Роскомнадзор: Фејсбук, Твитер и Јутјуб појачали цензуру руских медија

Цензура руских медија постала је системска. Гугл (Јутјуб), Фејсбук и Твитер ограничавају приступ материјалима са око 20 медија, саопштава Служба за комуникације и медије Русије

Фото: Спутњик/Наталья Селиверстова

Савезна служба за комуникације и медије Русије (Роскомнадзор) бележи пораст ширења лажних информација које шире стране интернет платформе, то се односи на Јутјуб, Инстаграм, Фејсбук и Твитер, наводи се у саопштењу ове институције.

„Учестали су случајеви ширења лажних информација – ‘фејкова’ – путем страних интернет платформи. Јутјуб – 278, Инстаграм – 35, Фејсбук – 31, Твитер – 22 линка на лажне материјале“, наводи се у саопштењу.

Цензура руских медија од страних интернет компанија постала је системска. Гугл (Јутјуб), Фејсбук и Твитер ограничавају приступ материјалима са око 20 медија, додаје Роскомнадзор.

„Међу њима су новинска агенција РИА Новости, Русија севодња, Спутњик и телевизија ‘Русија 1’“, прецизира се у саопштењу.

Покушаји стране контроле руског медијског простора, према наводима Роскомнадзора, доводе, пре свега, до тога да грађани Русије не добијају објективне информације.

„Бројни апели са захтевима да се заустави цензура руских медија се игноришу“, закључује се у саопштењу.

Роскомнадзор стога је упутио Државној думи и Савету Федерације предлоге да се у руско законодавство уведу мере реаговања на цензуру руских медија од стране страних интернет компанија, додаје се у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар