Зоран Шапоњић: Ово са короном постаје горе од НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом

А, једног дана, кад корона прође, пита ли се ико, хоће ли ко остати жив, нормалан и паметан да тај дан дочека?

Празне улице у Памплони, 24. 10. 2020. (Фото: Алваро Бариентос/АП Фото)

Ово није више вирус који напада плућа и друге респираторне органе, ово постаје лудило мозга!

Када сам пре осам месеци писао о корона лудилу које нас поклапа као цунами са свих страна, о канонади црних вести којима засипају слуђени, несрећни, преплашени народ и то из минута у минут, из секунда у секунд, ни слутио нисам у шта ће се ово претворити.

Ово постаје горе од НАТО бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом 1999. године! Ово више није канонада, ово је као да смо сви изведени или као да нас све спремају за стрељање. Не може више човек да погледа ни филм, ни спортски догађај а камоли неку информативну емисију а да се на врху или дну екрана или на оба места не појави црни кајрон са црним вестима о црној корони која само што нас није све побила и о црној судбини која нас чека.

Тешко да ће, ако узмемо па саберемо све црне вести којима нас бију у главу из минута у минут, ико жив прекостати у овој Србији и то не до Нове године, него у наредних 15 дана до када ће попадати сви црни рекорди.

Иако гледам да од црних вести побегнем што даље, оне ме прогоне у стопу, данима недељама, месецима. Само јутрошња канонада довољна је да се човек запита колико му је још дана остало. Да прецркне од страха. И то кажем без икакве шале. Утркују се креатори вранила и црнила: – „данас ће пасти црни рекорд“, вели један доктор, „не смем ни да изговорим шта нас све чека“, вели други, „данас скачемо на преко хиљаду“, пуца наслов са једног портала, „застрашујућа предвиђања“, урлају са другог, „ток процеса је алармантан“, страшном мирноћом упозорава неки епидемиолог, „изнете застрашујуће прогнозе“, штекће митраљез са још једног портала… У 12 сати, ваљда не могу да ишчекају, најављују на једном порталу да ће вести у 15 сати бити застрашујуће!

Пролазница са маском испред катедрале Нотр Дам, 26. 9. 2020. (Фото: Луис Џоли/АП фото)

И тако из секунда у секунд, из минута у минут, тако већ осам – девет месеци, и, ко зна до кад.

А, једног дана, кад корона прође, пита ли се ико, хоће ли ко остати жив, нормалан и паметан да тај дан дочека?

Хоће ли неко издржати ову канонаду страха, панике, лудила, застрашивања слуђеног народа?

Уопште нисам неко ко изазива судбину. Радим како је наређено. Ставим маску кад уђем у продавницу, апотеку, на пијац, у банку, тако раде и људи са којима се дружим… Не идем на веће скупове, бежим из гужве на улици… У кафане не залазим не зато што не волим него зато што немам пара, као и већина оних са којима се дружим, а и зато што не желим да се излажем непотребном ризику. Поштујем све што су стручњаци рекли. И, шта још могу да учиним да зауставим пандемију?

Нити поричем опасност од короне, нити умањим могуће последице, само, има ли неко од стручњака да на основу науке, егзактних података предвиди шта ће се десити, а не на основу рекла – казала очекивања и сулудих предвиђања.

Зоран Шапоњић

Данима већ и недељама, нико у Србији нема ни један други проблем сем короне. Од бриге о корони, од бриге за породицу, пријатеље, верујте, говорим без шале, не стигнем ни да помислим на зимницу, како ћу исплатити дрва, хоћу ли имати који динар да купим деци и жени, себи чизме, зимске јакне, како ћу школовати децу, како ћу искрпити кола стара 20 година, како ћу купити зимске гуме, хоћу ли остати без посла због кризе… Ма не, нема више ни једног јединог проблема него само корона, корона, корона… Лудило мозга.

А, пита ли се ко од ових стручњака, креатора овог тепих бомбардовања несрећног, слуђеног и јадног народа, хоће ли ко остати нормалан у земљи Србији кад све ово прође, кад корону укротимо и кад са екрана ТВ апарата нестану забринути водитељи који сипају црне бројке?
А, шта ћемо са онима који су оболели од других тешких болести и који не могу на контроле, на лечење, док траје ово лудило, и кад је све стало док чекамо да се остваре црни сценарији креатора лудила?

Да ли би за штабове било прихватљиво, да ли би било довољно да нас све позатварају, да мајка не виђа ћерку нити отац сина, ни деца родитеље, да ли би то било довољно или би биле потребне још оштрије мере?

И још хиљаду питања за стручњаке!

Има ли ико паметан у овој земљи да заустави ово лудило или га барем сведе на меру коју нормалан човек може издржати?

И, како то да је и једно уво прекостало у Норвешкој, Шведској или Белорусији, а они, живе већ ево десетак месеци и то без ванредних мера и кризних штабова и затварања?

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 27. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

7 replies

 1. Дао сам тексту најпре лајк, ал онда сам га одузео. Драги Зоране, они нас убијају у појам управо зато што ти и твоји ближњи носите маску у затвореним јавним просторима! Када бисмо им ту неуставну, незаконску – и са медицинског становишта сулуду – меру минирали, не би више било никакве хистерије у медијима.

  15
  4
 2. Bas tako….tamo gde me ne pustaju bez maske ne ulazim i ne kupujem.

  9
  1
 3. Слажем се са Марком, верујте да сваког дана водим борбу са носачима маски. Што се тиче медија и страха који сеју, требало би против њих подићи тужбу за узнемиравање и психичко насиље, ово што они раде није ништа друго него злочин против човечности.
  А епидемиолози су посебна прича,њихов мото је: Ко преживи ову годину, идуће је надрљао. или:
  Догодине ће вам бити горе, за ваше добро.

  9
  1
 4. Маска превасходно служи да заштити друге од нас
  Ко носи маску, он штити друге од својих микроба

  Изгледа да то неки још нису схватили, па се безочно хвале својом глупошћу

 5. @Деда Ђоле

  „Маска превасходно служи да заштити друге од нас
  Ко носи маску, он штити друге од својих микроба“?!

  Ако ношењем маски/хируршких/ штитимо друге од нас,
  а како штитимо себе/нас од ргугих?
  Једино да престанемо са дисањем, тако сигурно и
  истовремено штитмо друге од нас, а и себе/нас од других.

 6. @Деда Ђоле
  Наравно. Радници у дрвној индустрији носе маске да би заштитили друге, а не себе. И разбојници носе маске да би заштитили оне које пљачкају, а не себе.
  Свакаквих сам се глупости нагледао и наслушао у животу, али ова са заштитом других од себе ношењем маски убедљиво надмашује све што сам видео и чуо. ******** ****** ***** ***** **** ***** ***** ***** *****
  Поносно носи своје године, драги Деда. И своју маску да би ме заштитио од себе ако се негде сретнемо. Ја такву милост од тебе нисам тражио.

 7. Само за Христом, и не брините.. Ни о чему. Тв немам задњих пар деценија, не треба ми, а маску сам користио у протеклих девет месеци, свеукупно, два сата, када сам ишао да подигнем новац. „Корона“ постоји само у главама, или што давно написа неко, да су само космос и људска глупост неограничени..

  5
  4

Оставите коментар