Патријарх Иринеј: Вучића осуђују за издају КиМ коју није починио

Патријарх рекао да већ осам година слуша о томе да Вучић „спрема издају Косова и Метохије“

Са једног од ранијих сусрета председника Александра Вучића и патријарха Иринеја (Фотодокументација „Политике”)

Председник Србије Александар Вучић ухватио се у коштац са бројним проблемима Косова и Метохије и показао се као одговоран државник по многим националним питањима, каже патријарх српски Иринеј.

Патријарх Иринеј је рекао да већ осам година слуша о томе да Вучић „спрема издају Косова и Метохије“ и поставио питање да ли има смисла унапред осудити човека за нешто што није учинио, само зато што неки сматрају да ће то учинити.

Патријарх је у интервјуу за данашње издање „Вечерњих новости“ рекао да су суд о Вучићевом раду дали грађани на изборима.

Коментаришући Споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписан 4. септембра у Вашингтону, Иринеј је оценио да САД могу да одиграју велику улогу у постизању договора Срба и Албанаца.

„Они су велика политичка, економска и војна сила која је до сада била искључиво на стани Албанаца, упркос нашим молбама да треба објективно сагледати кризу на Косову и Метохији. Мислим да треба препустити Србима и Албанцима да се сами око свега договоре без наметања решења у корист само једног народа. У том погледу САД могу одиграти велику историјску улогу“, навео је Иринеј.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 16. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

26 replies

 1. Ма јок , није он . Ја сам . Ја сам предао катастарске књиге шиптарима , ја сам укинуо институције РС са Космета , ја сам направио границу између централног дела Србије и Космета па сад нико не може да уђе на Космет без дозволе мањине , ја сам тај који инсистира на бриселском споразуму који промовише косово државу . Ми грађани Србије смо све урадили да косово буде држава , није Вучић .
  Највеће зло које хода Србијом је АВ .

  54
 2. На којим изборима? Више од 2/3 грађана није гласло за његову накардну власт. О чему ти причаш?

  46
  1
 3. Оно кад схавтиш да ти је патријарх СНС бот. Кад сам себе овери. Ово су људи моји невероватне ствари.

  Докле бре више ово? Јел имамо ми још СРПСКИХ арихијереја? И где су СРПСКИ официри?

  Испаде да је све спало на голоруки народ. БРУКА И СРАМОТА.

  48
  1
 4. Издаја је завршена, сао треба да се озваничи. Својим изјавама патријарх тотално унижава цркву и српске жртве. Тачно је да је после патријарха Павла тешко бити патријарх, али ово нема везе са тиме. Патријарх је себе упрегао у Вучићева кола. Погубно са све.

  47
  1
 5. Сасвим се облатио овим.
  Нека му неко прочита и протумачи „Вашингтонски (не)споразум“, ако за то није сам способан!

  29
 6. Што је најгоре, Вучићев Патријарх је делимично у праву.

  Издају је починио онај ко је прихватио и у Парламенту ратификовао Ахтисаријев ултиматум из 1999, у којем са наводи прихватање и ултиматума из Рамбујеа.

  А што се тиче ”страних издајника”, издају Косова су извршили они који су Ахтисаријев ултиматум изгласали у облику Резолуције 1244.

  Вучић се са својим партијским саборцима из протеста на пар дана повукао из Владе, како би одржао свој кредибилитет. Касније се са саборцима вратио у Владу, јер нико други није хтео да изеде оно што није за јело. Ако је починио издају, то је било тада.

  Вучић данас чини многе друге издаје, док употребљава Косово као копрену преко српских очију. Косова се Вучић де факто одрекао још 1999.

  Има ли овде будних Срба који притом знају да читају?

  5
  18
 7. Патријарх зна за вучићемо пузеће признање Косова и Метохије као друге Албанске државе, преко препуштања катастра, признања другог државног телефонског броја, препуштања електро-енергедског система, успостављања границе. Међутим, он не може нити смије ишта учинити по овом питању, пошто је изабран на часно место Патријарха СПЦ као уцењена личност. Због личних и породичних разлога једног замонашеног човека. То добро знају и Вучић и Гавриловић. Зато није реално очекивати да ће СПЦ бити значајан фактор спречавању завршне фазе издаје од стране AV.

  17
  3
 8. Oh, počelo je sniježiti!

  Мислим на ДБ-ове дислајкове, наравно.

  7
  5
 9. Требало би једно 10-ак хиљада људи да се окупи и протестује испред патријаршије и тражи смену екумениста из СПЦ па да неко нормалан из цркве покрене литије за спас Србије .

  18
  1
 10. @ TVRD

  Имам благи утисак да нисте разумели текст.

  Поменута Патријархова ********* изјава је ******** у сврху прања биографија ********** господе ****** и **********.

  У питању је ************ акција ************* српске ****** ********.

  Надам се да сте након мог појашњења разумели.

  3
  5
 11. @M.B.: Кажете за Патријарха: „…Међутим, он не може нити смије ишта учинити по овом питању, пошто је изабран на часно место Патријарха СПЦ као уцењена личност.Због личних и породичних разлога једног замонашеног човека.“. То се, овако речено, зове инсинуација. Ако се ради о неком тешком канонском, или законском прекршају – лепо наведите шта је то, па онда неће бити – како кажете: „То добро знају и Вучић и Гавриловић“, него ће моћи да прочита свако ко хоће, постаће то опште познато…. Тако ћете и Патријарха ослободити од евентуалне уцене, ако за њу заиста постоје разлози, па би он онда евентуално могао и сносити последице, али ако то није истина – онда ћете Ви бити огољени као клеветник – опет са последицама. Овако, како Ви иступате у свом коментару је нечасно.

  8
  2
 12. Ето, тако се затрпава информација о издаји прихватањем ултиматума из Рамбујеа.

  Свака част Другоме и Другачијим Друговима, да не кажем, Господи.

  5
  1
 13. Патријарх: „Вучића осуђују за издају КиМ коју није починио“

  Њ. Св. заборавио да доврши са:

  „а не осуђују за ону коју јесте починио.“

  14
  1
 14. Потребно је јасно показати да је председник Србије А. Вучић, противуставно и противзаконито, већ дао и омогућио већину елемената државности самопроглашеном сепаратистичком Косову. Ево неких:
  1. Сагласио се са раздвајањем енергетских система Србије и КиМ.
  2. Предао Катастарске књиге противуставно самопроглашеном Косову
  3. Свесно и плански угасио институције државе Србије на Косову и Метохији
  4. Направио границу и царину у оквиру државе Србије
  5. Пристао на посебан телефонски број Косова, као друге државе
  6. Није се званично успротивио формирању војске незаконито самопроглашеног Косова
  7. Свесно игнорише Резолуцију УН 1244, којом се гарантује целовитост државе Србије.
  Све наведено је урадио упркос јавној ЗАКЛЕТВИ над Светим Јеванђељем, да ће, као преседник Србије, штитити Устав, законе и целовитост Србије. Еминентни правни стручњаци, као Коста Чавошки и др., су потврдили да је А. Вучић, по питању КиМ, у више наврата игнорисао и свесно кршио Устав и законе Србије.
  Зато смо са великим чуђењем и забринутошћу примили изјаву Патријарха СПЦ, господина Иринеја, да председник Србије А. Вучић НИЈЕ издао Српско Косово и Метохију. Вероватно мислећи на коначно и формално признање.

  11
 15. Ovo samo govori o tezini situacije.
  Jasno je vec dugo da Crkva nece biti na celu naroda protiv izdaje.
  Sad se ispostavlja da i sama ucestvuje u njoj.

  Na kraju je ostalo samo jedno pitanje – hoce li narod biti protv izdaje, ili ce i on biti saucesnik?
  Nista me vise ne moze iznenaditi.

 16. Поручио бих ****** Патријарху да се чаша пази док се не разбије, а када се разбије онда више нема приче. Онда је то свршена ствар. Њему је досадило да осам година пази да чаша не падне и изгледа једва чека да се разбије. Онда ће се смирити, јер више неће имати шта да пази. Бојим се само да је он стално гурка , миц по миц према ивици стола.

 17. Питање за цензора . Сви смо ми људи са разним особинама и у разним тренутним стањима. ****** ***** ***** **** *** **** **** **** **** *** **** **** Не бих волео да ваши читаоци због звездица помисле да је у питању псовка. Ни у једном мом коментару нисте могли да наиђете на псовку, јер ја сматрам да оне загађуји уста човекова и да се само простак који нема довољно богат речник њима служи. Свака псовка може да се замени другом речи, можда грубом али да не буде псовка.

 18. @ Зоран

  Није само псовање недозвољено у нашим Правилима коментарисања.

  Српско Стање ствари задржава право да обрише или не објави коментаре који садрже неумесне осврте на личност, приватан живот, увреде, претње, непристојан речник…

  То што Ви, драги господине, стварно или умишљено мислите о себи – једна је ствар, а сасвим друга кад тако нешто „залепите“ Патријарху српском.

  Цензор
  Драго Драговић

  3
  4
 19. Драги господине цензоре, значи ја не могу да увредим ни сам себе ако напишем да сам ******. Браво и велико вам хвала на бризи о мени и мојој умишљености . Иначе обожавам кад неко умисли да је Богом дан да одлучи шта је увреда а шта не.

 20. @ Зоран

  Није реч о умишљености, него када бисмо допустили да „увредите“ себе онда би заправо прошла и Ваша увреда на патријарха и звездице би изгубиле смисао.

  Драго Драговић,
  цензор

 21. Да, мислим да би било коректно и према свима нама који сачињавамо део портала да напишете у једном малом осврту које то речи могу бити увреда па да не лупате џабе звездице. Мислим да за псовке не треба то углавном знамо које су, али за неке речи које су по вама увреда , први пут чујем. Да ли су за председника државе који је тотално непопуларан и за Патријарха који сам за себе каже да је екумениста исте речи увредљиве или су за патријарха увреда а за председника државе нису. За мене као православног верника је изузетна увреда и страшан грех и јерес када мој патријарх каже да је екумениста па ником ништа.

 22. @ Зоран

  Дао сам општу дефиницију из Правила коментарисања, доиста је бесмислено наводити шта све КОНКРЕТНО не може да иде. Као православном вернику јасно Вам је да се, макар на овом сајту, са много више пажње морамо односити према патријарху него према председнику.

  Уосталом, као што сте и сами приметили – увреда је често лични осећај (то што је патријарх рекао да је „екумениста и пацифиста“ Вама је увреда), па ако то дозвољавате себи онда то морате допустити и онима који су модератори на овом сајту (или ако Вам више прија – цензори који гуше Вашу слободну мисао 😉 ) Дакле, једно је ако кажете да је патријарх екумениста, а друго је ако кажете да је патријарх ******

  А. Л.

 23. Јасно ми је по облику смешка да се са мојом „слободном мисли“ спрдате ( ако и та реч није увреда )
  али прихватам јер како једном написах, Ви сте газда и покушаћу да се уклопим у ваша правила поштујући право власништва. Поздрав.

 24. @ Зоран

  Ако је са нечим било „спрдања“, то је са тиме што нас зовете цензорима.

  Свако добро,
  А. Л.

  ПС. И сами знате, а вероватно Вам већ и рекох, ја нисам никакав „газда“. Али Ваше право да тако мислите и пишете („цензори“, „газде“, „право власништва“…)

 25. Mирко:

  „Свесно игнорише Резолуцију УН 1244, којом се гарантује целовитост државе Србије.“

  Вучић свесно игнорише споразум Шиптара и САД из Рамбујеа, који је саставни део те резолуције и споразума Ахтисари – Милошевић.

  Да ли су овакве изјаве критика или реклама Вучићу?

  Можда треба да дам новчану награду за цитирање ”гаранција целовитости Србије” из Резолуције 1244:

  https://stanjestvari.com/2020/10/13/pristina-i-tirana-nastavljaju-da-guraju-velikoalbansku-ideju/#comment-164067

 26. Лека, ако већ нисте прочитали, препоручујем Вам за читање чланак „На прагу велеиздаје“ аутора Др. Слободана Самарџића, редовног професора Правног Факултета у Београду, на овом истом порталу.
  Поздрав, Мирко

Оставите коментар