Иса Мустафа: ЕУ фаворизује Србију, дијалог губи смисао

Постоји чак и тенденција да се отворе неке теме о којима се расправљало у бечком процесу, истакао председник Демократског савеза Косова

Иса Мустафа (Фото: Јуре Маковец/АФП)

Председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа каже да бриселски дијалог губи смисао и да је понашањем Европске уније постао инструмент Србије да купује време како би се заборавили злочини.

Мустафа је на друштвеној мрежи фејсбук написао да Брисел не цени конструктивност Косова и да ЕУ покушава да отвори теме о којима се разговарало у бечком процесу пре проглашења независности.

„Постоји чак и тенденција да се отворе неке теме о којима се расправљало у бечком процесу. У међувремену, Косово је прогласило независност затварајући те теме у Ахтисаријевом пакету“, написао је Мустафа.

Како је додао, како време пролази, дијалог све више постаје инструмент Србије да купује време.

„Косово је похвалило говор албанског посланика у Скупштини Србије. Рекао је истину! Поставља се питање како може дијалог произвести свеобухватни споразум, чији би исход био међусобно признавање, овим преузетим обавезама српске владе! Да ли може ЕУ да понуди њено објашњење?”, упитао је Мустафа.

Према његовим речима, противљење појединих земаља ЕУ либерализацији визног режима за грађане Косова, иако су сви критеријуми испуњени, више говори о њиховом односу са предрасудама него о принципима.

„Ми желимо да верујемо да такве земље желе најбоље за Косово, али то се не рефлектује кроз политику изолације грађана неке земље. Политика изолације нису у складу са европском демократијом и културом. На другој страни, не одустајемо од тога да будемо Европљани, са територијом, образовањем, културом и економијом. Ни визе ни Србија нас неће зауставити на овом путу”, закључио је Мустафа, преноси Косово онлајн.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 31. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Одавно нисам прочитао лепшу вест! Парадоксално, стиже у времену упокојења Трећег Лучоношког пророка с онијех брда.

Оставите коментар