Мајк Помпео: Истрага о мистериозној болести америчких дипломата на Куби и у Русији

Русија је у принципу прихватила да замрзне свој нуклеарни програм и ми смо веома задовољни, чак сматрамо да је реч о историјском споразуму, рекао амерички државни секретар

Мајк Помпео (Фото: АП)

САД за продужење споразума СТАРТ са Русијом

У складу са чињеницом да је Москва пристала на даље смањење нуклеарног арсенала и ограничење стратешког нуклеарног наоружања, Вашингтон је у принципу сагласан да се продужи споразум СТАРТ са Русијом, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.

Оценио је да је реч о историјском договору две глобалне суперсиле.

„Русија је у принципу прихватила да замрзне свој нуклеарни програм и ми смо веома задовољни, чак сматрамо да је реч о историјском споразуму”, рекао је Мајк Помпео на брифингу за новинаре, преноси Танјуг.

Представник Кремља Дмитриј Песков раније је изјавио да се Москва нада да ће са Вашингтоном наставити да преговара о новом споразуму СТАРТ, јер је то значајно за глобалну безбедност, пренео је Тасс.

Истрага о мистериозној болести америчких дипломата

САД још спроводе истрагу о узроцима мистериозног оболевања више десетина америчких дипломата на Куби и у Русији, изјавио је данас амерички државни секретар Мајк Помпео.

Он је одбацио оптужбе да Вашингтон није заштитио своје званичнике због виших државних циљева.

Од 2017. године више десетина дипломатских представника на Куби пријављивало је симптоме који укључују губитак слуха, звоњаву у ушима, вртоглавице, главобоље и умор.

Сви набројани симптоми типични су за умерене трауматске повреде мозга и описани су као нека врста „звучних” напада, преноси Танјуг.

Ројтерс наводи да је више од 40 службеника америчке администрације пријавило овакве поремећаје, који су касније названи „Хавана синдром”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар