Здравко Кривокапић: Договорена експертска влада

На данашњем састанку потврђен је наш ранији договор о избору нове владе коју ће подржати три коалиције, написао Кривокапић

Мандатар Здравко Кривокапић са представницима политичких странака и коалиција, 30. 10. 2020. (Фото: Лука Зековић/Вијести)

На данашњем састанку лидера побједничких коалиција потврђен је наш ранији договор о избору експертске владе коју ће подржати три коалиције које су побиједиле на парламентарним изборима, саопштио је мандатар Здравко Кривокапић.

„Наредних дана упознаћу странке са мојим приједлогом кандидата за министре у експертској влади“, написао је он на Твитеру.

„На данашњем састанку потврђен је наш ранији договор о избору нове владе коју ће подржати три коалиције које су побиједиле на парламентарним изборима 30. августа 2020. Мандатар ће наредних дана упознати странке са властитим предлогом о којем ће се изјаснити странке“, наводи се у заједничком саопштењу које потписују Кривокапић и учесници данашњег састанка – лидери Нове српске демократије Андрија Мандић, Демократске народне партије Милан Кнежевић, Покрета за промјене Небојша Медојевић, Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, Демоса Миодраг Лекић, Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић, као и потпредсједник Демократа Момо Копривица.

Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Абазовић је новинарима казао да је договорен концепт експертске владе.

Он је навео да би мандатар ускоро требало да саопшти имена кандидата за министарске функције и да до 8. новембра изнесе свој план.

„На данашњем састанку потврђен је наш ранији договор о избору нове Владе, коју ће подржати три коалиције које су побиједиле на парламентарним изборима 2020. године. Мандатар ће наредних дана упознати странке са властитим предлогом о којем ће се изјаснити странке“, наводи се у заједничком саопштењу које потписују Кривокапић и учесници данашњег састанка – лидери Нове српске демократије Андрија Мандић, Демократске народне партије Милан Кнежевић, Покрета за промјене Небојша Медојевић, Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, Демоса Миодраг Лекић, Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић, као и потпредсједник Демократа Момо Копривица.

Заједничка изјава мандатара Здравка Кривокапића и представника политичких странака и коалиција (Фото: Биљана Матијашевић/Вијести)

Абазовић је рекао да су сви задовољни састанком, те да је протекао „изнад свих очекивања“. „Мандатар је добио потврду свих да саопшти имена свога тима и на три коалиције је да га подрже“, казао је Абазовић, додавши да нису позната сва имена кандидата.

„Мислим да је преовладао концепт експертске владе за коју смо се залагали. Очекујемо да тамо не буде политичара и то је то. Мислим да ћемо имати један нови модел, али ево да сачекамо. Имали смо високи степен сагласности, што ћете видјети и у заједничком саопштењу“.

Када је у питању подјела ресора, Абазовић је казао да су „сада све ингеренције ставили на мандатара да он одреди“.

„Прихваћен је концепт који је најважнија ствар за оно што смо се борили. Цијело вријеме смо говорили грађанима да експертска влада треба да се састави, да је Црна Гора у тешкој економској и социјалној ситуацији, са здравственом ситуацијом која се компликује, да што прије треба да имамо владу… морамо да кренемо да радимо и то је то.“

Абазовић је рекао је мандатару дато повјерење и да вјерују да ће он „изабрати најбоље људе.“

Одавање почасти митрополиту Амфилохију уочи почетка састанка (Фото: Лука Зековић/Вијести)

„На нама је да у парламенту контролишемо ту владу, унапређујемо је, дајемо сугестије и предлоге. Мислим да је то концепт који је нов, али надам се врло користан“.

„Најважније је да смо се вратили на принципе. Ја сам свима захвалан који се држе принципа и дате ријечи. Ако смо рекли да је он мандатар – он је мандатар. Ако смо рекли експертска влада – експертска влада. Мислим да је то најважнија порука и да имамо сагласност“, поручио је лидер УРЕ.

Састанак је почео минутом ћутње због смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

У позиву за данашњи састанак, мандатар је раније навео да је он поводом „коначног формирања владе”.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 30. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading