Новозеланђани изгласали легализацију еутаназије, али не и марихуане

Са око 83 одсто пребројаних гласова, 65 одсто је гласало за легализацију еутаназије, а 34 одсто против. Гласање „не“ марихуани – ту је 53 одсто гласало против легализације а 46 одсто за

Фото: EPA/Marty Melville

Новозеланђани су на обавезујућем референдуму изгласали легализацију еутаназије, показују прелиминарни резултати објављени данас који такође указују да вероватно неће проћи други референдум, легализација рекреационе употребе марихуане.

Са око 83 одсто пребројаних гласова, 65 одсто је гласало за легализацију еутаназије, а 34 одсто против.

Гласање „не“ марихуани је много тесније, ту је 53 одсто гласало против легализације а 46 одсто за. То оставља малу могућност да би та мера ипак могла да прође када буду пребројани сви посебни гласови идуће недеље али то би ипак захтевало огромну промену тренда.

У ранијим изборима, специјални гласови који укључују гласаче ван земље, имали су тенденцију да подрже више либералне него опште гласове што даје онима који се залажу за легализацију марихуане неку наду да би мера још могла да прође.

Та два референдума представљала су велике могуће промене друштвеног ткива Новог Зеланда мада су кампање за сваки на крају биле доста засењене пандемијом корона вируса и паралелном трком за парламентарне изборе у којој су премијерка Џасинда Ардерн и њена либерална Лабуристичка партија убедљиво освојили други мандат.

Присталице легализације дроге су били фрустрирани што Ардерн није хтела да открије како ће гласати на референдуму.

Многи су веровали да би њено одобравање подстакло подршку за легализацију марихуане, али она је рекла да хоће да остави одлуку Новозеланђанима. Она је рекла данас када су објављени резултати да је гласала за, на оба референдума.

Легализација еутаназије, која ступа на снагу 2021. године, односи се на одрасле особе са неизлечивим болестима, за које се очекује да ће умрети у року од шест месеци и које подносе „неиздржљиве“ патње.

Међу другим земљама које дозвољавају неки облик еутаназије су Холандија, Луксембург, Канада, Белгија и Колумбија.

Предложена легализација марихуане би дозволила људима да купе до 14 грама дневно и да гаје две биљке. То је било необавезујуће гласање, тако да уколико ипак прође, морали би да се усвоје закони да се та одлука примени. Ардерн је рекла да ће поштовати резултат и радити на усвајању одговарајућих закона, ако буде потребно.

Међу другим земљама које су легализовале или декриминализовале рекреациону марихуану су Канада, Јужна Африка, Уругвај, Грузија и неколико америчких држава.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 30. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар