Мирослав Здравковић: Однос коња и магараца спрам мула у 2018.

У свету је у 2018. било 56 милиона коња, 45 милиона магараца и 8,3 милиона мула

Фото: Connexion France

Мула је назив хибрида насталог укрштањем кобиле са магарцем. Услед разлике у броју хромозома код родитељских врста, мула има непаран диплоидан број хромозома те је у већини случајева стерилна. Нема података о плодним мужјацима муле, а пријављени су случајеви укрштања женки са магарцима и коњима (овде).

Једна од првих асоцијација на муле на Гуглу је филм Клинт Иствуда из 2018. (овде) о шверцу дроге. Само што није реч о животињама, већ о људима који преносе дрогу: какав им је углед и статус најбоље говори то што их у сленгу зову управо „муле“. Можда се из податка да се ти преносници дроге у сленгу не зову ни коњи ни магарци – може извући и закључак о општем статусу мула (животиња).

Мени је мотив било саопштење албанског статистичког завода (овде) где пише да је у 2019. било 87 хиљада копитара, у чему 32 хиљаде коња. То ме је заинтересовало да проверим број магараца, и где још, осим у Албанији постоји већи број магараца од коња. Пошто је много земаља у којима је већи број магараца, у Африци и у Азији, онда сам се даље заинтересовао за муле а да бих видео формулу за овај противприродан блуд: колико је магараца потребно да се укрсти са кобилама да би се добиле муле?

У свету је у 2018. било 56 милиона коња, 45 милиона магараца и 8,3 милиона мула. Значи, на 100 коња и магараца било је 8,2 мула. То је неки планетаран однос, а одступања међу земљама су велика. На жалост, пуно је земаља у свету, попут Србије, које немају регистрован број магараца и ја мислим да за то најчешће постоје оправдани разлози. А без магараца, како сазнати за муле, као производ овог укрштања?

Земље сам рангирао према броју коња и САД је убедљиво на првом месту по броју коња. Оно што је зачуђујуће је чињеница да мноштво противприродних блудних радњи које се из ове земље пропагирају за човечанство нису заживеле и међу америчким копитарима: међу њима влада пуританизам. На једну мулу у САД долази 35.523 коња и 176 магараца. Можда је ова релативна реткост магараца, и претпостављена концентрација уз мексичку границу, узрок овог копитарског пуританизма?

Амерички тркачки коњ Тапит (Фото: Мејсон Левинсон/Блумберг)

Већ Мексико на другом месту, у складу са филмом Клинта Иствуда доказује овај копитарски блуд који је довео до готово идентичног броја мула и магараца. Бразил на трећем месту, по броју коња, има знатно више мула од магараца.

Србија је на 101. месту према броју коња у свету и ово је далеко нижи ранг у односу на њену развијеност мерену БДП-ом по становнику. Да би изједначила свој ранг у коњима и у БДП-у морала би да има око 60 хиљада коња, што је четири пута више од садашњег стања. Како стоји са магарцима сазнаћемо приликом пописа пољопривреде идуће године.

Од суседних земаља Румунија, Албанија и Хрватска имају и коње и магарце, али нису пријавили да имају и муле, док Бугарска и Мађарска имају и мула, али далеко испод њиховог планетарног односа спрам коња и магараца.

Табеле: Мирослав Здравковић; кликните за увећане верзије табела

Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Црна Гора имају пријављене само коње, као и Србија, и ово буди сумњу у разлоге зашто се подаци о магарцима и мулама не објављују.

Осим Иствудовог филма постоји и одличан музички албум Тома Вејтса „Mule Variations“.

 Categories: Не само о економији

Tags: , , ,

6 replies

 1. А по чему су муле толико важније од мазги, кад већ говоримо о бастардима?

 2. Мазге (hinny) су (негативно) дiскриминисане. 

  За разлику од мула (mule) имају другачији распоред родитеља (један и два).
  Просто — неког је правио коњ а неког магарац у овој подели улога. 

 3. Извињавам се читаоцима и мазгама, првима због моје површности а другима због расне дискриминације.
  Укључивање мазги у ове рачунице односа превазилази моје интелектуалне капацитете, а и нема их одвојено у ФАО статистикама.
  Захваљујем редакцији на драгоценој исправци.

 4. Очито да је овој теми требало приступити милтидисциплинарно, сарадњом зоолога и економетричара 😀

 5. Miroslave, tekst je jako zanimljiv, a šta je sa mazgama?
  Mule se inače dosta koriste u većini armija svijeta. To je mnogo vrijedna i poslušna životinja.
  https://youtu.be/BbRQ2DkcyXM

 6. Захваљујем на приложеном видеу.
  Не знам за мазге, нема их ни у статистикама спољне трговине, знам само да једну виђам често у огледалу.

Оставите коментар