Ректорски колегијум УБ: Забрана рада професору Кубату незаконита

У саопштењу се наводи да анализа одредби закона и релевантних општих правних аката факултета указује да донето решење није у складу са прописима

Фото: А. Васиљевић/Политика

Ректорски колегијум Универзитета у Београду саопштио је јуче да није у складу са прописима решење које је декан Православног богословског факултета (ПБФ) уручио професору Родољубу Кубату, којим му се забрањује да предаје на том факултету.

У саопштењу Ректорског колегијума се наводи да анализа одредби закона, као и релевантних општих правних аката факултета, указује да донето решење декана није у складу са прописима и да би његово извршење довело до повреде права професора Родољуба Кубата.

„Наводи из решења декана ПБФ отварају многа питања из домена тумачења више закона и универзитетских прописа, али и суштинско питање очувања достојанства професије универзитетског наставника. Чланом 7 Кодекса професионалне етике Универзитета у Београду утврђује се да је Универзитет дужан да сваком члану универзитетске заједнице осигура уживање свих права која се остварују у његовом оквиру, као и поштовање права зајемчених Уставом и законима. Чланом 5 Кодекса се наглашава принцип колегијалности да су чланови универзитетске заједнице дужни да негују односе сарадње који су засновани на међусобном уважавању, поштовању и разумевању, водећи рачуна о академским интересима Универзитета као целине“, истиче се у саопштењу Ректорског колегијума и додаје да у том духу управа Универзитета, заједно са омбудсманом и појединим чланицама Универзитета, делује и пружа подршку професору Кубату.

Ректор Иванка Поповић (Фото: П. Милошевић/Вечерње новости)

Наводе и да Ректорски колегијум и универзитетску омбудсман, уз подршку универзитетских тела и органа, настоје да заједно и у сарадњи са ПБФ уреде питања „давања и евентуалног повлачења одобрења за службу учења“, уважавајући све специфичности тог факултета, али поштујући загарантована и једнака права свих чланова академске заједнице.

Из управе Универзитета у Београду подсећају да је Кубату, редовном професору Православног богословског факултета, 9. октобра уручено решење којим му декан Факултета утврђује забрану вршења послова на радном месту наставника академских студија, без права на жалбу, а на основу правоснажне и извршне одлуке Светог Архијерејског Синода СПЦ, којом му се повлачи одобрење за службу учења на Факултету.

У решењу се најављује и да ће декан донети решење о престанку радног односа.

Декан ПБФ свештеник Зоран Ранковић јуче није желео да коментарише „случај“ Кубат, нити да прецизира да ли му је потписао отказ. За Данас је кратко изјавио да није видео саопштење Ректорског колегијума УБ и да о томе не може ништа да каже.

Кубатов „случај“ није први проблем са повлачењем синодског благослова на ПБФ. Средином 2019. са њим су се суочили још двојица предавача ПБФ – редовни професор Патрологије 2 епископ западноамерички Максим (Васиљевић) и доцент на Историји религије Марко Вилотић.

Они су званично на плаћеним одсуствима, чиме су практично повучени из наставе, иако је тадашњи декан ПБФ епископ браничевски Игнатије (Мидић) избегао да им потпише отказе на захтев Синода, али се због тога сам повукао са места декана да не би био и смењен такође на захтев „црквене владе“.

Поводом повлачења благослова владици Максиму и Марку Вилотићу, на захтев Одбора за високо образовање САНУ реаговао је Одбор за статутарна питања УБ у два наврата. Најпре је једногласно оценио да је захтев Синода СПЦ у супротности са Законом о високом образовању и Статутом УБ. Крајем 2019. већином гласова, девет према један, Одбор је утврдио да са овим прописима није у складу свих шест тачака Статута ПБФ, које су тичу црквених сагласности то јест „благослова“.

Ово мишљење Одбора је прослеђено Сенату УБ, на коме је коначна одлука. Према Данасовим незваничним сазнањима, Сенат се није бавио црквеним благословима.

За сада сва тројица за Синод „неподобних“ предавача највише образовне институције СПЦ на званичном сајту ПБФ и даље се воде као његови наставници.

Родољуб Кубат: Надам се да ће превагнути здрава памет

„Уколико са факултета истрају у намери да ме отпусте, после саопштења Ректорског колегијума, онда ствари иду у јако лошем правцу. Саопштењем се ПБФ даје до знања да овакве ствари неће бити толерисане. Сада је читава институција у опасности. Богословски факултет је суоснивач Београдског универзитета“, оценио је професор Родољуб Кубат за Данас. Он је додао да се много људи у Цркви супротставља незаконитом мешању СПЦ у рад Факултета.

Родољуб Кубат (Фото: Данас)

„Не знам да ли је наш патријарх сигуран да је паметно да у време његовог мандата Богословски факултет практично добровољно напусти Универзитет. Ко ће тај факултет сутра да финансира? Да ли су свесни који су трошкови на годишњем нивоу? Шта ће студенти без акредитованих диплома? Где ће моћи да иду у иностранство да студирају ако њихова диплома није валидна? Шта ће они који су по студентским домовима, користе мензе…? Преко хиљаду људи је доведено у опасност“, каже Кубат.

Он се нада да ће Министарство просвете, Ректорат УБ и врх цркве „донети праву одлуку и да ће превагнути здрава памет“, јер ће се у супротном, како каже, његов случај интернационализовати.

„Ко ће у Европи рећи: ‘Са овим људима вреди разговарати’ ако им универзитет није слободан“, пита Кубат.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 24. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Народ мора да схвати да јеу овим временина закон у њиховим рукама .

    3
    2
  2. Време је да ПБФ напусти БУ.. Тамо где Југословени и марксисти „ведре и облаче“ нема шта да тражи..

    8
    3

Оставите коментар