Зрењанин: Кинески произвођач гума Линглонг добио своју улицу

Фабрика гума у Зрењанину биће прва фабрика кинеске компаније ван Кине

Фото: I love Zrenjanin

Од краја септембра, Зрењанинци, једини у Србији а вероватно и на свету, могу да прошетају авенијом Линглонг. Одлуком локалне скупштине, део обилазног пута кроз радне зоне Југоисток I и II добио је име по кинеском инвеститору Линглонг чију изградњу фабрике гума од почетка прате контроверзе и озбиљне критике еколошких активиста.

Фабрика гума у Зрењанину биће прва фабрика кинеске компаније ван Кине.

Према плану, производиће више од 13 милиона пнеуматика годишње а спорна је из еколошких разлога и због чињенице да ће гума замирисати у сред Баната и војвођанске житнице.

Локална организација Грађански преокрет и још неколико организација које се залажу за јавност у раду градских власти скоро две година упозоравају на законске пропусте у давању дозвола, штетност отварања фабрике у сред ораница, али и у граду који већ има озбиљне проблеме са водоснабдевањем.

Међутим, у студији утицаја на животну средину за коју су сагласност дале локалне власти, а да претходно на јавној расправи нису дозволиле присуство заинтересованих грађана, оцењује се да ова фабрика гума није опасна по здравље становника Зрењанина. Са друге стране, упозорава се да студија није намерно укључила делове производње као што је ваљара, а чији је ефекат на животну средину потенцијално и најштетнији.

Долазак овог кинеског инвеститора у Војводину од почетка су пратиле критике.

Прво су кинески власници добили бесплатно 95 хектара земљишта (иначе оранице А категорије које су конвертоване у грађевинско земљиште) чија се вредност процењује на 7,6 милиона евра.

Осим тога, добиће из буџета Србије и 75 милиона евра субвенција за запошљавање најмање 1200 радника до краја 2024. године, наводи се у решењу Комисије за контролу државне помоћи којим се даје зелено светло за доделу субвенције.

Фото: I love Zrenjanin

Њихова просечна бруто плата ће бити 576 евра (око 69.000 динара) што је нето око 42.000 динара.

Како пише у решењу, инвестиционим пројектом планирано је улагање од 800 милиона евра до краја 2025. године, од чега у изградњу близу 252 милиона евра, а у нову опрему 547 милиона евра.

Иван Живков, социолог из Зрењанина, оцењује за Нову економију да је Србија је постала држава чија власт буџетским средствима плаћа алармантно загађење животне средине од стране кинеских инвеститора, представљајући то пројектима од националног значаја и историјским привредним успесима.

„Да би се удовољило инвеститорима које нико други на европском тлу не жели, масовно се крше се закони у области заштите животне средине. Угрожени су Бор и Смедерево, а сада и Зрењанин. Понижени и угрожени грађани, али и правосуђе, углавном окрећу главу од тога и ћуте, као да ће неко други да их спаси. Неће.“, каже Живков.

Развој гумарске индустрији у Војводини не завршава се са фабриком Линглонг.

Опет у Зрењанину планирана је и фабрика за производњу сировина за гумарску индустрију коју ће градити такође компанија из истоимене кинеске провинције Шандонг – Шандонг Јангу Хуатаи Кемикал.

Главни производи компаније Шандонг Јангу Хуатаи Кемикал биће хемијски производи од каучука којима се снабдевају највеће светске компаније.

Са производне линије из Зрењанина треба да изађе 20.000 тона нерастворљивог сумпора који је један од важних сировина за гумарску производњу.

У Инђији ће такође нићи фабрика гума коју гради јапанска компанија Тојо тајерс.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 9. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар