Иванка Поповић: Професор Родољуб Кубат добио отказ на Богословском

Ректорка Иванка Поповић сматра да је неопходно да се нађе решење, али да забрињава што нема добре воље на факултету

Родољуб Кубат (Фото: Данас)

Професор Родољуб Кубат добио је отказ на Православно богословском факултету, саопштила је данас члановима Сената УБ ректорка Иванка Поповић и додала да од када је она на Универзитету није се десило да редовни професор добије отказ.

„То је нешто што онеспокојава, јер ми се чинило да смо на путу да превазиђемо одређене неусаглашености које постоје и које би омогућиле бољи рад за цео универзитет”, рекла је Поповић преноси Танјуг.

Извор: Фејсбук

Она је навела да неко ко је у статусу редовног професора, као проф. Кубат, има Уговор о раду на неодређено време.

„Сви запослени на факултетима подлежу Закону о раду и Закону о високом образовању. Они који су запослени на Православно богословском факултету подлежу и одређеним црквеним законима, али мора да постоји баланс између тих закона који су валидни”, рекла је Поповић новинарима након седнице Сената.

Сматра да је неопходно да се нађе решење, али да забрињава што нема добре воље на факултету да се за професора Кубата нађе неко намештење на факултету изван наставе док се то питање не рашчисти.

„Ово је јако лоша ствар која се десила”, закључила је она.

(Политика, 14. 10. 2020)

Родољуб Кубат: Отказ незаконит, да ли ће бити предавања зависи од студената

Професор Православног богословског факултета Родољуб Кубат оценио је јутрос да је отказ који му је уручен са факултета незаконит и да се њиме прикривају озбиљнији проблеми у Српској православној цркви и на том факултету.

Како је Данас јуче објавио, професору Православног богословског факултета Родољубу Кубату јуче је уручен отказ. Противно Закону о високом образовању и Статуту Београдског универзитета, Синод СПЦ је тај који је донео одлуку о отказу и професору је уручио преко декана ПБФ, Зорана Ранковића.

Ово је системски случај где се заташкавају сви гласови који указују на проблеме на факултету и Цркви, рекао је Кубат за телевизију Нова С и подсетио је да он дигао глас када је пре годину дана почео прогон владике Максима Васиљевића који је хтео да испита оптужбе за силовање које је студенткиња изнела против једног од професора Богословског факултета.

Ми само не желимо да ћутимо на оно што се дешава на факултету, на проблеме који се дешавају. Нико никога није осудио, већ само тражимо да се испитају наводи о силовању и другим проблемима, објаснио је Кубат.

Кубат сматра да чак и отказивање посете руског председника Владимира Путина има везе са оптужбама на рачун старешине Храма Светог Саве за отмицу.

Старешина храма на чије освештавање треба да дође Путин је оптужен за силовање и отмицу. И он би требало да дочека руског председника. Јасно је да Путин не долази због тог скандала о ком већ пишу руски медији, сматра он.

Зато је одређенима у Цркви битно да се пише о неком професору и отказу, а да се иза тога само провуче та прича о Путину, нагласио је Кубат.

Кубат је најавио да ће наставити да долази на факултет, јер је његов отказ незаконит пошто у самом образложењу не постоји ставка зашто је добио отказ.

Да ли ће бити предавања зависи од студената. Тај отказ је незаконит, јер сам ја професор Београдског универзитета и државни чиновник и не могу бити отпуштен на основу нечије самовоље, тврди Кубат.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Мени је суњиво када се Данас, Н1 и Нова С забрину за стање у СПЦ… Ако толико брину за њега нека га БУ запосли н филозофском да предаје филозофију религије.

  12
  1
 2. @ Бранко: Индикатор очајног стања главних медија (свих врста) у Србији, и тоталне контроле над њима коју има режим и јесте у томе да једино Danas/Vreme/N1/NovaS/…. због тога што су под контролом-заштитом “Више Силе“ од које зависи и сам режим, а која из својих разлога подржава Danas/Vreme/N1/NovaS/…., ти медији несметано смеју и могу да описују и критикују (када им то одговара) режимске и парарежимске свињарије, а режим може на њих само да режи…. Ти медији нису ни најмање про-српски, не треба их ни волети, ни уважавати, али без њиховог праћења нећете ништа сазнати о стварима какав је нпр. и овај случај. Слабашни српски медији (углавном поједини интернет портали и по нека интернет “телевизија“) то за сада још могу да покушавају, али њихов домашај је смешно мали и безначајан по масу, па их зато режим и толерише… И уз њих, такве слабашне српске медије, становништво о(п)стаје у тоталном медијском мраку, а није искључено да то становништву уз преовлађујућу климу “у се, на се и пода се“ можда на изглед и одговара…
  Е, сада на случај отпуштеног професора Кубата: Не улазећи у теолошку суштину спора између њега и Синода СПЦ, треба схватити да је опстанак Богословског Факултета Српске Православне Цркве (БФСПЦ) на секуларном, државном, Београдском Универзитету (БУ) нека врста организационог “противприродног блуда“. Потпуно је абсурдно да било који факултет има два “господара“: у овом случају Синод СПЦ с једне, и Ректорат БУ с друге стране; осим тога – неприхватљиво је да у оквиру секуларне државе, на државном универзитету, из државног буџета, постоји теолошки факултет искључиво једне конфесије, па била она и конфесија велике већине становника те државе. Да је здраве логике која у овом друштву не сме да постоји, овај случај би требало искористити за радикално решавање целог тог абсурда: искључивање БФСПЦ из састава БУ и из буџетског финансирања – па нека онда професор Кубат с једне стране, и БФСПЦ и Синод СПЦ с друге, расправљају о овом питању (проблема с проферовим радним односом) и свим другим аспектима опстанка тог факултета – али не за државне паре.

  10
  1

Оставите коментар