Бајден говорио о добрим односима САД и Хитлера током друге дебате са Трампом

То је као да кажемо да смо имали добар однос са Хитлером пре него што је напао Европу, критиковао је Бајден Трампов однос са Ким Џонг Уном

Доналд Трамп и Џозеф Бајден током друге, и завршне дебате, 22. 10. 2020. (Фото: Патрик Семански/АП)

Критикујући „добар однос“ председника Америке Доналда Трампа са севернокорејским лидером Кимом Џоном Уном, председнички кандидат Демократа Џо Бајден збунио је гледаоце дебате говорећи о „добром односу“ Америке и Адолфа Хитлера.

Трамп је говорећи о Северној Кореји, Кима назвао „другачијим момком“ и истакао је своју способност да води разговоре са контроверзним лидером, додајући да је да је њихов однос помогао двема земљама да избегну нуклеарни рат.

„Нисмо у рату. Имамо добар однос… Добри односи са лидерима других земаља су добра ствар“, рекао је Трамп током последње дебате уочи америчких председничких избора који ће бити одржани 3. новембра.

Бајден је оштро критиковао председника САД због састанка с Кимом, кога је назвао „силеџијом“, потом је споменуо Хитлера.

„То је као да кажемо да смо имали добар однос са Хитлером пре него што је напао Европу“, одговорио је Бајден, па је, исправљајући себе (јер је и Немачка у Европи), додао „остатак Европе“.

Грешка из географије је потпуно пала у сенку због историје, тачније помињања Хитлера у контексту добрих односа са САД и многи на друштвеним мрежама су се запитали о чему он то заправо говори.

„Нема поређења. Он (Бајден) губи додир са реалношћу“, написао је писац Метју Бетли.

„Који уџбеник историје чита?“, запитала се радио водитељка Џенет Паршал.

„Када је председник Рузвелт имао добар однос са Хитлером?“, додао је још једно питање новинар Мајкл Грахам.

Упитан какав би био његов однос с Кимом ако би био изабран за председника, Бајден је рекао да би одбио да се састане с њим уколико „Корејско полуострво“ не постане „зона без нуклеарне енергије“, објавио је РТ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 23. 10. 2020)

Трамп и Бајден о ветру, Линколну, порезу…

Ноћас је на снази било ново правило, које је модераторки дебате, новинарки Ен-Би-Си-ја Кристен Велкер, омогућило да искључи тон учеснику који упадне у реч саговорнику (Фото: EPA-EFE/Shawn Thew)

Током треће, последње дебате Доналда Трампа и Џоа Бајдена уочи председничких избора 3. новембра, дошло је и до неколико занимљивих расправа.

У дебати која је одржана на Универзитету Белмонт у Нешвилу једно од питања из сета питања о климатским променама било је како би подржали климатске промене, али и задржали радна места.

Трамп је том приликом говорио о париском споразуму и зашто је изашао из њега, док је Бајден говорио о својим плановима који су укључивали енергетску обнову зграда и изворе обновљиве енергије, док је Бајден споменуо обновљиве изворе енергије попут ветра, на шта Трамп одговорио како он зна више од њега о ветру и да ветар убија све птице.

„Знам више о ветру од тебе, убија све птице. Јако је скуп. Има пуно проблема, у Немачкој и Кини ради пуно тих ветрењача, а производња ветрењача је штетнија од коришћења правог гаса. Соларна ми је драга, али још није довољно јака”, рекао је Трaмп, а Бајден му је одговорио да му пронађе научника који би то потврдио, преноси Танјуг.

Једно од питања било је и да ли разумеју зашто се Афроамериканци боје за животе своје деце, на шта је Трамп рекао да је Бајден направио велику штету заједници црнаца у САД-у, а потом је почео да хвали себе и пореди се са Абрахамом Линколном.

„Нико као Доналд Трамп, осим можда Абрахама Линколна, није помогао црнцима. Нико није направио оно што сам ја направио”, рекао је амерички председник и навео реформе закона, али и финансирање Универзитета за црнце.

(Фото: EPA-EFE/Shawn Thew)

Трамп и Бајден највише су се сукобили око односа према пандемији корона вируса, а Трамп је рекао да је његов однос био без грешке и предвидео да ће ствари кренути набоље са пандемијом која је усмртила више од 220.000 Американаца.

„Окрећемо се у другом смеру”, рекао је Трамп, док је Бајден поновио критике на Трампов рачун рекавши да свако ко је одговоран за толико смртних случајева не сме да остане председник Сједињених Америчких Држава.

Током дебате Трамп је, када се хвалио о својим привредним успесима, рекао како је земља привредно расла пре „куге из Кине која је покренула пандемију корона вируса”.

Трамп је додао и да је вакцина против корона вируса спремна и да ће током наредних недеља бити подељена.

Након прве серије питања о корона вирусу, ускоро се наставила размена ватре око тога који кандидат има непрописне везе са страним земљама.

Трамп је поновио оптужбе да Бајден и његов син Хантер послују са Кином и Украјином, те је позвао свог противкандидата да појасни оптужбе за корупцију.

Бајден је одговорио на нападе који укључују његовог сина рекавши да никада није узео новац од било које стране владе, да његовог сина не плаћа Кина, као и да ниједан од њих није учинио ништа погрешно везано уз Украјину.

Са друге стране, он је напао Трампа да је платио 50 пута више пореза у Кини, да има тајни банкарски рачун у Кини, а затим подсетио Трампа да није никада објавио своје пореске пријаве и упитао га шта скрива.

Трамп је одговорио да је порез преплатио, на шта му је Бајден одговорио да то и докаже.

Говорећи о мешању у америчке изборе, Бајден је рекао да ће стране земље за то платити.

Бајден је председнике Русије, Кине и Северне Кореје индиректно назвао „силеџијама”, док је Трамп рекао да захваљујући односима које има са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном нема рата.

„Састао бих се са Кимом само уколико би се сложио да Корејско полуострво буде денуклеаризована зона”, рекао је Бајден.

Говорећи о националној безбедности Бајден је упозорио Русију и Кину да ће „платити цену” због мешања у предизборни процес у САД и оптужио бившег градоначелника Њујорка и Трамповог сарадника Рудија Ђулијанија да је „пион” руског председника Владимира Путина.

Трамп је рекао да је Бајден од Русије добио 3,5 милиона долара, те да ће његов ривал у неком тренутку морати да објасни зашто је добио тај новац.

„Нико није био оштрији од мене према Русији. Док је Бајден Украјини продавао јастуке, ја сам им продавао ракете”, рекао је Трамп, оптужујући Бајдена да је Украјину предао Русима.

Током дебате између двојице кандидата није било зида од плексигласа како је најављивано, јер су уочи расправе обојица била негативна на корона вирус.

(Политика, 23. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар