Александар Вучић: За сад без строжих мера, али бићу спреман и на то

Ако будемо морали, примењиваћемо и теже мере, а на Кризном штабу је да одлуче какве би могле да буду, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Александар Вучић изјавио је данас да епидемиолошка ситуација у Србији боља од ситуације у земљама у региону, али да је забринут због раста броја заражених корона вирусом и истакао да у овом тренутку нема најава да ће бити уведене строже мере, али и да је спреман да донесе тешке одлуке и мере, уколико то буде потребно.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Клиничком центру Србије, рекао да се држава спрема за нови удар короне, наводећи да је изградња две велике ковид болнице у Батајници и Крушевцу део тих припрема.

„Градимо две фантастично модерне болнице, изградићемо их као они који најбрже граде на свету. Граде их српске компаније, као да се у Кини дешава, не за неколико дана, али за четири месеца изградићемо велелепне модерне болнице”, рекао је Вучић и истакао да ће болнице бити отворене 1. децембра.

Вучић је истакао и да су бројеви у Србији пропорционално броју становника много бољи него у региону, наводећи да пропорционално 200 новозаражених дневно у Црној Гори јесте 2.000 новозаражених у Србији, односно 400 у БиХ, као 900 у Србији, 500 у Хрватској као 900 у Србији.

„Ми и даље немамо то, али имамо растуће бројеве. Веома сам забринут, јер гледам и проценте на свака два, три, четири сата. И тачно кад је престало лепо време, више кише и затворени простор, корона буја”, каже Вучић, јавља Танјуг.

Наводи да су бројеви у целој Европи „ужасни” и да је „тешко да ћемо ми моћи да их избегнемо”.

Наводи да се неће либити рестриктивних мера.

„Ако будемо морали, примењиваћемо и теже мере, а на Кризном штабу је да одлуче какве би могле да буду. За мене је живот сваког човека, баке, деке, мајке, оца, брата, сестре, деце важнији од сваке политике и не интересује ме како ће неко да реагује, да ли ће политички поени да иду на ниже, јер ће се на крају бројати то колико је ко живота сачувао”, казао је Вучић и додао да је Србија, за разлику од модернијих и напреднијих земаља, спасила тешким мерама хиљаде живота старијих људи.

„Сачувати животе људи и земљу, и економски капацитет земље, су приоритети”, рекао је Вучић.

Како каже, за сада нема најава тежих мера, али се ситуација сагледава.

„Размишљало се и да ли да пустимо људе на дерби, па нисмо, иако је напољу. Донели смо нове мере са ограничењем до 23 сата, видећемо како даље, али не можете нити смете да укинете живот, већ мора да се пронађе баланс”, рекао је Вучић.

(Политика, 9. 10. 2020)

Дарија Кисић Тепавчевић: Нећемо уводити полицијски час

Заменица директора Института „Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да до сада није разматрана могућност увођења ригорозних мера у Србији у борби против корона вируса.

Дарија Кисић-Тепавчевић (Фото: Бета/Влада Србије)

Она је, на питање ТВ Прва да ли је искључена могућност увођења полицијског часа и ограничавања кретања, одговорила да се све мере „врте” око ношења маски и физичке дистанце које су довољно ефикасне, али у случају да их сви примењују.

„Све друге мере, скраћивање радног времена објеката, забрањивању окупљања за одређени број људи мере су које подржавају ове основне. Видећемо каква ће ситуација бити и какве ће се мере доносити, али у овом тренутку нисмо разматрали могућност, нити смо о томе размишљали да дође до затварања и ригорозних мера”, рекла је Кисић Тепавчевићева.

Додала је да неке земље поново томе прибегавају, наводећи да је то крајња мера.

Према њеним речима, таква мера на почетку епидемије у Србији је имала ефекта, јер су сачувани најстарији који су се после показали као најодговорнији, а у међувремену држава није стајала „скрштених руку” већ су набављени тестови, респиратори и повећани су болнички капацитети.

„За то све време је много урађено јер је било очигледно да ће се десити снажан напад вируса”, додала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Истакла је да у овом моменту јесте ојачао капацитет здравственог система у односу на почетак, међутим, то не значи да мере не треба да се примењују.

Каже да се и даље не зна колико траје имунитет после прележане болести, јер је вирус присутан мање од годину дана, али да се јесу дешавале ситуације да неко оболи више од два пута, мада то јесу спорадични случајеви, али се јесу дешавали.

„Тако да све особе које су имале инфекцију и те како треба да се штите и даље”, навела је Кисић Тепавчевићева.

Додала је да је ситуација у Србији у овом тренутку боља у односу на многе земље, али да то не треба никог да теши, јер је, каже, последњих дана забележено повећавање броја заражених.

„Различите земље су у различитим фазама. Ми смо у претходном периоду имали тежу ситуацију”, навела је Кисић Тепавчевићева и додала да се од почетка показало да се вирус шири „онолико колико му дозволимо”.

Подвукла је да се учесталост обољевања у сразмери са применом превентивних мера.

„Ове мере спашавају животе. То морамо да схватимо. Све мере се своде на основне, на коришћење маски и физичку дистанцу. На самом почетку се није схватило колика је њихова улога и искуство је демантовало теорије да маске не штите”, поручила је Кисић Тепавчевићева.

Ношење маски на отвореном у Србији је, каже, само препорука, јер није иста ситуација ако је неко са породицом на отвореном или у прометној улици где је велики број људи.

Она је додала да јучерашњи подаци показују да је 40 одсто оболелих узраста од 20 до 40 година. Нажалост, то се, каже, после шири унутар породице.

„То је неко правило које смо откривали последњих недеља. Доста дуго траје ова епидемија, нажалост, не види јој се крај још увек и свима нам је доста вируса и оваквог начина живота, али шта је ту је. Не можемо да седимо скрштених руку и да се опустимо, морамо да поштујемо мере”, рекла је Кисић Тепавчевићева, преноси Танјуг.

Закључила је да грађани нису само посматрачи већ да поштовањем мера утичу на ситуацију са вирусом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар