ одавно припремили и предвидели. Због тога је пандемија још пролетос названа „пландемија“ или COVID-1984.

Извор: Твитер

Газде новца (и дискурса) су пожелеле да више не путујемо. Успеле су у томе. Оне авионске компаније и туристичке агенције које још нису прогласиле банкрот ускоро ће то учинити. Газде новца (и дискурса) су пожелеле да све активности обављамо преко интернета. И у томе су успеле. Док смо се ми дивили – и помало чудили – слободи јединог преосталог неконтролисаног медија, они су своју масну шапу ставили на најпопуларније друштвене мреже, главни сајт за објављивање видео снимака, над најобимнијом онлајн енциклопедијом и најкоришћенијим местом за претрагу. А можда су их својим новцем и створили. Проширили су своје отровне пипке у све земље света, чак и у Кину и Русију. Границе за њих више не постоје.

Изгледа да су завршили и супер компјутер који све податке о нама – нашим потребама, слабостима и страстима – обрађује, сврстава и оцењује. У току је одстрањивање „неподобних“, оних чији им морално-политички лик не одговара. Удаљавање оних који мисле својом главом. Газдама новца (и дискурса) сметају они који не верују у њихов неукусни наратив, не пристају на подаништво, мобилизују људе око себе и трубе о завери.

Извор: ФБ Срећка Максимовића

Мислим да су им највећи противници ипак православни хришћани. Газде новца (и дискурса) би највише волеле да се реше оних који схватају одакле потиче њихова мржња према нижој раси непривилегованих, према онима који су спремни да напорно раде за мало новца, према онима који не могу као они да купе шта год пожеле. И сада „отац лажи“ (Јн. 8:44) преко њих „као лав ричући“ (1 Пт. 5:8) бљује ватру неистина, затвара људе, и ужива у пометњи и страху који је посејао. Јер газде су изгубиле стрпљење, и сматрају да је куцнуо час да себи обезбеде еколошки здраву планету без бедних, гласних и непослушних. И да коначно већ учврсте „тајну безакоња“ (2 Сол. 2:7).

На сву срећу, ми знамо да Господ праведан суд суди и спремни смо да „у трпљењу и смирењу“ чекамо избављење душа наших (из акатиста Пресветој Богородици Јерусалимској). И да никада, ни на кратко, не изгубимо наду да ће нас Господ на крају света и века убројати међу „своје.“Categories: Стражњи дућан С. Поштића

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Какав коментар кад је човек све лепо написао.
  Реко, само да добацим…матор сам, кад сам био млађи маштао сам, да ли ћу икад дочекати да моја држава има председника који воли своју земљу.
  Каква је то велика жеља?
  Пролази живот и пролази и упорно пролази а неког новог Пашића или бар Недића изгледа нећу дочекати. Ма ни Милошевића. Да не грешим душу њега нисам видео од овог олоша са Запада…
  Све је грђе и грђе.
  Видим шта се дешава у Црној Гори. Наивни одавно нисмо. Дизгини постоје…

  10

Оставите коментар