Сахрањен митрополит Амфилохије: Покрила га земља са Косова, Мораче и Јасеновца

Жеља митрополита Амфилохије била је да почива у подгоричком храму који је духовни центар Митрополије и да ковчег и крипта буду посути земљом са три дела „српске земље“

Крипта у којој је сахрањен митрополит Амфилохије (Извор: Фејсбук)

Крипта у којој су сахрањени остаци митрополита Амфилохија посута је земљом са Косова, Мораче и из Јасеновца.

Тиме је испуњена једна од митрополитових жеља, сазнаје Спутњик.

Да почива у подгоричком храму који је духовни центар Митрополије, а који је саграђен у његово време и да, ковчег и крипта буду посути земљом са три дела „српске земље“.

Земља из Јасеновца са Косова и Метохије и Мораче су три места која сведоче о страдању српског народа, али и његовом уздизању и победи, преноси „Спутњик“.

Литија над литијама: Како је испраћен митрополит Амфилохије

Народ окупљен испред Саборног храма у Подгорици како би одао последњу почаст митрополиту Амфилохију (Фото: Sputnik/Александар Милачић)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сахрањен је данас у крипти Саборног храма у Подгорици. Свету литургију предводио је патријарх српски Иринеј, а после опела говорили су патријарх српски Иринеј, председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић, академик Матије Бећковић и владика Јоаникије.

Поред великог броја верника и поштовалаца митрополита сахрани су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, преноси „Спутњик“.

Патријарх српски Иринеј: Митрополит Амфилохије подигао дух и углед свог српског имена

Патријарх српски Иринеј поручио је данас да је митрополит Амфилохије био покретач свих обнова у Црној Гори и да ће зато и због свега што је учинио његово име бити уписано златим словима у историји Српске православне цркве.

Говорећи на одру митрополита, патријарх је рекао да је Амфилохије имао снагу да се одупре и стане у одбрану својих светиња и да подигне дух и углед свог српског имена, које је претходна власт смањила на националну мањину.

Митрополит, рекао је патријарх, припада плејади богослова уважених у целом православљу, преноси „Танјугoву“ вест „Политика“.

Владика Јоаникије: Данашњи скуп је велики Амфилохијев сабор Црне Горе

Владика Јоаникије, који је администратор Митрополије црногорско-приморске, назвао је данашњи скуп „великим сабором Црне Горе, Амфилохијевим сабором“.

Фото: Sputnik/Небојша Поповић

Рекао је да долазак великог броја значајних личности, свештенства и монаштва са свих страна представља велики догађај раван великој жалости која је снашла Црну Гору.

„Ваш долазак је нама велика утеха. Кад плачемо, ако заједно плачемо, лакше нам је“, рекао је Јоаникије и додао да Црна Гора има и за киме да плаче.

Међутим, истакао је да ће се плач претворити у радост, јер све што је везано за име митрополита Амфилохија, све се његовом љубављу претвара у радост.

Он је рекао да је Амфилохије дубоко понирао у тајне Божје и тајне спасења, да је био човек тихог ћутања, али и беседник као апостол.

„Бог му је дао, те је обновио Црну Гору и њене храмове, улепшао лице Црне Горе, окадио сваки камен, свако дете помиловао, сваког жалоснога утешио, гладног нахранио, бескућника примио, свакога уважио и све трпио, све миловао својом љубављу“, навео је владика Јоаникије, а пренео „Спутњик“.

Владика бачки Иринеј: И Црна Гора добила своја три јерарха

Владика Иринеј бачки је у својој беседи над одром митрополита Амфилохија изнео занимљиву чињеницу да су свети Петар цетињски, Петар II Петровић Његош и митрополит Амфилохије умрли у три дана.

Фото: ЕПА/Борис Пејовић

Свети Петар цетињски је, казао је, умро 30. октобра, Петар други Петровић Његош на данашњи дан, 1. новембра, а митрополит Амфилохије се упокојио дан уочи смрти светог Петра цетињског.

Појаснио је да је на дан смрти светог Петра цетињског његово тело било изложено у Цетињском манастиру, а биће сахрањен на дан када је умро Петар Други Петровић Његош, преноси Танјуг.

У црквеним круговима то се тумачи да, као што Грци имају празник Света три јерарха, смрћу митрополита и Црна Гора добила своја света три јерарха.

Владика бачки Иринеј је у беседи рекао да је данашњи дан истовремено и тужан и радостан – тужан што се, казао је, растајемо са владиком Амфилохијем који се целог живот трудио да на разним местима слави Христа, славу Божју и свету цркву његову.

А, радујемо се, казао је, зато што знамо да је сваки растанак привремен и надамо се да ћемо се наћи једног дана заједно у наручју Оца небеског, преноси „Политика“.

Здравко Кривокапић: Одлазак митрополита жртва и залог будућности

Одлазак митрополита је жртва и залог наше будућност, а његово дело путоказ и наше обавезе, рекао је мандатар црногорске владе Здравко Кривокапић у обраћању на одру митрополита Амфилохија.

Поручио је да је ова сахрана и данашњи дан „литија свих досадашњих литија, које су се слиле из свих крајева, а коју и данас предводи митрополит”.

Сабрао нас је око одра, казао је, да бисмо исказали јединство и љубав.

Фото: ЕПА/Борис Пејовић

„Погледај још једном на народ свој, владико”, позвао је Кривокапић и истакао да је за овај пролазни земаљски тренутак за Амфилохија била најважнија – искреност и истина, преноси Танјуг.

Алекса Бечић: Митрополит Амфилохије био један од највећих духовника и теолога

Председник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, рекао је данас пред сахрану митрополита црногорско-приморског СПЦ Амфилохија да је он био „један од највећих духовника и теолога овог времена”.

„Надам се да ћеш бити последњи владика који је бранио своју цркву од дела свог народа”, рекао је Бечић у говору испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици после опела, преноси Бета.

Бечић је казао да је Амфилохије био оштар у изражају, а благ у поступању.

„Толико урадити а све подарити, толико саградити а све поклонити могу само велики и бесмртни”, поручио је Бечић.

Матијa Бећковић: Срећан пут, кажемо ми, а небеса узвраћају „Добродошао Амфилохије!

„Надао сам се да ће митрополит Амфилохије сахранити мене, била је то велика част за свакога кога је сахрањивао протеклих 30 година и томе се свако од нас надао, али небо је одлучило да се ја опраштам и сахрањујем њега, а знам да нећу ни моћи, ни умети онако како би он“.

„Господ га је позвао безмало кад и Светог Петра Цетињског и Петра Другог Ловћенског, пошто је светим луком спојио њих двојицу, дуго је бирао онога ко је достојан да га приброји – Амфилохија Радовића Морачког Јасновидца“, рекао је академик Бећковић на сахрани митрополита Амфилохија и додао:

„Већ сам видео његову икону, два Света Петра Петровића су две живе стене на којима је саграђена митрополија Свете Српске православне цркве, а трећа, најтврђа стена одваљена у наше време, био је и остао митрополит Амфилохије Радовић. А све тројица нису били мање верни Христу од Апостола Петра, постоља Христове цркве, како га је описао Свети Лука.

Фото: Sputnik/Александар Милачић

Петар се Христа одрекао три пута, а наша два Петра, а ни Амфилохије, никад и ни за шта.

Амфилохије се родио у Морачи на Божић и на крштењу добио име Ристо, наш народ и Христоса зове Ристос. И два света Петра били су песници, други је једини горостас у српској поезији. И Амфилохије је песник и српски народ је песник, а српски језик је један од највећих ауторитета светске културе, убрајан у најлепше и најважније језике света.

И Црна Гора је део поезије, а шта је теологија и монахологија, него теологија и доказ да атеистичке поезије нема.

Андрић је рекао да песнику и његовом делу ни време, ни људи не могу ништа, смрт их само увећава, прославља и увеличава. Само ситне душе и њихова недела поништава.

Данас почиње други нови вечни живот Амфилохија Радовића.

Кад је хиротонисан на Цетињу, ја сам му рекао да ако жели бити свет, нема бољег места ни земље за такву прилику и улогу.

Кажу да Бог сваког држи на земљи док не уради оно за шта се родио, тако га је Господ позвао у прави час, да је раније, не би ваљало. На небо где ће сад моћи више да учини за свој народ и цркву, него да је остао на земљи.

Нова препорођена Црна Гора почиње од А, зато смрт никоме није пала лакше него њему, зато је на одру овако блажен и спокојан, зато ми плачемо, а он и небо се радују.

Као што је Свети Ђорђе некад убио аждају, тако је Амфилохије погубио корону, не само као болест, него и као вирус братске мржње“, преноси „Спутњик“.

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар