Двери траже извињење Русије јер је њен амбасадор у Загребу обишао Туђманов гроб

Двери оцениле да се нови руски амбасадор у Загребу морао боље упознати са биографијом бившег хрватског председника Фрање Туђмана и његовом улогом у геноциду над Србима

Андреј Нестеренко на гробу Фрање Туђмана (Извор: Снимак екрана)

Покрет Двери саопштио је да од Министарства спољних послова Русије и амбасаде те земље у Загребу очекује да упуте јавно извињење „свим грађанима српске националности“, посебно протеранима и породицама страдалих Срба из Хрватске због, како су навели, непримереног геста амбасадора Андреја Нестеренка који је одмах по ступању на дужност, обишао гроб Фрање Туђмана.

Двери су оцениле данас да се нови руски амбасадор у Загребу „морао боље упознати са биографијом бившег хрватског председника Фрање Туђмана и његовом улогом у геноциду над Србима деведесетих година прошлог века, пре него што је отишао да се поклони његовом гробу“.

„Подсећамо господина Нестеренка да је из Хрватске под вођством Туђмана крајем прошлог века протерано око 500.000 Срба, убијено више од 10.000 наших сународника и уништени многи српски културно-историјски споменици. Управо је Фрањо Туђман био тај који је директно издавао наређења хрватским генералима за злочине над Србима“, пише у саопштењу.

Наводећи да потез амбасадора „не може покварити српско-руске односе“, Двери су саопштиле да реагују „управо због значаја и квалитета тих односа у прошлости и будућности“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 24. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. У овом случају, браво за Бошка!

  21
  2
 2. Југословенство да заборавимо?

  „Као млад и амбициозан војни кадар 23. мај 1954. постаје генерални секретар ЈСД Партизан. Док четири година касније 1958. године постаје и председник СД Партизан[6], где остаје до 1961. године. За време његовог председничког мандата изабрана је гарнитура дресова са црно-белим бојама, а пуно име друштва постаје Југословенско спортско друштво Партизан.“

  (https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A4%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%BE_%D0%A2%D1%83%D1%92%D0%BC%D0%B0%D0%BD)

  1
  10
 3. Bravo za Dveri. Dosta vise sa tim pravoslavnim laznim vezama za Rusijom. oni su nam zlotvori kao i Zapad. Unistili su Jugoslaviju zajedno kao osvetu Titu. Kao , pijani Jeljcin je kriv

  10
  14
 4. слободан грковић Господине, Двери више не постоје, одавно.. Одласком покојног Кијука, Пророка, „Катене“, Владана Глишића, оног „трећесрбијанца“ из Новог Сада, Срђана Нога, и још многих, некада покрет, а потом странка, се свела на председника, који се оглашава ретко, а и тада је то, најблаже речено, смешно, као и пар ликова око њега.. Све у свему, и један комби би им био превелик.. Руси (не “ расијањи“), нису наши „злотвори“, већ наша једнокрвна и једноверна браћа. Проблем је што већина русофила у Србији Руску федерацију (по мени, „скраћени“ СССР са, такође, извесним дезинтегративним потенцијалом) перцепира као „Русију“(а с којом је завршено још 1917.), као и одлуке њеног естаблишмента које се тичу нас. Но, ИСТИНЕ ради, и тај, и такав естаблишмент, је недвосмислено показао своју, више него наклоност нама, кроз једно питање и једну констатацију, „.. Има ли Срба овде?.. “ и „.. не можемо бити већи Срби од Срба..“ Тако да је ваша критика упућена на „погрешну адресу“, а требала би ићи пут Андрићевог венца и његових следбеника различитих мотива. Што се тиче аутентичног Руског Православља, с њим је, по мени, завршено још половином седамнаестог века, прогоном старообредника,(Никита Михалков је снимио ОДЛИЧАН документарац о њима) од стране Петра тзв. Великог (хм, како за кога) једног скоројевића и новотарца, евентуално „корисног идиота“, или чак, „агента страних интереса“.. А ваша критика на рачун „лажног руског православља“ може се односити и на београдску Патријаршију, односно „сергијанство“ обе цркве и последице (по цркву) таквог односа са државом. И на крају, нема никакве“ освете Титу“, јер Броз и није створио Југославију, већ (нажалост) краљ Александар.. Свако добро вам желим.

  7
  4

Оставите коментар