Јужне вести: Кад су на градилишту пронашли делове византијског објекта – избацили археолога и наставили радове

Директорка Завода за заштиту споменика каже да су након пријаве грађана изашли на терен и да је њихов археолог видео зидове неког византијског објекта на градилишту у Нишу

Радови у Нишу (Фото: Јужне вести)

Зидови византијског објекта пронађени су прошлог петка на Булевару Светог Пантелејмона у Нишу, где је у току изградња стамбено-пословног објекта, кажу у Заводу за заштиту споменика, преносе данас Јужне вести.

Међутим, радови још нису обустављени, јер шеф градилишта није дозволио археологу да фотографише и направи доказе о томе, те из Завода очекују реакцију Грађевинске инспекције.

Током припреме терена за изградњу стамбено-пословног објекта на нишком Булевару, како пишу Јужне вести, на градилишту су откривени археолошки остаци.

Директорка Завода Љиљана Берић каже да су након пријаве грађана изашли на терен и да је њихов археолог видео зидове неког византијског објекта.

Међутим, како наводе, грађевински радови нису обустављени, објашњава Берићева, јер археологу није било дозвољено да фотографише, односно направи доказе.

„Шеф градилишта му није дозволио да фотографише. На основу онога што је видео написао ми је извештај и поднели смо пријаву Грађевинској инспекцији. Пошто ми немамо могућност да издамо забрану радова без доказа, а нисмо могли да фотографишемо, сада је на потезу Грађевинска инспекција“, каже Берићева.

Како Јужне вести преносе, очекује већ данас реакцију Грађевинске инспекције, која може да тражи да изађе на терен заједно са археолозима, како би радови били обустављени док се не ураде археолошка истраживања.

Опрема: Стање ствари

(Јужне вести/Данас, 19. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар