Дански професор: Време је да следимо шведски пример

Иако здравствени систем без проблема може да прати (број заражених), одлучујемо се на ограничавање слободе, рекао професор Сорен Рис Палудан и оценио да је време да се следи „шведски пример“

Фото: EPA-EFE/Andres Wiklund

Професор на Институту за биомедицину Универзитета Архус у Данској Сорен Рис Палудан оценио је да ће Данска „бити принуђена да прихвати да постоји одређени број Данаца који је заражен корона вирусом“.

Палудан је за једну од водећих данских телевизија ТВ2, у петак рекао да свако друштво има свој „праг бола“ и да треба да буде омогућена дискусија о томе колики је тај „праг бола“ у Данској.

„Ми прихватамо да одређен број људи страда у саобраћају или да добије стрес на послу, али не укидамо због тога саобраћај, нити затварамо радно тржиште“, рекао је Палудан, критикујући нове мере владе против корона вируса.

Данска премијерка Мете Фредериксен најавила је ове недеље, између осталог, обавезу ношење заштитних маски у свим затвореним јавним просторима (не у основним школама и вртићима) и забрану продаје алкохола после 22 часа.

Палудан сматра да је влада одједном променила фокус са капацитета здравственог система на укупан број заражених, „јер то је, наравно, ударна вест – велики број заражених – и нешто мора да се уради, иначе изгледаш као лош политичар“.

„Тај фокус је сада промењен и иако здравствени систем без проблема може да прати (број заражених), одлучујемо се на ограничавање слободе појединца“, казао је Палудан и оценио да је време да се следи „шведски пример“.

„Мислим да треба да радимо као што се ради у Шведској. Одлука да се прошири обавеза ношења заштитних маски је показатељ да се (влада) више не руководи (научним) доказима“, закључио је Палудан.

У Данској је у суботу од 46.906 тестираних на корона вирус, регистровано 789 новозаражених, на болничком лечењу је 120 пацијената са корона вирусом, њих 17 на интензивној нези, а од почетка пандемије преминуло је 700 особа које су имале корона вирус.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар