Бразил: Преминуо добровољац у програму вакцине компаније „Астра Зенека” и Универзитета у Оксфорду

Бразилски здравствени регулатор Анвиса саопштио је да ће се наставити развој вакцине упркос смрти, пренео је Ројтерс

Фото: Пиксабеј

САО ПАУЛО – Бразилске здравствене службе саопштиле су да је преминуо добровољац који је учествовао у програму развоја вакцину британско-шведске компаније „Астра Зенека” и Универзитета у Оксфорду.

Бразилски здравствени регулатор Анвиса саопштио је да ће се наставити развој вакцине упркос смрти, пренео је Ројтерс.

Анвиса није изнела друге детаље о узроцима његове смрти.

Федерални Универзитет у Сао Паулу је у одвојеном саопштењу потврдио смрт добровољца, наводећи да је у питању бразилски држављанин, преноси Танјуг.

И са Универзитета Оксфорд потврђено да ће наставити рад на развоју вакцине и да је независном истрагом утврђено да нема разлога за забринутост када је реч о безбедности програма.

„После пажљивог проучавања случаја у Бразилу, утврђено је да нема разлога за забринутост када је реч о безбедности клиничког развоја, а и бразилски регулатор је у независној истрази дошао до закључка да треба наставити са програмом”, саопштено је из Универзитета у Оксфорду.

Оксфордски Универзитет је у септембру саопштио да ће се тестирање вакцине против корона вируса у сарадњи са фармацеутском кућом „Астра Зенека” наставити након што је заустављено када се један од испитаника разболео.

Са Оксфорда су у септембру прво објавили да се добровољац необјашњиво разболео, а касније су додали да је запаљенска промена на кичменој мождини код једног испитаника била повод привременог прекида треће фазе испитивања вакцине која је један од фаворита за вакцину против короне.

Трећа фаза клиничких испитивања обавља се у Бразилу, Великој Британији, Индији и Јужној Африци.

Добровољац преминуо након што је добио вакцину против менингитиса

Здравствене службе Бразила саопштиле су да је преминуо добровољац који је учествовао у програму развоја вакцине против короне британско-шведске компаније „Астра Зенека“ и Универзитета у Оксфорду, а да ће програм бити настављен, јер је он био део контролне групе, којој је дата вакцина за менингитис.

Испитивања вакцине против ковид-19 компаније „Астра Зенека” и Универзитета у Оксфорду у Бразилу било би обустављено да је добровољац, који је умро, био део активне групе, рекао је извор упознат са ситуацијом.

Овај коментар наговештава да је добровољац био део упоредне контролне групе, којој је дата вакцина против менингитиса, констатује Ројтерс.

Си-Ен-Ен Бразил је јавио да је добровољац био 28-годишњак који је живео у Рио де Жанеиру и да је умро од последица заразе корона вирусом, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Vest je suviše štura.
    Slučaj bi se morao detaljno ispitati a rezltat objaviti javno.
    Ovako vest navodi vodu na vodenicu antivakcinaša.

    1
    2

Оставите коментар