Русија одговорила Јерменији: Пружићемо помоћ ако сукоб пређе на јерменску територију

Јерменски премијер затражио од руског председника да почне хитне консултације да би се утврдила природа и количина помоћи коју би Руска Федерација могла да пружи Јерменији

Никола Пашињан (Фото: Mediamax)

Премијер Јерменије Никол Пашињан затражио је данас од руског председника Владимира Путина да почне „хитне” консултације о помоћи коју би Русија могла да пружи да се осигура безбедност његове земље која је у сукобу са Азербејџаном око Нагорно-Карабаха.

Он је ово изјавио дан после неуспеха нових преговора између Јерменије и Азербејџана на којима је требало да се успостави прекид ватре у најновијим сукобима око спорне области, преноси Бета.

„Јерменски премијер затражио је од руског председника да почне хитне консултације да би се утврдила природа и количина помоћи коју би Руска Федерација могла да пружи Јерменији да осигура њену безбедност”, саопштило је јерменско министарство спољних послова.

Руско министарство спољних послова је у саопштењу издатом после овог позива навело да је Москва спремна да пружи „потребну” помоћ Јерменији, која је у сукобу са Азербејџаном око сепаратистичке области Нагорно-Карабах, ако се борбе прошире на јерменску територију.

Улице Степанакерта након азербејџанског гранатирања (Фото EPA-EFE/David Ghahramanyan/NKR Infocenter/Pan Photo)

Русија има војну базу у Јерменији, повезана је са Јереваном споразумом о одбрани али је раније навела да се тај споразум не протеже и на сепаратистичку област Нагорно-Карабах.

У свом писму Пахинијан је рекао да се борбе приближавају јерменским границама и поново је оптужио Турску да подржава Азербејџан.

Позивајући се на добре односе између две земље и уговор о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи који их везује од 1997. он позива Русију за помоћ.

Јерменски министар спољних послова Зораб Мнатсаканијан и његов азербејџански колега Ђејхун Бајрамов састали су се јуче у Женеви у безуспешном покушају да нађу излаз из најновије кризе у којој је више од 1.250 људи погинуло за месец дана.

Нови сукоби између азербејџанских снага и снага Нагорно-Карабаха подржаним из Јеревана избили су 27. септембра. ; До сада су пропала три покушаја успостављања хуманитарног примирја.

Та област коју подржава Јереван прогласила је независност после рата 1994. али то није признала међународна заједница па ни Јерменија.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Тако ће и нама помоћи ако неко нападне Србију , али без Космета . Ако успеју да прелете Румунију или Бугарску…..

    3
    1

Оставите коментар