N1: Вучић годинама најављује одлазак из СНС, али партијску функцију не напушта

На данашњој прослави рођендана партије, потпредседник Главног одбора странке Милош Вучевић изјавио је да ће председника покушати да убеде да и даље остане на челу „победничког тима“

Фото: Н1

Дванаесту годишњицу постојања обележила је владајућа Српска напредна странка. Од тих 12, актуелни председник државе Александар Вучић на њеном челу је последњих осам година, а своје повлачење најављује последње три. На данашњој прослави рођендана партије, потпредседник Главног одбора странке Милош Вучевић изјавио је да ће председника покушати да убеде да и даље остане на челу „победничког тима“, као и да је то странка која је потпуно променила ток и смисао вишестраначја у Србији.

У односу на прошлогодишњи, овај рођендан Српска напредна странка слави скромније, због епидемије, у измењеним околностима, али са истом жељом – да њен и председник државе не оде са челне позиције.

„Ми ћемо се трудити да га убедимо да остане капитен, пошто не видимо зашто бисмо мењали капитена који нам доноси победе, просто тим не може да… и верујем да говорим у сагласју или у истом размишљању као што 99 одсто чланова странке размишља“, поручује потпредседник СНС Милош Вучевић.

Историја најаве одлазака Александра Вучића са врха СНС-а, како би могао да буде и председник грађана који нису чланови те странке, дуга је три године.

„У 2018. је десет година СНС-а, ја мислим да се конгрес партије заказује за јануар 2019. почетак 2019. када планирам да изаберем наследника. Да предложим наследника, а верујем да ће га изабрати већина у партији коју водим“, рекао је Александар Вучић у јулу 2017.

„Председник сам и Српске напредне странке још неко време. Верујем да је то максимално још годину дана, до следећег конгреса односно скупштине Српске напредне странке“, изјавио је Вучић у фебруару 2018.

Слична обећања су се низала и у 2019. години.

Најавили сте да ћете 2019. године отићи са водеће позиције СНС-а и да ћете изрећи име свог наследника. Можете ли нам рећи када ће се то догодити и ко је ушао у ужи круг?

Вучић: То сам рекао и то ће се догодити (октобар 2019).

„Да вам ја кажем, знам ја шта је N1 желео да чује – кад ћу ја да будем смењен унутар СНС-а као председник СНС-а, ускоро“, рекао је председник у новембру 2019.

Повлачење са чела победничког тима, будући спортски тренер, најавио је и у мају ове године. Како је тада изјавио, не нада се ни поновној кандидатури за председника државе 2022. Пошто из године у годину одлазак најављује, али капитенску палицу не пушта, за новинара Николу Томића знак је сумње да председник заиста жели некоме да уступи своје место.

„Порукама упозорења које он с времена на време пошаље, он с једне стране тестира и лојалност својих људи и на неки начин уноси немир – да ли ће се појавити можда неки могући конкурент, да ли ће сви потрчати да искажу своју лојалност да не желе то место“, сматра Томић.

Међутим, могао би да замисли да Вучић своју столицу у странци уступи некоме у кога има стопроцентно поверење.

N1: Има ли неког таквог у СНС-у?

Томић: Мислим да нема.

Има ли међу 750 хиљада чланова СНС-а некога достојног да замени Вучића, могла би да буде тема наредног конгреса странке, у децембру ове или јануара следеће године.

Вања Ђурић

Опрема: Стање ствари

(N1, 21. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар